Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Sarcina cu risc crescut necesită o atenție sporită din partea echipei medicale care monitorizează femeia gravidă. Dr. Emel Nuraltay, medic obstetrică ginecologie, a explicat la Digi 24 care sunt afecțiunile care duc la o sarcină cu risc. Este nevoie de o echipă multidisciplinară care să urmărească evoluția sarcinii.
”Definim o sarcină cu risc obstetrical crescut acea sarcină care, din cauza unor condiții patologice pre-existente sau apărute în timpul sarcinii complică starea mamei sau a fătului, atât pe perioada sarcinii, cât și la naștere sau în perioada de lăuzie imediată sau tardivă.
Monitorizarea unei sarcini cu risc comportă o echipă multidisciplinară. Obstetricienii care monitorizează și manageriază sarcina cu risc obstetrical crescut trebuie să fie într-o echipă cu obstetricieni specializați în medicină materno-fetală.
Trebuie să aibă alături echipe multidisciplinare, care, atunci când patologiile pre-existente sau apărute în timpul sarcinii o impun, să poată fi foarte ușor contactați și într-o echipă multidisciplinară să se ia în considerare modalitatea de gestionare a sarcinii și felul în care și momentul în care aceasta își va găsi finalul.
Există condiții materne speficite materne sau fetale care devine sarcina cu risc. M-aș referi la patologiile pre-existente de tip hematologic, așa cum sunt trombofiliile, anemiile congenitale, trombofiliile, de asemenea, patologii endocrinologice, așa cum este diabetul insulino-dependent sau diabetul gestațional, o patologie specifică sarcinii, care poate să se prelungească un diabet după încheierea sarcinii.
De asemenea, sunt patologii cardiace, de tip renal, litiaza renală, insuficiența renală, incompatibilitatea de grup, de Rh, infecțiile pe care gravida le poate contacta în timpul sarcinii. Infecții parazitare de tip toxoplasmă, infecțiile virale precum infecția cu virusul rubeolic sau varicelo-zosterian, infecția cu virusul SARS-COV2. Am început să căpătăm experiență în gestionarea sarcinilor la gravidele care se infectează cu SARS-COV2”, a explicat dr. Emel Nuraltay.
O sarcină cu risc crescut poate avea consecințe și asupra fătului. Dacă femeia însărcinată are probleme medicale, acestea pot influența evoluția sarcinii și, implicit, și felul în care se dezvoltă fătul în viața intrauterină.
”Ca și complicații fetale aș menționa restricția de creștere intrauterină, excesul de volum fetal, cantitatea de lichid amniotic în exces sau mai puțină decât ar trebui. Aceste elemente definesc și gestionează sarcina cu risc obstetrical crescut și este nevoie de echipe multidisciplinare și managementul acestor sarcini în spitale multidisciplinare și cu un departament de neonatologie care să poată oferi asistență medicală copiilor care se nasc din mame cu sarcini de risc obstetrical crescut.
În general, optăm pentru nașterea pe cale înaltă pentru a diminua riscul, pe cât se poate de mult, de traumă al fătului. Dacă condițiile obstetricale o impun, putem vorbi de cezarienele de urgență, care se întâmplă în sarcinile cu placentație joasă, în sarcinile obținute prin fertilizare in vitro, care vor avea o placentă mai fixă, la care nașterea se poate complica prin hemoragii importante”, a mai explicat medicul.
Vezi și: Buzele, indicator al sănătății. Semnele la care să fii atent, care-ți arată că ai cancer de piele
Sarcina poate oferi un prognostic despre afecțiunile de care vor suferi femeile în perioada menopauzei. Medicul ginecolog Gheorghe Peltecu a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical, despre noutățile din domeniul obstetricii și a ginecologiei.
Dacă în timpul sarcinii o femeie va suferi de hipertensiune sau diabet gestațional este aproape sigur că aceasta se va confrunta cu aceleași afecțiuni și la menopauză.
”Obstetrica are foarte multe noutăți, pentru că se înrudește cu multe specialități medicale. Voi menționa nouțiunea de sarcină cu risc, care are o conotație cu totul nouă. Au început să apară în obstetrică medici interniști și care sunt integrați pe partea de obstetrică pentru a urmări sarcinile cu risc.
O serie de afecțiuni medicale întâlnite în timpul sarcinii pot să facă o predicție asupra bolilor pe care o femeie le va dezvolta la menopauză. Dacă o gravidă va dezvolta hipertensiune arterială, așa-zisa hipertensiune gestațională, aproape sigur, ea va face după 45 de ani hipertensiune arterială, chiar dacă după naștere tensiunea va reveni la normal.
O gravidă care va face diabet gestațional va dezvolta, aproape cu siguranță, mai ales dacă va avea două sau trei sarcini, prediabet la menopauză. O gravidă care face o disfuncție tiroidiană, va face în premenopauză, fie hipertiroidie, fie hipotiroidie, motiv pentru care a apărut o idee foarte nou și care prinde contur.
Sarcina, test de efort pentru viață. Ceea ce relevă sarcina, această patologie poate fi aproape sigur întâlnită în menopauză sau premenopauză, ceea ce dă posibilitatea de a se lua o serie de măsuri de prevenție: controlul dietei, controlul tensiunii arteriale, controlul funcției tiroidiene. Obstetrica se înrudește cu discipline ale medicinei interne”, a explicat Gheorghe Peltecu, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...