Riscurile și beneficiile dietelor vegane și vegetariene pentru sănătate. Reduc riscul de boli cronice. Cum să planifici o dietă pe bază de plante în mod corespunzător

diete vegane si vegetariene Foto: Freepik
Descoperă beneficiile semnificative pentru sănătate ale dietelor vegane și vegetariene, alături de reducerea riscului de boli cronice.

O analiză a 49 de studii publicate între 2000 și 2023 a constatat că dietele vegane și vegetariene oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Studiul a constatat că dietele pe bază de plante sunt asociate cu o stare de sănătate mai bună în ceea ce privește factorii de risc pentru boli precum cancerul și bolile cardiometabolice.

Cercetătorii sugerează că reducerea consumului de carne și concentrarea asupra legumelor și fructelor sunt componente cheie ale unei diete sănătoase. Studiul a constatat, de asemenea, că dietele vegetariene și vegane sunt asociate cu un profil lipidic mai bun, cu controlul glicemic, cu greutatea corporală, cu inflamația și cu un risc mai mic de boli cardiace ischemice și de cancer. În plus, dietele vegetariene sunt asociate cu o mortalitate mai scăzută din cauza bolilor cardiovasculare.

Cum promovează dietele vegane și vegetariene o stare de sănătate bună

Cercetările anterioare indică faptul că o dietă săracă în alimente de origine vegetală, dar bogată în carne, zahăr, cereale rafinate și sare este asociată cu un risc mai mare de deces. Reducerea consumului de produse de origine animală poate reduce, de asemenea, riscul de cancer și de boli cardiovasculare.

Cea mai recentă cercetare, realizată de către Dana Ellis Hunnes, dietetician senior, a constatat asocieri între dietele pe bază de plante și o stare de sănătate mai bună.

Dietele pe bază de plante sunt benefice datorită conținutului de fibre, vitamine și minerale și compușilor bioactivi care le fac foarte antiinflamatorii. Hunnes consideră că există multe entități necunoscute în cadrul plantelor care contribuie la proprietățile lor sănătoase.

În timp ce aceștia au observat un beneficiu general al dietelor pe bază de plante, femeile însărcinate care au urmat o dietă vegetariană nu au observat nicio diferență în ceea ce privește riscul de hipertensiune arterială și diabet gestațional în comparație cu omologii lor care nu au consumat plante.

Vezi și: De ce ne mișcăm mai încet odată cu înaintarea în vârsta. Conexiunea dintre mișcarea lentă și bolile neurologice

Foto: Freepik @pvproductions

Dietele pe bază de plante trebuie planificate cu atenție

Cercetătorii au descoperit că anumite diete pe bază de plante pot duce la deficiențe de vitamine și minerale la anumite populații, inclusiv la bebeluși, copii, mame însărcinate și care alăptează, femei la menopauză și adulți în vârstă. Pooja Adhyaru, un dietetician practicant acreditat din Melbourne, consideră că, dacă sunt făcute în mod corespunzător, dietele pe bază de plante pot avea numeroase beneficii.

Cu toate acestea, dacă nu sunt planificate cu atenție și nu sunt echilibrate, aceste diete pot duce la deficiențe de nutrienți, în special la anumite populații. Plantele sunt în mod natural bogate în fibre și carbohidrați complecși, care nu se găsesc în produsele de origine animală. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea intestinelor, scăderea colesterolului, controlul greutății și gestionarea glicemiei, conform MedicalNewsToday.

Ce să eviți și ce să incluzi într-o dietă sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că carnea procesată și carnea roșie sunt potențial cancerigene pentru oameni. Consumul de mai multă carne și produse de origine animală crește riscul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul gastrointestinal. Experții sugerează că ar trebui redus consumul de carne din cauza conținutului de grăsimi și sare. Produsele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, ar trebui consumate cu moderație, în timp ce carnea foarte procesată și mezelurile ar trebui evitate.

Ghidul dietetic recomandă un plan de alimentație sănătoasă care să includă fructe, legume, cereale integrale, produse din carne cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi și surse de proteine precum fructele de mare, carnea slabă, ouăle, produsele din soia, semințele, nucile și legumele. Caracterul sănătos al unei diete vegetariene sau vegane nu este determinat de un model alimentar, ci de modul în care cineva alege să îl urmeze sau să îl practice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel