De ce să apelezi la medicamente...
Conform OUG 158/2005, căreia i-au fost aduse modificări în 2017 și 2018, dacă un salariat este în concediu medical, primește de la angajator indemnizația de rigoare, diminuată sau nu față de salariu pe care-l are, în funcție de urgența medicală pentru care și-a luat concediu. Mai exact, cuantumul acestei indemnizații se stabilește în funcție de codul de indemnizatie/diagnostic, care arată clar la ce procent din salariul brut are dreptul salariatul care și-a luat concediu medical. Aceste coduri sunt:
01 - Boală obișnuită - 75% din salariul brut;
02 - Accident în timpul deplasării la/de la locul de muncă - 100%/80% din salariul brut;
03 - Accident de muncă - 100%/80% din salariul brut;
04 - Boală profesională - 100%/80% din salariul brut;
05 - Boala infectocontagioasă din grupa A - 100% din salariul brut;
06 – Urgență medico-chirurgicală - 100% din salariul brut;
07 - Carantină - 75% din salariul brut;
08 - Sarcină și lăuzie - 85% din salariul brut;
09 - Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la șapte ani sau copil cu handicap pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani - 85% din salariul brut;
12 - Tuberculoza - 100% din salariul brut;
13 - Boală cardiovasculară - 75% din salariul brut;
14 - Neoplazii, SIDA - 100% din salariul brut;
15 - Risc maternal - 75% din salariul brut.
Dar ce se întâmplă cu persoana aflată în concediu medical care împlinește, în respectiva perioadă, vârsta legală de pensionare? Cadrul legal a acesteia se schimbă! Dacă nu face o cerere de continuare a executării contractului, angajatorul de la data împlinirii vârste de pensionare nu-i va mai plăti medicalul
Dacă salariatul nu solicită continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard de pensionare și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, contractul de muncă încetează de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
Chiar dacă angajatul are contractul de munca suspendat de drept din motive medicale (concediu medical), contractul lui de muncă va înceta de drept la data la care îndeplinește condițiile de pensionare.
„Aceasta deoarece de fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează (art. 49 alin. (5) din Codul muncii)", arată avocații de la legislațiamuncii.ro.
Contractul de muncă al persoanei care îndeplinește condițiile de pensionare dar e ste în concediu medical va înceta de drept în baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, iar angajatorul va elibera decizia de încetarea a contractului de muncă și va plati indemnizația pentru concediu medical doar până la data încetării acestuia, fără a fi necesară modificarea certificatului medical.
Practic, de la data pensionării, pacientul nu va mai beneficia de indemnizație pentru concediu medical, întrucât pentru aliberarea unui certificat medical este necesară adeverința de salariat. El va primi pensia și alte indemnizații la care are dreptul, în baza legii, după ce Casa de Pensii face formalitățile de rigoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să apelezi la medicamente...
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...