Pubertate, legături între IMC și creșterea în înălțime

În monitorizarea și predicția creșterii copiilor, pubertatea este adesea considerată mult prea variabilă pentru a fi previzibilă. Cu toate acestea, noile descoperiri și metode permit o imagine mai bună a modului în care copiii și adolescenții cresc, în special în timpul pubertății.  

,,Creșterea reflectă sănătatea și poate fi un indicator de diagnostic, capabil să dezvăluie atât bolile, cât și problemele psihosociale. Măsurarea și monitorizarea înălțimii și greutății sunt, prin urmare, printre cele mai importante sarcini ale centrelor de sănătate ale copiilor din serviciile de sănătate ale școlilor", a declarat dr. Anton Holmgren, medic pediatru specializat în endocrinologia pediatrică și diabet zaharat la Universitatea din Gothenburg.
Holmgren a fost implicat în dezvoltarea unui nou model de creștere matematică, mai detaliat decât înainte, care poate să descrie variațiile tendinței privind înălțimea la copii și adolescenți, în special în timpul pubertății.

Holmgren a studiat în mod specific modul în care indicele de masă corporală (IMC) în copilărie poate fi legat de creșterea înălțimii. Datele din studiul său cuprind cifrele privind înălțimea și greutatea la 1.901 subiecți în timpul copilăriei.

Un nivel mare al IMC-ului la începutul vieții s-a dovedit a fi în general asociat cu o proporție mai mare de creștere în înălțime înainte de pubertate. În plus, s-a constatat că și pubertatea a avut loc mai devreme.

În categoria copiilor cu IMC mai mic și începutul pubertății a fost mai puternic. Cei cărora le-a fost amânată pubertatea aveau de asemenea câțiva ani în plus să crească și, pur și simplu, au devenit mai înalți. Toate aceste rezultate se aplică la nivel de grup.

,,Cea mai mică mișcare pubertală a fost în grupul de copii cu cel mai mare IMC în copilărie - un rezultat pe care nici un studiu anterior nu a reușit să-l arate, dar care confirmă experiența clinică a mai multor pediatri", a precizat dr. Holmgren.

Constatările ajută la creșterea predictivă a pubertății, ca atare. Această îmbunătățire a predictibilității face mai ușor să se facă distincția între diferitele procese de creștere care au loc în anii copilăriei - procese care se suprapun partial, informează Science Daily.com.

,,Abilitatea de a anticipa pubertatea precoce sau târzie va face pe termen lung îmbunătățiri previzibile ale creșterii în înălțime la nivel individual. Acest lucru va spori perspectivele de detectare a bolilor ascunse și, de exemplu, va facilita evaluarea rezultatelor tratamentelor de creștere. Cu monitorizarea și analiza creșterii în înălțime, putem detecta boli și evalua cât de bune sunt tratamentele", a punctat Holmgren.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel