Rezidențiat 2022, rezultate dezastruoase. Sandra Alexiu, semnal de alarmă: În 10 ani nu veți mai vedea rețete compensate, nu veți mai fi vaccinați, operați, consultați. NU va mai avea cine!

REZIDENȚIAT 2022 - Foto: Freepick @kues1 @Racool_studio
Peste 600 locuri au rămas neocupate după examenul de rezidențiat. Sandra Alexiu trage un semnal de alarmă în ceea ce privește viitorul medicinei din România.

Marți, 29 noiembrie s-a finalizat repartiția candidaților care au obținut punctaj de promovare la Concursul de admitere în Rezidențiat, sesiunea 20 Noiembrie 2022, organizat de Ministerul Sănătății în colaborare cu cele 6 universități de medicină și farmacie din țară.

La domeniul Medicină au rămas neocupate 628 de locuri și posturi din cele 4.734 scoase la concurs.

Având în vedere că multe dintre locurile rămase neocupate sunt din categoria specialităților deficitare (medicină de urgență, medicină de familie, ATI, neonatologie, specialități chirugicale pediatrice, sănătate publică și management, epidemiologie, microbiologie medicală etc) precum și faptul că licențiații facultăților de medicină obțin dreptul de practică numai după dobândirea titlului de specialist de către medicii rezidenți, Ministerul Sănătății evaluează posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidențiat pentru locurile și posturile rămase neocupate.

Acest concurs ar putea fi organizat în mod extraordinar în prima jumătate a anului 2023.

La domeniile Medicină Dentară și Farmacie, locurile au fost ocupate în totalitate în sesiunea 20 Noiembrie 2022. Absolvenții licențiați ai acestor facultăți au drept de liberă practică, fără a fi necesară promovarea concursului de rezidențiat și dobândirea titlului de specialist.

VEZI ȘI: Medicamente inovatoare pentru cancer. Coriu: 90% supraviețuire pentru leucemie. Avem boli la care nu folosim cuvântul vindecare, ci o supraviețuire de lungă durată

Sandra Alexiu, semnal de alarmă: Ar trebui să dea frisoane. Nu trebuie să se mire nimeni că am ajuns aici. Medicina nu mai e o atracție pentru tineri

 

Sandra Alexiu, preşedinte al Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov, membru al Societății Române de Microbiologie și membru al Societății Europene pentru boli infecțioase pediatrice (ESPID) a transmis un semnal de alarmă în urma rezultatelor examenului de rezidențiat.

Medicul Sandra Alexiu a publicat și lista locurilor rămase neocupate.

Pe scurt, în cifre, rezidențiatul 2022 a însemnat:

- Medicină generală: Din 5.965 înscriși, au promovat 4.353. Au avut la dispoziție 4500 de locuri și 231 de posturi

- Medicină dentară: Din 2.159 de înscriși, au promovat 1.402. Au fost 621 de locuri/posturi. 

- Farmacie: Din 2.206 înscriși, au promovat 1705. Au fost 508 locuri/posturi

 

1. -imagine fara descriere- (rezidentiat-2022-sandra-alexiu_51480400.png)

"Ultimul comunicat privind examenul de rezidențiat ar trebui să dea frisoane celor care au condus frâiele sănătății în România în ultimii 20 de ani, dar mai ales celor care vor urma la conducere.

În lipsa strategiilor viabile și în ciuda exodului medicilor, pare ca nimănui nu îi pasă ce se va întâmpla cu sănătatea românilor.

E trist că au rămas neocupate 625 de locuri, medicina nu mai e o atracție pentru tineri, iar cei care aleg totuși, doresc specialități care să ii poată propulsa în specialități bine plătite sau ușor de ales pentru alte țări.

Nu voi comenta dezastrul de la chirurgie sau medicina de urgență, dar dacă e să vorbim despre medicina de familie, nu trebuie să se mire nimeni că am ajuns aici.

Cu o finanțare sub orice critică și o minimizare a specialității în formă continuată, cu o desconsiderare de neacceptat a medicilor care au rămas în cabinete și pe fondul unei neimplicări aproape complete a consiliilor locale, mai ales în rural, să nu ne mirăm că nu mai vin medicii în cabinete.

În zece ani nu veți mai vedea nici rețete compensate, nici prețioasele trimiteri fără de care unii nu mai pot respira, nu veți mai fi vaccinați, operați sau consultați, că nu va mai avea cine să facă toate astea.

Din fericire nu va mai fi nimeni de înjurat și nici de ponegrit prin emisiuni obscure", a scris Sandra Alexiu pe pagina sa de Facebook.

VEZI ȘI: Cataracta, simptome și cum se poate opera. Chiseliță: Întrebarea pe care o pune pacientul este - mă operați cu laserul în cataractă? Răspunsul este...

Președintele Societății Medicilor Rezidenți: "Ca medic ar trebui să gândești, nu doar să memorezi"

 

Recent, președintele Colegiului Medicilor din România a subliniat că: "în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie se vor pensiona. Avem nevoie de mai  mulți rezidenți". 

În acest context, Marius Zaharia, medic rezident și președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți din România a spus: "Ca medic ar trebui să gândești, nu doar să memorezi".

"Nu prea sunt posturi pentru medicina de familie, iar rezidenții nu se avântă pe locuri, pentru este dificil ulterior să-și continue cariera ca medic specialist, să aibă un loc unde să profeseze", a explicat Marius Zaharia pentru rfi.ro și a completat că "i-ar plăcea să vadă un examen mai relevant, care să nu pună accent pe capacitatea de memorare a candidaților, ci pe capacitatea de înțelegere".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel