Șansele ca România să aibă un centru de transplant hepatic. Irinel Popescu, despre hepatita "misterioasă": Speram să fie gata cât mai curând

sansele ca Romania sa aiba un centru de transplant hepatic - Foto: Pexels @Павел Сорокин
EXCLUSIV
Medicul Irinel Popescu ne-a vorbit despre șansele de a avea și în Romania un centru de transplant hepatic, în contextul cazurilor de hepatită "misterioasă".

O fetiță de 5 ani din România are hepatita misterioasă care a fost depistată în mai multe state din Europa, dar și în SUA. Din păcate, starea micuței se degradează rapid și are nevoie de un transplant de ficat, operație care nu se face în România. 

Mama fetiței ar fi donator compatibil cu aceasta și i-ar putea dona ficat pentru a-și salva fetița. Însă, operația la nivel pediatric nu se face în România, neexistând niciun centru autorizat în acest sens în țara noastră. 

Încă două cazuri suspecte de hepatită din cauze necunoscute, în România

Prof. dr. Vladislav Brașoveanu, șeful Secției de Chirurgie și Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, a declarat, la Antena 3, că ”transplantul hepatic pediatric, la ora actuală, nu se poate face în România. Spitalul Grigore Alexandrescu nu este acreditat pentru transplantul hepatic pediatric, iar la Spitalul Fundeni se fac cele mai multe transplanturi hepatice, dar la ADULT. Și atunci, singura soluție este transportul hepatic în străinătate. Ministerul Sănătății are un acord cu Italia și atunci probabil că singura soluție va fi transplantul hepatic. Noi am internat mama fetiței pentru investigații, însă, din păcate, nu se poate realiza transplantul hepatic pediatric în România, pentru că, la ora actuală, dacă vă vine să credeți, nu există un centru acreditat pentru transplantul hepatic pediatric în România”.

”Mama are aceeași grupă cu fetița, deci, sigur, compatibilitatea cea mai bună ar putea să fie de la mamă. În mod normal, transplantul pediatric de la un donator fiu e o operație programată, însă înțeles din datele din spațiul public, că această fetiță se degradează de la o zi la alta și atunci, probabil ar trebui urgentate toate formalitățile pentru a fi transferată în străinătate, e vorba de un copil totuși” a precizat medicul.

Irinel Popescu, despre șansele de a avea și în Romania un centru de transplant hepatic

 

Dr. Irinel Popescu, directorul centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni și moderatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical, ne-a vorbit despre șansele de supraviețuire în cazul pacienților atât de tineri, dar și care sunt șansele de a avea și în Romania un centru de transplant hepatic.

"Transplantul de ficat pediatric a fost introdus în Romania în anul 2000.

Primul caz transplantat a fost Timea Balogh, care avea 1 an atunci, iar acum are 22 ani.

Andi Gaura, transplantat în 2001, avea tot 1an, iar astăzi are 21 de ani și e student.

Alți zeci de pacienți copii au fost transplantati ulterior.

În prezent, însă, reglementările europene impun ca operația la copii să fie efecuată de chirurgi pediatri.

În România se lucrează la elaborarea acestor acte normative și speram să fie gata cât mai curând!", ne-a declarat medicul Irinel Popescu. 

Irinel Popescu, ipoteză SUMBRĂ despre hepatita "misterioasă": S-ar putea ajunge la epidemie. Aceste boli fulminante ajung la transplant hepatic

 

Întrebat ce evoluție fulminantă poate să aibă această formă de boală, dr. Irinel Popescu a spus că: "Nu este singurul tip de viroză cu care ne întâlnim sau la care s-a descoperit o astfel de evoluție. Suntem destul de familiarizarăți cu ceea ce noi numim hepatita B fulminantă.

O bună parte din aceste boli fulminante ajung la transplant hepatic. Formele inițiale pot să ajungă la gastroenterologie, iar în cazul în care se agravează ajung în terapie intensivă.

Colegii noştri activează imediat protocoalele de tratament a unei insuficiente hepatice acute pentru că asta produce hepatita B fulminantă...Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel