Știai că data și grosimea primei...
Radiologia intervențională reprezintă o alternativă la metodele chirurgicale tradiționale. Recuperarea este una rapidă, iar pacientul suportă mult mai bine intervenția, în plus, perioada de internare scadă. Radiologii intervenționiști diagnostichează și tratează boala.
Ei tratează o gamă largă de afecțiuni în organism prin introducerea diferitelor instrumente mici, cum ar fi catetere sau fire din afara corpului. Tehnicile de radiografie și imagistică, cum ar fi CT și ultrasunete, ajută la ghidarea radiologului. Radiologia intervențională poate fi utilizată în loc de intervenție chirurgicală pentru multe afecțiuni. În unele cazuri, poate elimina nevoia de spitalizare.
”Radiologia intervențională reprezintă o multitudine de proceduri diagnostice și terapeutice, toate minim invazive care derivă din specializarea de radiologie imagistică medicală. Cuvântul intervențional este foarte important pentru că semnifică partea terapeutică.
Radiologul intervenționist poate, în aceeași procedură, nu numai să pună un diagnostic al unei afecțiuni, dar poate să le și trateze prin anumite gesturi minim-invazive. Ceea ce nu este lipsit de importanță este că poate să trateze afecțiuni la care gestul chirurgical, din considerente tehnice sau alte considerente nu este posibil”, a explicat Conf. dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie intervențională imagistică medicală, la Digi 24.
Vezi și: Spălatul pe față, ce nu ai știut până acum. Trucul de 10 secunde pe care l-ai omis mereu
Radiologia intervențională se referă la tratamente medicale minim invazive, ghidate de imagine. Procedurile utilizează tehnici de imagistică în timp real, inclusiv raze X și ultrasunete, pentru a ghida operatorul. Acolo unde este disponibilă, radiologia intervențională poate fi utilizată ca o alternativă mai rapidă și mai sigură la multe tipuri de intervenții chirurgicale tradiționale, ceea ce duce la rezultate mai bune pentru pacienți și șederi mai scurte în spital.
”Există o multitudine de afecțiuni care pot să fie tratate prin proceduri de radiologie intervențională. Este vorba de afecțiunile vasculare, pentru că radiologia intervențională în cea mai mare parte intervine pe artere. Afecțiunile vasculare, cum ar fi niște stenoze la nivelul arterelor. Aceste stenoze pot să fie rsăpunzătoare de boli.
O stenoză la nivelul arterei renale poate să fie răspunzătoare de hipertensiune reno-vasculară. Niște stenoze la nivelul membrelor inferioare pot fi răspunzătoare de afecțiunea care se numește arteriopatie obliterantă. Vasul este îngustat. Aceste îngustări ale arterelor pot să apară în orice teritoriu, pot să apară și la nivelul arterelor care vascularizează stomacul, intestinul.
Radiologia intervențională, prin anumite proceduri care se numesc angioplastii pot să pună un diagnostic și chiar să și trateze aceste tipuri de afecțiuni prin gesturi minim-invazive. Se introduce un cateter cu un balon, se dilată această stenoză și artera își reia forma normală, iar sângele poate să curgă normal.
Alte tipuri de afecțiuni care pot să beneficieze de proceduri prin radiologie intervențională sunt reprezentate de afecțiunile tumorale. Nu toate tumorile pot să fie tratate prin astfel de proceduri, dar multe tumori pot să beneficieze de aceste proceduri. Este vorba de tumorile hepatice primitive sau secundare prin proceduri care se numesc schemo-embolizări hepatice pot fi tratate. Se injectează anumite substanțe încărcate în niște microsfere în interiorul tumorilor cu scopul de a le distruge
Avantajele procedurilor de radiologie intervențională derivă din ceea ce am denumit manevre minim invazive. Această invazivitate minimă semnifică o recuperare foarte rapidă a pacientului. Atunci când chirurgia clasică nu este posibilă, intervenim prin aceste proceduri. Inciziile pe care noi le facem sunt minime. Au câțiva milimetri. Procedurile nu durează foarte mult, iar recuperarea pacientului este rapidă. Se pot reintegra foarte rapid în familie și societate.
Vezi și: Poluarea aerului, nou factor de risc pentru obezitatea femeilor
Marea majoritate a pacienților se externează la 24 de ore, maxim 48 de ore. În ceea ce privește riscurile, vorbim de o procedură radiochirurgicală, iar reacțiile adverse există. Ceea ce este important, este că în cursul acestor proceduri riscurile sunt minimizate la un procent care pot să apară până în 1,5-2%”, a mai precizat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...