Reacțiile adverse la medicamente, problemă importantă. Cum le recunoști corect

Reacţiile adverse – FOTO: Pexels@Pixabay
Reacțiile adverse ale medicamentelor reprezintă o problemă importantă pentru sănătate.

Reacțiile adverse ale medicamentelor pot fi experimentate de orice persoană. Majoritatea reacţiilor adverse la medicamente sunt puţin importante şi sunt reversibile. Exista însă şi reacţii adverse grave, unele care pot duce la infirmităţi, iar altele chiar la moarte.

Cum recunoaștem reacțiile adverse

Reacţiile adverse la medicamente sunt foarte variate în funcţie de medicament, tipul de reacţie adversă, nivelul de pregătire a doctorilor, posibilitatea de supraveghere a bolnavului etc. Frecvenţa reacţiilor adverse depinde de grupă terapeutica a medicamentului.

Cele mai frecvente reacţii adverse se înregistrează la medicamentele anticanceroase, iar medicamentele cardiovasculare pot produce reacţii adverse cu o frecvenţă de peste 20%. 

Cunoaşterea mecanismelor reacţiilor adverse este utilă pentru diagnosticarea acestora şi, prin urmare, pentru un management eficient. Medicul Cătălina Panaitescu a explicat care sunt reacțiile adverse și cum le recunoaștem.

”Tratamentul farmacologic al diverselor boli se însoțește uneori de reacții adverse, definite ca răspunsuri nocive și nedorite determinate de medicamente. Cauzele pot fi variate și este important să știm să le identificăm corect, spre beneficiul pacientului care va fi protejat, astfel, atât de riscul unei noi expuneri, cât și de acela al privării de un tratament eficace.

Reacțiile adverse de tip A (intrinseci) – cele mai frecvente (70 – 80%) – sunt consecința acțiunii farmacologice a unui medicament și ca urmare sunt previzibile și legate de doză administrată: cu cât aceasta este mai mare, cu atât riscul apariției lor crește”, a explicat medicul Cătălina Panaitescu.

Din categoria reacțiilor adverse de tip A fac parte:

- toxicitatea (exemplu: hemoragiile provocate de anticoagulante)

- efectele secundare (somnolența indusă de unele antihistaminice)

- interacțiunile medicamentoase (toxicitatea teofilinei în prezența cimetidinei, care îi inhibă metabolismul), mai explică medicul.

Vezi și: Displazia cleidocraniană, boala fără tratament de care suferă actorul Gaten Matarazzo din Stranger Things. Cum se manifestă afecțiunea

Reacțiile adverse de tip B sau idiosincrazice sunt mai rare. Acestea sunt efecte adverse impredictibile asociate cu administrarea unui anumit medicament, unui anume pacient și sunt independente de doză administrată.

În această clasă intră:

- alergiile medicamentoase – reacții de hipersensibilizare mediate imunologic prin anticorpi specifici (anafilaxia indusă de amoxicilină) sau celule T (necroliza epidermică provocată de alopurinol)

- reacțiile nonalergice – reacții de hipersensibilizare nemediate imunologic (pseudoalergia – eritemul secundar administrării substanțelor de contrast pe bază de iod; intoleranța – tinnitus după administrarea unei doze obișnuite de aspirină, idiosincrazia – hemoliză după aspirina administrată unei persoane cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază), a mai precizat medicul.

Femeile mai predispuse la reacțiile adverse ale medicamentelor

Femeile sunt mai susceptibile decât bărbații de a suferi efecte secundare adverse ale medicamentelor, deoarece dozele care li se administrează s-au bazat istoric pe studiile clinice efectuate pe bărbați, sugerează un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din California, Berkeley și Universitatea din Chicago.

Cercetătorii au analizat datele din câteva mii de articole publicate în jurnalele medicale și au descoperit dovezi clare ale unui decalaj de gen în administrarea a 86 de medicamente diferite aprobate de Administrația Federală a Medicamentului (FDA), printre altele fiind vorba de antidepresive, medicamente cardiovasculare, anti-convulsive și analgezice.

„Când vine vorba de prescrierea medicamentelor, abordarea „o doză egală pentru toți”, bazată pe studii clinice dominate de bărbați, nu funcționează, iar femeile sunt cele care trag ponoasele”, a declarat autorul principal al studiului, Irving Zucker, profesor emerit de psihologie și de biologie integrativă la UC Berkeley.

Rezultatele, publicate în jurnalul Biology of Sex Differences (link direct studiu), confirmă persistența unui decalaj de sex între doza de medicamente, care rezultă dintr-o nesocotire istorică a diferențelor biologice fundamentale între organismele de sex masculin și feminin, a spus Zucker.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel