RMN și CT, indicații. Dr. Ovidiu Grămescu: RMN-ul este o descoperire formidabilă. CT-ul este foarte bun

rmn ct - FOTO: Freepik@ai-shop
EXCLUSIV
Când este indicat RMN-ul sau CT-ul. Care este diferența dintre cele două proceduri.

Vezi și: Interleukina-11, terapia anti-îmbătrânire care prelungește speranța de viață

Care este diferența dintre RMN și CT. Care procedură ce identifică, de fapt. Despre asta ne-a vorbit dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL. Dr Ovidiu Grămescu a subliniat importanța rezonanței magnetice (RMN) în diagnosticul leziunilor nervoase. 

"RMN-ul este o descoperire formidabilă. E mai sensibil pentru structurile nervoase, măduvă, creier, nervi. CT-ul e foarte bun mai ales și decelează mai bine la os. Amândouă sunt folosite, dar primordial este RMN-ul pentru elementele nervoase.

Când suspicionezi o leziune osoasă, folosești și CT. Princeps este RMN-ul", a explicat dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

RMN, ce este

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este o tehnică de imagistică medicală care folosește un câmp magnetic și unde radio generate de computer pentru a crea imagini detaliate ale organelor și țesuturilor din corp.

Cele mai multe aparate RMN sunt magneți mari, în formă de tub. Atunci când vă așezați în interiorul unui aparat RMN, câmpul magnetic din interior acționează împreună cu undele radio și atomii de hidrogen din corpul dumneavoastră pentru a crea imagini secționale — asemănătoare felii de pâine.

Aparatul RMN poate produce, de asemenea, imagini 3D care pot fi vizualizate din unghiuri diferite.

RMN-ul este o modalitate neinvazivă pentru un profesionist medical de a examina organele, țesuturile și sistemul osos. Aceasta produce imagini de înaltă rezoluție ale interiorului corpului, care ajută la diagnosticul unei varietăți de afecțiuni, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Malnutriția, problemă în creștere la nivel european. OMS, avertisment

RMN al creierului și măduvei spinării

RMN-ul este cel mai frecvent test de imagistică utilizat pentru creier și măduva spinală. Este adesea efectuat pentru a ajuta la diagnosticarea:

- Anevrismelor vaselor cerebrale

- Afecțiunilor ochiului și urechii interne

- Sclerozei multiple

- Afecțiunilor măduvei spinării

- Accidentelor vasculare cerebrale

- Tumorilor

- Leziunilor cerebrale cauzate de traumatisme

O formă specială de RMN este RMN-ul funcțional al creierului, cunoscut și sub denumirea de fMRI. Acesta produce imagini ale fluxului de sânge către anumite zone ale creierului.

RMN-ul funcțional poate fi utilizat pentru a examina anatomia creierului și pentru a arăta care părți ale creierului se ocupă de funcții critice, limbaj și mișcări. Aceste informații pot ajuta la luarea deciziilor în cazul în care se ia în considerare intervenția chirurgicală pe creier.

RMN-ul funcțional poate verifica, de asemenea, leziunile cauzate de un traumatism cranian sau de afecțiuni precum boala Alzheimer.

Vezi și: Timochinona, compusul activ din uleiul de chimen, impact asupra sistemului cardiovascular. Cum să consumi uleiul de chimen

RMN și CT - FOTO: Freepik@ai-shop

RMN al inimii și vaselor de sânge

RMN-ul care se concentrează pe inimă sau vasele de sânge poate verifica:

- Dimensiunea și funcția camerelor inimii

- Grosimea și mișcarea pereților inimii

- Efectul daunelor cauzate de infarcturi miocardice sau boli de inimă

- Probleme structurale ale aortei, cum ar fi anevrisme sau disecții

- Inflamația sau blocajele din vasele de sânge

RMN al altor organe interne. 

RMN-ul poate verifica tumori sau alte neregularități în multe organe ale corpului, inclusiv:

- Ficatul și căile biliare

- Rinichii

- Splina

- Pancreasul

- Uterul

- Ovarele

- Prostata

Vezi și: Cinci cauze care duc la apariția cearcănelor. Cum să scapi de aspectul inestetic al feței

RMN al oaselor și articulațiilor. RMN-ul poate ajuta la identificarea:

- Problemelor articulare cauzate de leziuni traumatice sau repetate, cum ar fi cartilajul sau ligamentele rupte

- Problemelor coloanei

- Infecțiilor osoase

- Tumorilor oaselor și țesuturilor moi

RMN al sânilor. RMN-ul poate fi utilizat împreună cu mamografia pentru a detecta cancerul de sân, în special la persoanele cu țesut mamar dens sau care ar putea fi expuse unui risc ridicat al bolii.

CT, ce este

Tomografia computerizată este cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de scanare CT. O scanare CT este o procedură de imagistică diagnostică care folosește o combinație de raze X și tehnologie computerizată pentru a produce imagini ale interiorului corpului. Aceasta arată imagini detaliate ale oricărei părți a corpului, inclusiv oase, mușchi, grăsime, organe și vase de sânge.

Scanările CT sunt mai detaliate decât razele X standard. În cazul razelor X standard, un fascicul de energie este îndreptat către partea corpului care este studiată. O placă aflată în spatele zonei corpului capturează variațiile fasciculului de energie după ce acesta trece prin piele, os, mușchi și alte țesuturi. Deși multe informații pot fi obținute dintr-o rază X obișnuită, multe detalii despre organele interne și alte structuri nu sunt disponibile.

În cazul CT-ului, fasciculul de raze X se mișcă într-un cerc în jurul corpului. Aceasta permite obținerea multor unghiuri diferite ale aceluiași organ sau structură și oferă detalii mult mai mari. Informațiile obținute din razele X sunt trimise unui computer care interpretează datele razelor X și le afișează sub formă bidimensională pe un monitor. Tehnologia mai nouă și software-ul computerizate permit crearea de imagini tridimensionale.

Scanările CT pot fi efectuate pentru a ajuta la diagnosticul tumorilor, investigarea sângerărilor interne sau verificarea altor leziuni sau daune interne. CT-ul poate fi, de asemenea, folosit pentru o biopsie de țesut sau fluid, potrivit Johns Hopkins Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel