Scăderea hipertensiunii, cu cât reduce riscul dezvoltării demenței
24 mai 2020 / 09:12
O meta-analiză arătă că scăderea hipertensiunii prin administrarea de medicamente reduce cu un procent semnificativ riscul dezvoltării demenței și a deficienței cognitive. 
Verificarea tensiunii arteriale

O meta-analiză realizată la National University of Ireland (NUI), din Galway, a arătat că scăderea hipertensiunii prin administrarea de medicamente reduce riscul dezvoltării demenței și a deficienței cognitive cu 7% pe o perioadă de patru ani. Descoperirile au fost publicate (link direct studiu) într-un jurnal medical internațional important - Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA).

Paisprezece studii randomizate controlate (totalizând 96.158 de participanți) au fost incluse în această meta-analiză. 

„Atunci când luăm în considerare cât de comună este demența în populație (50 de milioane de oameni în întreaga lume), tratamentul eficient și controlul hipertensiunii arteriale ar avea un impact major asupra prevenirii demenței. Descoperirile noastre subliniază nevoia de screening mai eficient, prevenirea și tratamentul hipertensiunii arteriale”, explică dr. Conor Judge, autor principal și membru în Wellcome Trust Health Research Board Irish Clinical Academic Training (ICAT).

„Din Studiul longitudinal irlandez de la îmbătrânire, știm că două treimi din persoanele cu vârsta peste 50 de ani din Irlanda au hipertensiune arterială (hipertensiune arterială), dintre care jumătate nu știu diagnosticul și o treime nu sunt tratate, este un decalaj important de îngrijire”, a arătat Dr. Judge.

Acest studiu și-a propus să adune toate probele din studiile anterioare asupra medicamentelor care scad tensiunea arterială și să estimeze cât de mult poate fi redus riscul de demență prin administrarea acestora la persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială. Scăderea tensiunii arteriale reduce riscul de accident vascular cerebral (AVC) și boli de inimă. Prevenirea demenței se poate adăuga acum la beneficiile tratării hipertensiunii arteriale. În timp ce nu există terapii disponibile care să prevină direct demența, acest studiu evidențiază importanța critică a tensiunii arteriale în riscul de demență.

Dr. Michelle Canavan, consultant geriatru la Spitalul Universitar Galway și autor principal al lucrării, a arătat că „prevenirea demenței este o prioritate majoră a sănătății. Știm din cercetările anterioare că o preocupare majoră a persoanelor în vârstă este dezvoltarea demenței. Mesajul acestui studiu este simplu: Verificați-vă tensiunea arterială! Dacă este ridicată, poate fi tratată cu ușurință cu modificări ale stilului de viață și medicamente. Sperăm că studiul nostru va crește conștientizarea importanței controlului tensiunii arteriale pentru menținerea sănătății „creierului”, combinată cu un stil de viață sănătos ”.


Ştiri Recomandate

TEST COVID la intrarea în Franța. Măsurile din Germania
3 legume pe care le poți cultiva primăvara devreme
ACIDUM DEHYDROCHOLICUM - prospect
BISMUTHI OXIDE - prospect
Zece alimente care au grijă de sănătatea ficatului
PERINDOPRILUM - prospect


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri