Rinichi: metodă nouă de măsurare a sănătății funcției renale

Pietre la rinichi
Cercetători indieni au prezentat, marți, 25 iunie, la o conferință, în SUA, o nouă metodă de măsurare a funcției rinichilor.

Rinichi, măsurare. Un studiu indian a fost prezentat marți, 25 iunie, la conferința Societății Americane de Fiziologie și a Societății Americane de Nefrologie din Charlottesville și sugerează că o formulă de evaluare mai veche ar putea măsura mai bine de sănătatea rinichilor la populația indiană decât actuala metodă aplicată peste tot în lume.

Rinichi, măsurare: raport diferit între mușchi și țesutul gras

"Rata de filtrare glomerulară (GFR) este o măsură a cât de bine rinichii elimină deșeurile din sânge. Este utilizat în setările clinice ca indicator al bolii renale cronice. Standardul de aur pentru măsurarea GFR necesită utilizarea de radioizotopi. Din acest motiv, medicii de obicei testează sângele pacienților pentru un produs rezidual numit creatinină și apoi introduc aceste rezultate într-o formulă cu alți factori, cum ar fi vârsta, sexul și greutatea, pentru a determina o estimare a GFR. Există mai multe formule pentru estimarea GFR, dar cele mai frecvente se bazează pe date din populațiile occidentale", explică echipa de cercetare într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Potrivit acestuia, populațiile din țările în curs de dezvoltare au raporturi mai mari între țesuturi grase și mușchi. De aceea, cercetătorii au căutat metoda mai exactă de estimare a GFR la indieni. S-au oprit la metoda radioizotopi standard de aur pentru a măsura GFR în 24 de voluntari sănătoși indieni, 11 bărbați și 13 femei. Apoi au evaluat diferite formule de estimare pe baza rezultatelor radioizotopilor. Aceasta a inclus variații ale formulelor utilizând mase slabe în locul greutății corporale.

Rinichi, măsurare: nevoie de studii suplimentare

Anjali Kulkarni, medic la Spitalul BARC din Mumbai, India, unul dintre autorii studiului, susține că metoda cea mai potrivită de măsurare a sănătății rinichilor la indieni ar veni dinspre formula Cockcroft-Gault, existentă din 1973, dar prea puțin folosită azi. Ea presupune folosirea masei slabe în loc de greutate.

"Niciuna dintre acestea (n. r. metodele deja folosite pe glob) nu a oferit rezultate care să fie la fel de precise în acest studiu ca formula Cockcroft-Gault modificată", mai precizează cercetătorii în comunicat.

Aceștia mai subliniază că ar fi nevoie de un studiu mai mare ca să valideze pe deplin această metodă, în special să ia în considerare utilizarea adăugată a unei scanări corporale. "Utilizarea parametrilor de compoziție corporală pentru estimarea GFR poate îmbunătăți practica clinică la pacienții indieni", au mai adăugat autorii studiului, conform sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel