Radu Gănescu, președinte COPAC: Avem bariere în accesul la tratament

Statistică sumbră - peste 1.500 de pacienți mor anual în instituțiile publice de sănătate mintală
Invitat la interviurile DC MEDICAL, Radu Gănescu, președinte al COPAC, asociație care face parte din Coaliția pentru Sănătate Europeană, trage un semnal de alarmă cu privire la problemele privind accesul la tratamente cu care încă se confruntă pacienții români.

„Este o legislație complicată”, spune Radu Gănescu. Din cauza sistemului birocratic, „chiar dacă avem tratamentul, avem bariere, avem piedici în a-l accesa, pentru că sistemul e construit din mai multe piese de puzzle care nu de fiecare dată se potrivesc”, adaugă președintele COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România).

Practic, pacientul știe că ar putea primi tratamentul respectiv sau chiar l-a primit la un moment dat în trecut, iar acum nu mai are acces la el. „E mai rău decât dacă nu ar fi deloc”, subliniază realizatorul emisiunii, dr. Val Vîlcu.

În cazul pensiilor, de exemplu, s-a adus în discuție teoria dreptului câștigat, menționează Val Vâlcu. Odată ce ai primit o pensie, Curtea Constituțională a hotărât că Guvernul nu are dreptul să o diminueze. În cazul dreptului la sănătate, odată ce ai primit o terapie și ea funcționează, o schimbare legislativă te poate lăsa fără tratament și îți neagă acest drept.

Accesul la tratament, un drept al pacienților

„Acestea sunt sincope pe care le observăm și le-am aflat din experiența pacienților”, spune Radu Gănescu.

Referitor la rezolvarea situației, el adaugă: „Nu vrem altceva decât să găsim soluții, soluții care poate nu necesită resursă financiară sau resursă umană. Nu necesită decât dorință, să spunem așa, ca aceste lucruri să nu se mai întâmple și ca pacienții să-și poată accesa acest drept”.

Mai multe informații în video:

Urmăriți interviul integral AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel