Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, de la DC MEDICAL, prof.dr. Dan Deleanu a explicat care sunt leziunile cele mai comune, ce poate face cardiologia și ce perspective de viitor există.
„Pentru valva aortică, unele rezultate sunt, aș spune, spectaculoase. Deja stenoza aortică la bătrâni, stenoza aortică degenerativă are rezultate, tratate transcateter printr-o procedură numită TAVI, are rezultate cel puțin egale cu chirurgia, poate chiar mai bune în anumite situații decât o operație chirurgicală. În ziua de azi, pacienții peste 70 de ani deja ar trebui să beneficieze mult mai mult de această tehnică transcateter, care este mult mai simplă, presupune o mobilizare imediată, spitalizare scurtă, nu se face cu circulație extracorporală, deci e mult mai ușoară decât o operație clasică."
Cât de des sunt efectuate aceste proceduri într-o sală de operație?
„Ceea ce facem împreună cu chirurgii în ziua de azi sunt tehnicile pe valve, cum ar fi valva aortică, TAVI, chiar și procedurile mitrale, încă nu am început să le facem, ar trebui să le facem într-o sală hibridă. Asta nu înseamnă că ele nu pot fi făcute și într-o sală de cateterism cardiac obișnuită. Deja sunt multe centre în lume unde se practică procedura TAVI într-un laborator de cateterism obișnuit. Inițial, aceste proceduri se făceau prin deschiderea arterei femurale de către chirurg printr-o denudare, în ziua de azi totul se face percutan și sutura la sfârșit se face tot percutan. Sunt tot felul de sisteme, astfel încât rolul chirurgului a scăzut destul de mult."
Riscuri existente, rezolvate de chirurg
„În aceste proceduri există riscuri care nu sunt chiar neglijabile, de la perforații, tamponadă cardiaca, până la tot felul de complicații vasculare, disecții arteriale, ocluzie arterială la locul de puncție, care, atunci când apăr, pot fi rezolvate imediat de către chirurg", a spus prof. dr. Deleanu.
Ce perspective de viitor există în cardiologia intervențională?
„Procedurile structurale cardiace sunt acuma la nivel de top, toate procedeele pentru valva mitrală sunt încă în studiu și urmează să se definitiveze. Există tot felul de proceduri prin care medicul și intervenționistul, practic echipa, își studiază procedura, inclusiv prin simulări pe computer. Acum, cardiologia intervențională merge clar către dezvoltarea acestei categorii de boli structurale și, dacă aorta este destul de rezolvată în ziua de azi, valva mitrală încă e de studiat. Probabil, în câțiva ani, lucrurile vor arăta altfel."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...