Puterea alimentelor, înțeleasă ad litteram. Alina Epure: Niciun aliment nu va conține soluția la problemele cu care ne confruntăm

mancat compulsiv foto:freepik@stockking
EXCLUSIV
Campania ”Mâncăm ca să trăim?”: Alimentația este foarte importantă pentru sănătatea noastră mintală, fizică, emoțională, însă este necesar să avem în vedere că doar noi suntem responsabili de ceea ce se întâmplă în interiorul corpului nostru. Alimentele nu sunt răspunsurile pentru întrebările noastre, dar ne pot ajuta să le deslușim. 

Când vine vorba de mâncare, tindem să ne punem speranța în ea, poate chiar speranța că ne va rezolva, brusc, problemele pe care le avem. Și mâncăm, și mâncăm, și mâncăm...

Poate că, pe moment, ni le rezolvă (la nivel emoțional), căci dopamina și serotonina eliberate prin mâncare ne ajută să ne mai liniștim puțin, dar doar pe moment și doar dacă mâncăm controlat. În caz contrar, intervine mâncatul compulsiv, când mâncăm doar cantitativ, iar nu calitativ și, dependenți de cei doi neurotransmițători-cheie pentru fericire și stare de bine, menționați anterior, vom continua să mâncăm așa, iar relația cu mâncarea va deveni una toxică.

Am avut o discuție fructuoasă cu Alina Epure, Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner, Membru ESPEN, Membru The Nutrition Society, despre cât de important este să înțelegem alegerile noastre legate de alimentație, în procesul de definire a unui plan de nutriție sănătos (atât cât este posibil), în vederea conexiunii noastre cu mâncarea.

”Niciun aliment nu va conține soluția la problemele cu care ne confruntăm”

Alina Epure evidențiază că este esențial să analizăm motivele pentru care mâncăm, modul în care mâncăm, cu cine mâncăm și starea noastră mintală și emoțională în timpul meselor. De asemenea, ea subliniază că niciun aliment nu poate fi soluția la problemele noastre și nu poate influența pozitiv calitatea gândurilor și a deciziilor noastre, dacă este consumat ca o formă de escapism sau recompensă emoțională.

”Consider că un pas important în definirea unui plan de alimentație este întelegerea a tot ce se întâmplă în alegerile noastre, de ce mâncăm, cum mâncăm, cu cine mâncăm, cu ce stare ne așezăm la masă, dacă avem alegeri compulsive, impulsive sau conștiente.

Niciun aliment nu va conține soluția la problemele cu care ne confruntăm, nu va avea un impact benefic în calitatea și claritatea gândurilor, deciziilor noastre, atât timp cât este consumat cu rol de anestezie de moment a stărilor pe care le avem, cu rolul de a aduce plăcere, recompensă, emoție”, ne-a spus Alina Epure, în exclusivitate pentru DC Medical.

Soluția: O abordare bazată pe conștientizare și respect față de propriul corp

Pentru a promova o relație sănătoasă cu mâncarea și pentru a depăși comportamentele alimentare care fac mai mult rău decât bine, cum ar fi mâncatul compulsiv sau restricțiile alimentare excesive, Alina Epure ne propune o abordare bazată pe conștientizare și respect față de propriul corp.

”Alimentul este combustibilul nostru, el devine parte din energia noastră, din gândurile noastre, din comportamentele noastre. Atât timp cât oferim corpului alimentele potrivite, și el ne va furniza energia pe care ne-o dorim.

Alegerile conștiente, rationale în relația cu alimentele, sunt imaginea clară a unui respect pentru noi înșine, pentru sănătatea noastră.

Sănătatea este rezultatul comportamentelor de zi cu zi, este o investiție și putem avea o perspectivă optimistă pentru vitalitate și longevitate, dacă avem acțiuni clare, coerente, continue pentru starea noastră de bine”, ne-a mai explicat Alina Epure.

Însă, pentru a ajunge în acest punct, este necesar să fim sinceri cu noi înșine și să ne analizăm acțiunile pe care le facem în raport cu mâncarea, în special în perioadele stresante, când, mulți dintre noi ne îngrășăm pe fond de stres. Să fim sinceri și să ne mai gândim o dată înainte să spunem:

”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres” -  este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună

* Acest articol face parte din campania ”Mâncăm ca să trăim?”, o campanie DC MEDICAL.

Articolele campaniei, în ordine:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel