România, locul I în UE privind numărul deceselor ce puteau fi evitate

Decese
România era, în 2016, pe primul loc în Europa la numărul deceselor care ar putea fi evitate, având în vedere cunoștințele și tehnologia medicală de care dispunem. 

În Uniunea Europeană (UE), aproximativ 1,7 milioane de persoane cu vârsta sub 75 de ani au murit în 2016. Printre acestea, aproximativ 1,2 milioane de decese ar putea fi considerate premature având în vedere cunoștințele și tehnologia medicală de care dispunem, conform raportului recent publicat al mortalității evitabile Eurostat-OCDE. Dintre acestea, 741.000 de decese ar fi putut fi evitate prin intervenții eficiente de sănătate publică și prevenție primară, iar 422.000 de decese puteau fi evitate prin intervenții edicale eficace acordate la timp.

La nivelul UE, ponderea cazurilor de deces ce puteau fi evitate raportate la numărul total al deceselor a scăzut cu 1,7 puncte procentuale în 2016, comparativ cu 2011, până la 68%.

Aceste informații privind decesele care puteau fi evitate provin dintr-un raport emis de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Conceptul de mortalitate evitabilă se bazează pe ideea că anumite decese (pentru anumite grupe de vârstă și pentru boli specifice) ar putea fi evitate - ceea ce înseamnă că nu s-ar fi produs în acest stadiu - dacă ar fi existat intervenții eficiente de sănătate publică și prevenție primară și / sau asistență medicală acordată eficient și în timp util.

Atât indicatorii mortalității tratabile, cât și indicatorii mortalității prevenibile trebuie să fie utilizați într-un context global al evaluărilor de performanță ale sistemului de sănătate, revizuite de la egal la egal. Acestea oferă un semnal de alarmă cu privire la deficiențele potențiale ale sistemelor de sănătate, dar nu sunt destinate să fie o măsură definitivă pentru monitorizarea asistenței medicale în statele membre.

Decesele potențial evitabile prin intervenții eficiente de sănătate publică și prevenție primară sunt decesele evitabile, iar decesele potențial evitabile prin intervenții medicale în timp util și eficiente sunt decesele tratabile.

România, pe primul loc

Astfel, în 2016, România se situa pe primul loc în Europa, din acest punct de vedere, cu 80,1% din total, faţă de o medie de 68% în UE, arată datele publicate de Eurostat.

Potrivit sursei citate, 1,7 milioane de persoane cu vârsta sub 75 de ani au decedat în Uniunea Europeană în anul 2016, din acestea aproximativ 1,2 milioane decese pot fi considerate premature. Bolile de inimă (174.000 decese), cancerul de trahee, bronhii şi plămâni (168.000) şi accidentele vasculare cerebrale (87.000) au fost responsabile pentru mai mult de o treime (37%) din totalul cazurilor de decese care puteau fi evitate.

În România, potrivit Eurostat un număr de 89.301 de cazuri de deces înregistrate în 2016 în rândul persoanelor cu vârsta sub 75 de ani puteau fi evitate. Din numărul total, 53.754 de cazuri de deces (sau 48,2%) puteau fi prevenite, iar 35.547 de cazuri (sau 31,9%) puteau fi tratate.

România este pe primul loc în UE când vine vorba de ponderea deceselor în urma unor cauze care puteau fi tratate (31,9%), urmată de Slovacia (30,8%), Lituania (30,1%) şi Malta (30%). La polul opus, ponderea cazurilor care puteau fi tratate dar care s-au soldat cu decese este cea mai mică în Franţa (19,3%) şi Belgia (20,5%).

Conform Eurostat, mortalitatea tratabilă se referă la cazurile de deces care ar fi putut fi evitate prin intervenţii medicale la timp şi eficiente, inclusiv prevenţie şi tratament secundar, după declanşarea afecţiunilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel