Sângerarea nazală: de ce apare și ce boli grave ascunde

sangerarea nazala FOTO: Pexels @ivan samkov
Sângerarea nazală: care sunt cauzele și ce trebuie făcut atunci când apare?

În termeni medicali, sângerarea nazală poartă denumirea de "epistaxis". De obicei, aceasta este o problemă minoră și poate fi tratată la domiciliu, dar există și cazuri în care sângerarea nazală ascunde boli grave.

De ce apare?

Mucoasa nazală este bogată în vase de sânge și este o zonă extrem de sensibilă. Uneori, aceste vase se pot sparge chiar și în urma unei iritații minore a mucoasei.

Sângerarea nazală poate apărea dacă inhalăm un alergen din mediu sau niște substanțe chimice toxice, dacă ne suflăm nasul prea puternic, în cazul în care ne expunem la climă uscată sau atunci când traumatizăm mucoasa nazală. 

Hipertensiunea arterială și infecțiile aparatului respirator (sinuzită, răceală, gripă) pot fi însoțite de epistaxis, iar administrarea anumitor medicamente (mai ales substanțe anticoagulante) poate cauza aceeași problemă.  

Dacă sângerarea nazală este frecventă și apare de la vârste timpurii, aceasta ar putea fi cauza unor tumori de la nivelul sinusurilor, a hemofiliilor sau a unor patologii ereditare de coagulare a sângelui. Oricare ar fi cauza epistaxisului, consultul la medicul specialist este necesar atunci când această problemă apare frecvent.

Simptome

Așa cum spune și denumirea, sângerarea nazală se referă la exteriorizarea sângelui pe la nivelul nasului. Conform studiilor medicale, persoanele la care apare sângerarea nazală se pot confrunta și cu:

-dureri de cap;

-greață;

-stare de amețeală;

-tahicardie (creșterea bătăilor inimii);

-transpirații.

Ce este de făcut?

Primul lucru care trebuie făcut este oprirea sângerării. Acest lucru se face prin culcarea PE FAȚĂ și nu pe spate și aplicarea presiunii pe mucoasa nazală. La acest nivel se folosesc comprese care se țin minim 10 minute și se pot aplica și unguente speciale care grăbesc oprirea sângerării. De asemenea, relaxarea este foarte importantă în oprirea sângerării nazale.

Pentru a controla dilatarea vaselor se pot folosi metode vasoconstrictoare, care micșorează vasele de sânge și scad din gravitatea epistaxisului. Cea mai ușoară metodă este aplicarea unui cub de gheață la nivelul nasului.

Sângerarea nazală poate fi o urgență medicală în cazul în care cantitatea de sânge pierdută este mare. Totodată, epistaxisul frecvent reprezintă un motiv serios de vizită la medicul specialist. Acesta va determina cauza sângerării nazale și vă va spune ce e de făcut.

Vezi și: De ce sângerează gingiile. Regula de AUR pentru dinți sănătoși

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel