Acest tratament învinge cancerul și...
Experții spun că cel mai mare factor de risc pentru diabetul de tip 2 este o dietă bogată în alimente procesate și zahăr adăugat. Asta pentru că organismul le consideră a fi aceeași categorie: odată ingerate, alimentele procesate se descompun rapid în zahăr. Când organismul primește mult zahăr, acesta poate deveni rezistent la insulină.
Un studiu amplu publicat în JAMA Internal Medicine a legat consumul de alimente „ultra-procesate” cu un risc mai mare de a dezvolta diabet. Cercetătorii au urmărit 100.000 de oameni timp de șase ani și au descoperit că cei care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate (aproximativ 22% din dieta lor zilnică) au avut un risc mai mare de a dezvolta diabet, în comparație cu persoanele care au consumat mai puține alimente ultraprocesate (11% din dieta) — chiar și după ajustarea pentru alți factori de risc majori, cum ar fi greutatea și exercițiile fizice! Pentru fiecare creștere cu 10 puncte procentuale a cantității de alimente ultraprocesate consumate, riscul de diabet a crescut cu 15%.
Este deosebit de important să limitați sau să evitați băuturile cu adaos de zahăr, cum ar fi sucurile îndulcite cu zahăr. „Consumul frecvent de băuturi îndulcite cu zahăr este asociat cu creșterea în greutate/obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă, boli de rinichi, boli hepatice non-alcoolice, carii și carii dentare și gută, un tip de artrită”, spune CDC.
O dietă bogată în fructe și legume, cereale integrale, proteine slabe (în special peștele gras, cum ar fi somonul) și grăsimi bune (cum ar fi avocado, nuci și ulei de măsline), precum dieta mediteraneană, poate reduce riscul de diabet și alte boli cronice precum boli de inima si cancer. O revizuire a studiilor publicate în revista Nutrients a concluzionat că „există dovezi consistente cu privire la asocierea inversă între aderarea la o dietă mediteraneană și incidența diabetului de tip 2”.
Pentru a vă reduce riscul de diabet sau a gestiona diabetul, este esențial să faceți exerciții fizice regulate. Exercițiile fac mușchii mai sensibili la insulină și ajută organismul să utilizeze mai bine insulina. Chiar și mișcarea blândă, cum ar fi mersul pe jos, poate ajuta foarte mult. Un studiu realizat de National Institutes of Health a constatat că efectuarea a 30 de minute de exerciții de intensitate scăzută (cum ar fi mersul pe jos) în fiecare zi, combinată cu o dietă săracă în grăsimi, a redus riscul de diabet de tip 2 cu 58 la sută. Ce se întâmplă cu corpul tău Când mănânci o banană în fiecare zi.
Află detalii AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...