Sănătatea ochilor, 13 greșeli pe care le facem frecvent, fără să ne dăm seama

Ochi
Sănătatea ochilor este foarte importantă, însă nu ne prea gândim la asta până nu apare o problemă. Specialiștii au observat 13 greșeli frecvente pe care le facem în ce privește sănătatea ochilor.

Puțină lume se gândește la asta, dar vederea este unul din cele mai importante lucruri, atunci când vine vorba despre sănătatea noastră. Unele lucruri pe care le facem din obișnuință s-ar putea să ne facă mai mult rău ochilor, fără să ne dăm seama. Specialiștii de la medicinenet.com prezintă o serie de greșeli pe care le facem în mod curent și care ne fectează vederea.

Nu faceți examene anuale pentru ochi

Este recomadat să vă vadă doctorul oftalmolog anual, pentru a vă asigura că totul este bine, mai ales când aveți peste 40 de ani. Medicul vă va verifica vederea și va constata dacă aveți probleme ce necesită tratament

Ignorați ochii iritați

Ochii roșii, care lăcrimează sau prezintă mâncărime sau arsuri de pot fi un semn de alergie. Dar este posibil să aveți o infecție dacă, de asemenea simțiți durere sau senzația de nisip în ochi, sunteți sensibil la lumină ori observați un surplus de mucus.

Este important să vă vedeți imediat medicul de ochi dacă observați oricare dintre aceste simptome. O infecție netratată vă poate afecta ochii și s poate răspândi și la cei din jur.

Vă loviți la ochi, dar nu mergeți la medic

Chiar dacă nu pare a fi o afacere mare, consultați medicul dumneavoastră de ochi cât mai curând posibil dacă se întâmplă să vă loviți, zgâriați sau să vă intre ceva în ochi. Este deosebit de important dacă observați că vă afectează vederea, nu vă puteți deschide ochiul, vedeți sânge în partea albă a ochiului, nu puteți mișca un ochi ca și celălalt, observați că pupila este mai mare sau mai diferită la un ochi decât celălalt.

Nu purtați ochelari de soare

Ochlarii de soare vă protejează ochii de razele ultraviolete (UV). Aceste raze pot crește riscul de a face cataractă, degenerescență maculară sau o afecțiune numită pterygiu (când țesutul crește peste partea albă a ochiului). Căutați ochelari de soare care blochează cel puțin 99% din razele UVA și UVB.

Vă frecați la ochi

Acest lucru le poate irita și poate deteriora vasele de sânge. Poate face tot ce vă deranjează mai rău. Mâinile se încarcă în mod constant cu germeni care nu trebuie să fie în apropierea ochilor. Asigurați-vă că mâinile sunt curate, dacă aveți nevoie să atingeți ochii.

Petreceți prea mult timp în fața monitoarelor

Privind de aproape calculatorul, tableta sau chiar telefonul smartphone, sunt solicitați mușchii ochiului. Perioadele lungi de timp ale ecranului vă pot obosi ochii și pot provoca dureri de cap. Regula 20-20-20 este o modalitate ușoară de a împiedica acest lucru:

Uitați-vă la ceva de la 20 de metri distanță pentru 20 de secunde la fiecare 20 de minute. Și clipiți de multe ori pentru a vă menține ochii umeziți. La birou, protecția anti-reflex de pe ecranul calculatorului poate fi de asemenea de ajutor.

Nu aveți grijă de lentilele de contact

Pentru a vă menține ochii sănătoși, curățați-vă lntilele de contact cu soluția pe care medicul o recomandă - niciodată apă sau salivă - și păstrați-le într-o cutie corespunzătoare. (Schimbați cutia la fiecare 3 luni.) De asemenea, este foarte important să le scoateți înainte de a merge la culcare. Dacă purtați articole de unică folosință, schimbați-le după cum recomandă medicul dumneavoastră.

Faceți duș cu lentilele de contact

Un duș fierbinte poate fi minunat, dar nu este grozav pentru lentilele de contact. Se pot amesteca cu germeni din apă și pot duce la infecții. Pentru a preveni orice problemă, scoateți lentilele înainte de a face baie.

Vă culcați fără să vă demachiați

Particulele rămase din rimel, dermatograf, sau fard de ochi pot cădea în ochi și pot duce la infecții. Este important să eliminați complet machiajul ochilor în fiecare noapte. Dacă ochii sunt roșii și încep să doară, mergeți la medic imediat.

Nu purtați ochelari de protecție

Protecția corectă a ochilor este cheia pentru a preveni rănirea ochilor atunci când lucrați în jurul casei sau faceți sport. În funcție de ceea ce faceți, este posibil să aveți nevoie de ochelari de protecție sau de soare, un scut de siguranță, etc.

Înainte de a începe o nouă activitate, asigurați-vă că ați luat toate măsurile pentru a vă menține ochii în siguranță.

Nu știți istoricul familiei privind bolile de ochi

Este important ca medicul dumneavoastră să știe dacă în familia dumneavoastră există afecțiuni de ochi. În acest fel, ei vă vor verifica în mod regulat și veți începe tratamentul imediat dacă apare o problemă. De exemplu, cercetătorii consideră că două dintre cele mai frecvente cauze ale orbirii - glaucomul și degenerarea maculară - ar putea fi legate de genele moștenite.

Nu purtați ochelari când aveți nevoie

Vederea se schimbă în timp. Asigurați-vă că ochelarii sunt buni, mergeți la medic dacă vi se pare că n ami vedeți bine cu ei. Cei care citesc mult pot avea nevoie să schimbe ochelarii mai des.

Fumați

Acest lucru poate fi la fel de rău pentru ochii dvs., ca și pentru restul corpului. Fumatul vă poate crește riscul să faceți cataractă, degenerare maculară, vă afectează nervul optic, toate ducând la pierderea vederii.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel