Rezistență la antibiotice: ce rol are microbiomul oral

Rezistența la medicamente este o problemă ce îngrijorează tot mai mult autoritățile medicale din întreaga lume. Cercetătorii au analizat acum microbiomul intestinal, dar și potențialul de rezistența antimicrobiană a gurii.

Amenințarea rezistenței antimicrobiene la medicamente este o problemă globală de sănătate. În ultimii ani s-a observat o creștere a conștientizării noastre în legătură cu rezistența genetică și ca urmare, antibioticele devin mai puțin eficiente în tratarea infecțiilor microbiene, cum ar fi TBC sau gonoree.

Deși s-a lucrat mult la analiza microbiomului intestinului uman și a genelor sale asociate, în prezent nu se știe prea multe despre aceste gene la nivelul gurii.

Într-o lucrare publicată în Nature Communications, academicienii de la King's College London au făcut primul pas pentru a examina potențialul de rezistență antimicrobiană al gurii - rezistomul oral. Deoarece gura este primul punct de intrare pentru alimente și multe medicamente, are potențialul de a influența răspândirea rezistenței antimicrobiene în microbiomul uman. Rezistența antimicrobiană apare atunci când microbul dobândește gene care încearcă să evite sau să distrugă medicamentele.

„Având în vedere ce începem să descoperim despre varietatea pură de specii microbiene din microbiomul uman, dacă dorim să ne confruntăm cu orice speranță de a ajunge la răspândirea și persistența rezistenței antimicrobiene, trebuie să extindem studiile de rezistență umană pentru a proba alte zone ale corpului ", explică dr. David Moyes, lector în interacțiuni gazdă-microbiome la King's College London.

Grupul de cercetare a folosit saliva, placa dentară și alte date orale și le-a analizat folosind baza de date cuprinzătoare privind rezistența la antibiotice (CARD). Au inclus date din mai multe regiuni diferite din cadrul studiului, inclusiv Asia, Pacific, locații europene și americane.

Ei au descoperit că în gură există profiluri de rezistență diferite, în comparație cu intestinul. 

În plus, deși exista o mai mică diversitate de gene de rezistență la antimicrobiene la nivelul gurii, acele gene prezente au fost mai omniprezente în rândul populațiilor studiate.

Dr. Moyes se întreabă: „Dacă diferite părți ale corpului au rezistomuri diferite, poate rezistomul intestinal să reprezinte întregul rezistom uman? Trebuie să continuăm analiza microbiomilor la alte părți ale corpului pentru a realiza potențialul imens de deblocare a informațiilor din seturile de date open-source prelevate anterior."

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel