Sarcina la adolescente, fenomen îngrijorător. Pe ce loc se situează România în topul european

sarcina la adolescente - FOTO: Freepick@ksyusha_yanovich
Sarcina la adolescente este un fenomen îngrijorător la nivel european, dar și la nivel național.

Sarcina la adolescente reprezintă un risc atât pentru tinere, cât și pentru bebeluși. Anual, la data de 26 septembrie se marchează Ziua Mondială a Contracepției. Aceasta are drept scop reducerea apariţiei sarcinilor nedorite şi creşterea conştientizării importanţei contracepţiei.

Sarcina la adolescente, fenomen îngrijorător. Unde se situează România

Direcția de Sănătate Publică Hunedoara desfășoară acțiuni de informare, educare și conștientizare privind importanța educației sanitare legate de propria sănătate sexuală și reproductivă și a metodelor contraceptive, cu prilejul „Zilei Mondiale a Contracepţiei”, celebrată în fiecare an la data de 26 septembrie. 

”Analiza datelor Eurostat privind sarcina la adolescente arată o tendință consistentă și îngrijorătoare: în 2015-2019, România a avut a doua cea mai mare rată a sarcinii la adolescente din Uniunea Europeană (UE), în timp ce Bulgaria a avut cea mai mare rată (Eurostat, 2019).

În timp ce rata natalității pentru fetele de 10-14 ani prezintă unele fluctuații, cu o ușoară creștere generală în perioada 2015-2019, rata natalității pentru grupul de vârstă 15-19 ani prezintă o oarecare scădere, în conformitate cu tendințele generale ale UE.

1 din 10 copii din România este născut de o mamă adolescentă și 1 din 6 adolescente care a avut un copil înainte de 15 ani, va avea al doilea copil înainte de 18 ani”, arată DSP Hunedoara.

Vezi și: Dormitul pe spate, riscuri. Cum trebuie să stai corect, dacă dormi pe spate. Florin Govor: Asta reduce la jumătate presiunea de pe coloană

Sarcina la adolescente și riscurile întreruperilor de sarcină

În 2019, conform Eurostat, în EU, cele mai multe avorturi s-au înregistrat în Spania – 99.149, România – 47.492 și Ungaria – 25.783. În perioada 2010-2019, se remarcă o scădere a numărului de avorturi în toate țările UE, cu excepția Poloniei, unde s-a înregistrat creșterea constantă a acestora în aceeași perioadă.

În 2020, avorturile la fete cu vârste între 15-19 ani, au scăzut cu 70% comparativ cu anul 2011 (16,1%o în 2011 , si 5%o în 2020). Anual s-a înregistrat scăderea avorturilor la această grupă de vârstă. Riscul cel mai mare este pentru fetele adolescente sub 15 ani, iar complicațiile în sarcină și naștere sunt mai mari în rândul fetelor adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.

Vezi și: Urinarea frecventă, cauze. Cum să îți antrenezi vezica pentru a nu mai merge la baie când pleci la drum

Mituri legate de contracepție, demontate. Medic: Poate fi luată de mai multe ori pe an

Sănătatea femeii, în special partea de sexualitate, este un subiect puțin abordat de către femeile din România, iar acest lucru se vede, din păcate, în statistici. Suntem în topul mamelor minore, în topul deceselor din cauza cancerului de col uterin, iar educația sexuală este încă ”un cartof fierbinte” pentru societate, astfel încât multe dintre femei sunt prea puțin informate, cu adevărat, sau se bazează pe unele ”mituri”.

Dr. Ion Boleac, medic primar obstretică-ginecologie, a dărâmat câteva dintre aceste mituri: printre care răceala la ovare, pilula de a doua zi sau contraceptivele.

”Nu este vorba despre răceală, ci despre o infecție. Bineînțeles că frigul poate să ajute, însă nu cauzează”, a demontat dr. Ion Boleac, medic primar obstretică-ginecologie la Numai de Bine de la Antena 3, mitul ”răcelii la ovare”.

Vezi și: Slăbitul, imposibil cu medicamente ”miraculoase”. Medic: Și cu slana în pod și cu mațul în bârnă nu se poate

Pilula de a doua zi și alte contraceptive

Mituri există și în cazul ”pilulei de a doua zi”. Specialiștii susțin că efectele secundare pot varia, de la dureri de stomac până la vărsături, dar numai în cazul celor care abuzează de folosirea acesteia.

”Pilula de a doua zi poate fi luată de mai multe ori pe an, fără nicio problemă de lungă durată, adică nu afectează sănătatea femeii sau fertilitatea femeii”, mai spune medicul.

Anticoncepționalele au fost întotdeauna un subiect controversat, astfel că pe lângă deja discuțiile legate de faptul că ar duce la îngrășare sau la dereglări menstruale, un alt subiect este legat și de interferența cu alte medicamente, cum ar fi antibioticele. ”Unele antibiotice afectează biodisponibilitatea contraceptivelor. În principiu sfătuiesc ca fiecare pacientă să citească prospectul antibioticului respectiv, deși eu nu am găsit niciun studiu care să arate clar că activitatea contraceptivelor ar fi afectate de antibioticele luate frecvent”, a mai explicat ginecologul.

Cât privește administrarea contraceptivelor, acestea trebuie prescrise în funcție de rezultatele analizelor respectivei femei.

”Setul de analize care este recomandat de medicul ginecolog nu este recomandat pentru a vedea ce contraceptiv se potrivește, ci pentru a vedea starea de sănătate a pacientei și pentru a vedea dacă există contraindicații”, mai spune medicul.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel