Sănătatea arterelor periferice. Cât de des ar trebui un diabetic să meargă la medic
24 mai 2020 / 14:36
Medicul Andrada Bogdan, specialist în Cardiologie și Cardiologie Intervențională, a explicat, pentru DC Medical, cât de des ar trebui verificată sănătatea arterelor periferice pentru a ține deoparte boala arterială periferică și a evita amputarea vreunui membru.
Dacă arterele din picioare se blochează cu placi de colesterol vei avea nevoie de operație
EXCLUSIV

Medicul Andrada Bogdan, specialist în Cardiologie și Cardiologie Intervențională, de la Spitalul Clinic Sanador, spune, la Interviurile DC Medical, că la examenul clinic al pacientului diabetic, evaluarea arterelor periferice se face la fiecare vizită clinică. Posibilitatea prezenței sau absenței bolii arteriale periferice o dă și indicele gleznă-braț - măsurarea tensiunii arterială la picior și la nivelul brațului și efectuarea unui raport dintre aceste valori.

”Există niște indicații de bună practică medicală; un pacient diabetic care are un diabet în evoluție de peste 10 ani ar trebui să fie evaluat din punct de vedere arterial indiferent de simptome”, afirmă medicul Andrada Bogdan. Pacienții cu diabet zaharat care au un factor de risc cardiovascular suplimentar sunt fumătorii, hipertensivii, cei care au un colesterol mare, sunt obezi și sedentari. Despre aceștia, specialista în Cardiologie Intervențională afirmă că ”trebuie evaluați anual din momentul în care sunt diagnosticați cu diabet”.

Întrebată ce efect are renunțarea la fumat, medicul a răspuns: ”Niciodată nu resetezi complet ceasul. (n. în) în momentul renunțării la fumat) tu poți prezenta deja îngustări (n. r. ale arterelor) și peste ele vin vârsta și alți factori de risc cardiovascular care apar odată cu înaintarea în vârstă. (...) Îngustările care au apărut deja nu le mai poți da în spate”.


Ştiri Recomandate

TEST COVID la intrarea în Franța. Măsurile din Germania
3 legume pe care le poți cultiva primăvara devreme
ACIDUM DEHYDROCHOLICUM - prospect
BISMUTHI OXIDE - prospect
Zece alimente care au grijă de sănătatea ficatului
PERINDOPRILUM - prospect


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri