Psoriazisul, efect și asupra psihicului. Medic: Transformă această afecțiune într-o suferință greu de suportat, prin prisma stigmei cu care se confruntă pacienții

psoriazisul - FOTO: Freepik@wirestock
Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelerată a celulelor pielii.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelerată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, însă, în cazul psoriazisului, acest proces are loc în trei-şase zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate, de culoare roz, acoperite cu cruste alb-sidefii, conform site-ului Societăţii Române de Dermatologie.

Ziua Mondială a Psoriazisului

Ziua mondială a psoriazisului  se marchează în fiecare an la 29 octombrie. Este o zi dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis sau de artrită psoriazică.  Ziua mondială a psoriazisului atrage atenţia pacienţilor, cadrelor medicale, dar şi populaţiei, în general, asupra implicaţiilor pe care le presupune această maladie şi asupra severităţii ei. Manifestările prilejuite de această zi au ca scop facilitarea accesului bolnavilor la un tratament adecvat.

În 2022, tema Zilei mondiale a psoriazisului este "Mental Health. United, we unload the burden of psoriatic disease", conform Forumul Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Psoriazis. Anul acesta, pe data de 10 septembrie, a avut loc, la Milano, Forumul Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Psoriazis. care a pus accentul pe Europa.

În cadrul forumului a fost prezentată o foaie de parcurs cu acţiunile necesare pentru a răspunde nevoilor persoanelor care trăiesc cu boală psoriazică în Europa.

Vezi și: Bolile zoonotice, ce sunt și cum se transmit. Ce rol au animalele

Psoriazisul, boală necontagiosă care poate afecta alte organe

Psoriazisul nu este contagios, dar se extinde și poate afecta şi alte organe. Fiind o afecţiune cu debut la orice vârstă şi incidenţă egală pe sexe, psoriazisul presupune existenţa unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp şi pe zonele de extensie (coate, genunchi).

Deşi cei mai mulţi pacienţi prezintă forme uşoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate şi severe, determinând un disconfort fizic crescut, un stres psiho-social sever şi, în final, un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului, mai notează site-ul www.srd.ro.

Psoriazisul afectează stima de sine

Mai mult, prin stigma asociată, psoriazisul afectează stima de sine și viața psiho-socială a pacienților. 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o ”rușine socială”, 60% dintre pacienți suferă de episoade depresive, iar 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută din cauza discriminării la locul de muncă.

”Unul dintre principalele noastre obiective este să creștem procentul de diagnosticare și tratare corectă a celor afectați de psoriazis. Cu tratamentul corect, putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților și asigura integrarea lor socio-profesională. În acest moment, pacienții cu psoriazis moderat și sever din România beneficiază în mod gratuit de terapiile biologice disponibile la nivel mondial.

De asemenea, este foarte important să transmitem oamenilor că psoriazisul nu este o boală contagioasă și cei care sunt afectați de ea nu trebuie stigmatizați și izolați. Fiecare dintre noi este în perfectă siguranță atingând, îmbrățișând sau folosind obiecte în comun cu o persoană afectată de psoriazis” spune Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societății Române de Dermatologie.  

Vezi și: Ora de iarnă 2022. Dormim mai mult, dar cu ce preț. Leca, despre persoanele cele mai afectate: Ține de noi să acceptăm că timpul se schimbă

Psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă și, deși în prezent nu poate fi vindecată, terapiile moderne permit managementul bolii, cu rezultate foarte bune pe termen scurt, mediu și lung.

Numărul persoanelor nou diagnosticate cu psoriazis este în creștere, lucru care poate fi explicat printr-un nivel mai bun de informare în rândul populației, dar și prin faptul că oamenii au deprins obiceiul de a merge la dermatolog. 

Psoriazisul este un diagnostic complex, cu multiple implicații medicale, emoționale și psihologice care necesită o abordare multidisciplinară. 

”Depistarea suferinței în stadiul incipient poate avea un efect semnificativ de îmbunătățire a calității vieții pacientului. Stabilirea diagnosticului rapid și corect cu adoptarea imediată a terapiei adecvate poate însemna în psoriazis, dincolo de îmbunătățirea aspectului pielii, ameliorarea semnificativă a suferințelor asociate.

Cred cu convingere că o abordare individualizată a pacienților, bazată pe nevoile particulare ale fiecăruia dintre ei, în colaborare cu medici din alte specialități conexe pot duce la obținerea unor rezultate terapeutice optime”, a declarat Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, Președinte Societatea Română de Dermatologie.

Vezi și: Cât de importantă e tehnologia în sănătate. Baciu: Cum prinzi o pisică? Fiecare să vă gândiți la întrebarea asta

”Caracterul imprevizibil al psoriazisului, precum și faptul că este o boală cronică, transformă această afecțiune într-o suferință greu de suportat atât fizic, cât și psihic, prin prisma stigmei cu care se confruntă pacienții. Tocmai pentru că nu există vindecare în această boală, este foarte important să existe o comunicare constantă între medic și pacient.

Rolul nostru ca asociație este să fim alături de pacienți prin programe educaționale și campanii de popularizare a manifestărilor psoriazisului, astfel încât pacienții să fie diagnosticați corect și rapid și să aibă acces la aceleași terapii care sunt disponibile la nivel european”, a declarat Rozalina Lăpădatu, pacientă cu psoriazis și președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel