Rutina vestimentară, primul semn de demență. La ce să fii atent atunci când vezi vârstnicii cu aceleași haine sau cu hainele murdare

rutina vestimentara - FOTO: Freepik
Rutina vestimentară poate fi un semn de demență, mai ales în cazul persoanelor vârstnice. 

Rutina vestimentară în cazul vârstnicilor poate indica demență. Semnele timpurii ale bolii Alzheimer și alte forme de demență pot fi ușor de trecut cu vederea sau atribuite îmbătrânirii. Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire (NIA), acestea pot include pierderi de memorie, judecată precară, dezorientare, modificări ale dispoziției, și mai multe.

În plus față de această listă, experții spun acum că există un alt steag roșu de demență de urmărit, mai ales dacă reprezintă o schimbare semnificativă față de comportamentul normal al persoanei: purtarea hainelor murdare. Citiți mai departe pentru a afla de ce acest simptom subtil poate fi atât de grăitor și de ce este important să căutați ajutor dacă cineva drag începe să se îmbrace în acest fel.

Vezi și: Bârfele, îmbolnăvire sigură. De ce bârfim și ce boli riscăm. Radu Leca: Românii sunt bârfitori, ne place să bârfim. Bârfitorul vrea să-și simtă valoarea, dar se minte singur

Purtarea hainelor murdare poate fi un semn de demență

Deși pierderea memoriei este adesea considerată cel mai clar semn că cineva se confruntă cu primele semne de demență, experții spun că există multe altele care pot sugera declin neurologic. Printre acestea, NIA enumeră schimbările de igienă, inclusiv dificultățile de îmbăiat, ca semn al bolii Alzheimer ușoare.

Potrivit unui studiu din 2018 publicat în revista Gerontology and Geriatric Medicine, o altă schimbare specifică de igienă - purtarea de îmbrăcăminte murdară - poate fi, de asemenea, un semn de demență. Pe lângă simpla uitare de a alege haine noi, "pacienții cu demență, în special boala Alzheimer, s-ar putea să nu recunoască faptul că hainele lor sunt murdare", explică autorii studiului, potrivit Best Life Online.

Pentru unii pacienți cu demență, acest lucru poate duce la purtarea acelorași haine zile sau săptămâni în șir, uneori crescând riscul de infecție sau alte consecințe asupra sănătății.

Vezi și: Larva gândacului de bălegar, noua delicatesă din farfurii. Deși scârbos, e plin de vitamine, minerale și proteine

Agnozia, o caracteristică a demenței, poate agrava problema

Cercetătorii explică faptul că unul dintre motivele cheie pentru care pacienții cu demență poartă adesea haine murdare este din cauza agnoziei, a incapacității de a interpreta senzațiile și de a recunoaște lucruri familiare.

"Ei pot vedea petele alimentare și decolorarea hainelor și totuși, din cauza agnoziei, nu sunt în măsură să integreze aceste observații și să deducă că hainele lor sunt murdare și trebuie schimbate. Prin urmare, ei vor rezista încercărilor de a-i determina să-și schimbe hainele, mai ales dacă aceste haine se întâmplă să fie cele preferate", se arată în studiu.

Agnozia este pierderea capacității de a recunoaște obiecte, fețe, voci sau locuri. Este o tulburare rară care implică unul (sau mai multe) dintre simțuri.

Agnozia afectează de obicei doar o singură cale de informare în creier. Dacă aveți această condiție puteți gândi în continuare, vorbesc, și să interacționeze cu lumea.

Vezi și: Cel mai puternic antibiotic natural: cum îl prepari acasă din 4 ingrediente. Luptă cu gripa și infecţiile din tot corpul

Există mai multe tipuri diferite de agnozie. Agnozia vizuală, de exemplu, este o incapacitate de a denumi sau descrie utilizarea pentru un obiect plasat în fața ta atunci când te uiți doar la el. Veți putea în continuare să ajungă pentru ea și ridicați-l. De asemenea, vă puteți folosi simțul tactil pentru a identifica ce este sau utilizarea acestuia odată ce îl țineți, potrivit Healthline.

Agnozia apare atunci când creierul prezintă leziuni de-a lungul anumitor căi. Aceste căi implică zone de procesare senzorială. Aceste părți ale creierului stochează cunoștințe și informații cu privire la percepția și identificarea lucrurilor.

Agnozia este de obicei cauzată de leziuni pe lobii parietali, temporali sau occipitali ai creierului. Acești lobi stochează informații semantice și limbaj. Accidentele vasculare cerebrale, traumatismele craniene sau encefalita pot provoca leziuni.

Alte afecțiuni care pot provoca, de asemenea, agnozie sunt: 

- Demenţă

- Cancer cerebral

- Sstări de anoxie (pierderea alimentării cu oxigen a creierului), inclusiv intoxicații cu monoxid de carbon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel