Trei factori de risc majori duc la...
Dr. Stephen Maren, profesor universitar de științe psihologice la Universitatea din Texas și echipa sa au găsit o regiune mică a creierului în talamus, care joacă un rol important în inhibarea fricii la șobolani.
Înainte de descoperirea aceasta, regiunea respectivă era considerată a fi responsabilă pentru realizarea unui gând complex, dat fiind că informațiile senzoriale călătoresc de la periferia creierului către cortex.
"Cortexul prefrontal joacă un rol în reglementarea emoției, așa că a fost foarte interesant să aflăm felul în care se realizează acest lucru. Această cercetare de bază, care identifică o proiecție specială de la cortexul prefrontal la nucleul care se regăsește în talamus, ne îndreaptă către părți ale creierului, care sunt importante pentru funcția de inhibare a fricii. Prin urmare, ne deschide o cale nouă de a găsi medicamente, terapii și intervenții pentru tulburările psihiatrice " a declarat prof.dr. Maren
În laboratorul său, Maren și echipa lui au expus șobolanii la diverse emoții prin folosirea unor tonuri asociate inițial cu șocuri ușoare pentru picioare pentru a crea frica, după care au expus șobolanii la sunete repetitive perioade prelungite pentru a le suprima frica. Folosind o abordare farmacologică, Maren și echipa sa au inactivat nucleul și au descoperit că șobolanii nu și-au putut suprima frica. Ei au folosit ulterior o strategie farmacogenetică menită să reducă liniștirea neuronilor selectiv în cortexul prefrontal. Ei au descoperit astfel rolul pe care îl joacă tot acest circuit specific al creierului în inhibarea fricii. Cercetătorii vor putea de acum încolo, să se concentreze să găsească tratamente mai bine direcționate pentru diverse tulburări psihiatrice, tratamente care să funcționeze mai bine și să dureze mai mult.
În prezent, majoritatea medicamentelor pe care medicii le utilizează pentru a trata tulburările psihiatrice vizează toți neuronii din creier. Terapiile comportamentale, cum ar fi terapia de extincție pentru PTSD, în timpul cărora pacienții suferă o expunere prelungită și repetitivă la traumele lor în condiții de siguranță, sunt eficiente în diminuarea fricii, dar pacienții recidivează adesea.
Studiul, publicat în revista Nature Communications pe 30 octombrie, îl puteți citi integral aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...