Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rujeola, „chiar mai gravă decât se credea”. Poate provoca hepatită și meningită
18 feb, 10:47
Rujeola, infecția extrem de contagioasă, poate duce la complicații care pot fi mortale. Trei cazuri discutate într-un raport
Rujeola poate da complicații grave. Foto: CDC

Infecție extrem de contagioasă, rujeola debutează cu febră, tuse și erupții purpurii pe piele, dar poate duce la complicații mortale. Trei persoane care au făcut hepatită, meningită virală și apendicită după ce au făcut rujeolă au fost discutate într-un raport publicat astăzi în British Medical Journal.

Acesta vine pe fondul unui focar global de cazuri de rujeolă din cauza scăderii administrării vaccinului ROR (rujeolă, oreion și rubeolă). Vaccinul cu două doze oferă protecție maximă împotriva celor trei infecții, dar „temerile nefondate" cu privire la riscurile sale i-au determinat mulți să-l refuze.

Medicii de la Spitalul Mater Dei, autorii raportului de caz, au notat în British Medical Journal că rujeola poate duce la condiții „multe și variate" care afectează toate organele. Aproximativ 30% din toate cazurile raportate sunt legate de una sau mai multe complicații, în conformitate cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Complicații potențial fatale ale rujeolei

Acestea apar cel mai frecvent la copii sub cinci ani și adulții peste 20 de ani. Complicațiile comune includ diaree și vărsături, infecții ale ochilor și urechilor și convulsii.

Autorii au tratat trei persoane cu rujeolă care au avut complicații suplimentare ca rezultat direct al infecției lor.

În primul era vorba de un tânăr care a avut doar prima doză din cele două de vaccin împotriva rujeolei ca un copil. Pe lângă rujeolă, el a fost diagnosticat cu hepatită.

Al doilea caz a implicat o tânără care a făcută apendicită asociată rujeolei. În cel de-al treilea caz, un bărbat de vârstă mijlocie s-a plâns de vedere încețoșată și dureri de cap severe. A fost diagnosticat cu meningită virală, cauzată de infecția sa cu rujeolă, care putea să-i fie fatală.

Toate cele trei persoane s-au recuperat complet după tratamentul și îngrijirea corespunzătoare și niciuna nu au avut probleme de sănătate de lungă durată ca urmare a bolii lor.

Sunt și alte complicații extrem de periculoase ale rujeolei pot fi pneumonia, convulsii febrile și encefalomielita (inflamația creierului și a măduvei spinării) care cauzează probleme neurologice, dar și panencefalita sclerozantă subacută - o tulburare neurologică progresivă care provoacă o deteriorare permanentă a sistemului nervos și duce la o stare vegetativă.

România s-a confruntat în ultimii ani cu o epidemie de rujeolă. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate până la data de 14 februarie 2020 este 19.381, din care 64 de decese.


Ştiri Recomandate

Medici rezidenți străini, din Italia și Franța, la spitalul Județean din Arad
Prof.dr. Irinel Popescu, realizatorul Academiei de Sănătate, face parte din Consiliul Științific al Agenției Naționale de Transplant
EXCLUSIV
PRIMER: Nu faceți stocuri de Paracetamol sau alte medicamente, putem fabrica suficiente
Dr Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
EXCLUSIV
EXCLUSIV
Coronavirusul și conjunctivita virală. Prof Dr Monica Pop explică fenomenul
Coronavirus: BILANȚ România: 2.738 de cazuri de persoane infectate
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?