Rodia: cum „întinerește” celulele, prelungind viața

Un compus al rodiei „întinerește” celulele, prelungind viața
Rodia are efecte nebănuite. Un compus al acestui fruct ese capabil să îmbunătățească starea de sănătate, „întinerind” celulele.

Urolitina A, un metabolit al biomoleculelor găsite în rodii și alte fructe, ar putea ajuta la încetinirea anumitor procese de îmbătrânire. EPFL spin-off Amazentis, în colaborare cu EPFL și Institutul Elvețian de Bioinformatică, a publicat o lucrare în jurnalul Nature Metabolism care scoate în evidență rezultatele studiului clinic.

Este un fapt cunoscut că mușchii scheletici încep să piardă din forță și masă, odată ce o persoană atinge vârsta de 50 de ani. Un studiu clinic recent care implică doua entitati, EPFL - spin-off Amazentis și Laboratorul de Fiziologie Sisteme Integrative (LISP) - a arătat că urolitina A, un compus derivat din biomolecule găsite în fructe, cum ar fi rodiile, ar putea încetini acest proces prin îmbunătățirea funcționării mitocondriilor.

O lucrare comună care prezintă rezultatele studiului, publicată în Nature Metabolism, demonstrează, de asemenea, că ingerarea compusului nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană.

Întârzierea îmbătrânirii mitocondriale

Afirmația că o alimentație sănătoasă este cheia unei vieți mai îndelungate poate părea prea convenabilă, dar acum este susținută de dovezi științifice. Rodia, un fruct apreciat de multe civilizații pentru beneficiile sale pentru sănătate, conține ellagitanine.

Când sunt ingerate, aceste molecule sunt transformate într-un compus numit urolitină A (UA) în intestinul uman. Cercetătorii au descoperit că UA poate încetini procesul de îmbătrânire mitocondrială. Doar că nu toată lumea produce UA în mod natural.

Pentru a rezolva această problemă și pentru a se asigura că toți participanții au primit o doză egală, echipa a sintetizat compusul. Aproximativ 60 de persoane în vârstă, toate sedentare și totuși sănătoase, au luat o singură doză de 250 până la 2000 mg de UA. Cercetătorii nu au observat efecte secundare, comparativ cu grupul de control, cărora li s-a administrat un placebo.

Participanții au fost apoi împărțiți în patru grupuri, fiecare beneficiind de un placebo sau o doză zilnică de 250, 500 sau 1000 mg de UA, timp de 28 de zile.

Din nou, nu s-au constatat efecte adverse asupra sănătății, chiar și după ingestia prelungită. Echipa a evaluat apoi eficacitatea UA prin examinarea biomarkerilor de sănătate celulari și mitocondriali din sângele și țesutul muscular al participanților. Rezultatele au fost convingătoare: UA stimulează biogeneza mitocondrială - procesul prin care celulele măresc masa mitocondrială - în același mod ca și exercițiile fizice regulate.

UA este singurul compus cunoscut care restabilește capacitatea celulelor de a recicla mitocondriile defecte. La tineri, acest proces se întâmplă în mod natural. Dar, pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru începe să-și piardă puterea de a curăța mitocondriile disfuncționale, provocând sarcopenie (pierderea masei musculare scheletice) și slăbirea altor țesuturi. Echipa s-a concentrat pe încetinirea sau chiar inversarea acestui efect natural al îmbătrânirii.

Teste mai vechi, confirmate

Lucrarea confirmă, de asemenea, că acest compus este sigur pentru a fi consumat.

„Aceste rezultate recente, care se bazează pe studiile preclinice anterioare, a făcut clar cu adevarat modul în care UA ar putea schimba sănătatea umană”, spune Johan Auwerx, profesor la LISP, laboratorul EPFL, implicat în proces.

Un articol publicat în 2016 a arătat că durata de viață a viermilor nematozi expuși la UA a crescut cu 45% - de la aproximativ 20 la 30 de zile - în comparație cu grupul de control. De asemenea, șoarecii mai în vârstă au prezentat o rezistență mai bună cu 40% după două săptămâni de tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel