Psilocibina: Perspective noi asupra terapiei și flexibilității cerebrale

psilobicina - FOTO: Freepik@murtaza03ai
Aceste ciuperci pot reface conexiunile cerebrale. Produc schimbări profunde și de lungă durată.

Psilocibina prezintă un potențial terapeutic semnificativ, conform ultimelor cercetări. Studiile recente arată că această substanță poate induce schimbări profunde și persistente în activitatea cerebrală, inclusiv o desincronizare temporară a rețelelor cerebrale, ceea ce poate face conexiunile creierului mai flexibile.

Aceste efecte pot beneficia persoanele care luptă cu tipare rigide de gândire și comportament maladaptativ, oferindu-le terapeuților oportunitatea de a facilita schimbări durabile în urma unei experiențe psihedelice. Cu toate acestea, studiile sunt încă în stadii incipiente, iar dimensiunea mică a eșantionului în unele cercetări este o limitare importantă.

Mai multe studii clinice ample și variate sunt necesare pentru a clarifica pe deplin beneficiile și riscurile psilocibinei în diverse condiții medicale și populații de pacienți.

Vezi și: Frecvența mișcărilor intestinale, impact asupra sănătății. Descoperiri revoluționare care ne arată cât de sănătos este intestinul

Noi perspective

O doză mare unică de psilocibină determină schimbări dramatice, acute și persistente în rețelele funcționale ale creierului la adulții sănătoși, conform rezultatelor unui mic studiu controlat randomizat.

Noile descoperiri îmbunătățesc înțelegerea efectelor psihedelicelor asupra activității creierului uman și oferă perspective asupra potențialului lor terapeutic. Prin dezvăluirea mecanismelor care cresc maleabilitatea creierului, aceste descoperiri ar putea beneficia pacienții cu tipare de gândire și comportament rigide și maladaptive.

Schimbările observate în creier cu psilocibină au fost de peste trei ori mai mari decât efectele medicamentului de control, metilfenidat (generic Ritalin).

"Comparativ cu metilfenidatul, efectele psilocibinei au fost masive în termeni de cât de mult schimba activitatea și conectivitatea creierului. Pentru un lucru, psilocibina șterge granițele dintre rețelele creierului", a declarat Joshua S. Siegel, MD, PhD, instructor în psihiatrie la Washington University School of Medicine din St. Louis, Missouri, pentru Medscape Medical News.

Descoperirile au fost publicate online pe 17 iulie în Nature.

Vezi și: Vârsta când începem să pierdem din masa osoasă. Dr. Cătălina Poiană: Trebuie să ne îngrijoreze. E important să luați calciu și vitamina D

Reduce simptomele depresiei

Psilobicina - FOTO: Freepik

O singură doză de psilocibină reduce rapid simptomele depresiei rezistente la tratament, tulburării depresive majore, precum și anorexiei nervoase. În modelele animale, activarea tranzitorie a receptorilor serotoninici 5-HT2A de către psihedelice, precum psilocibina și ketamina, induce fenomene persistente legate de plasticitate.

Ce se întâmplă în rețelele cerebrale care conectează nivelul celular și molecular la nivelul clinic nu este bine înțeles, a spus Siegel.

Pentru a aborda această lacună, cercetătorii au folosit cartografierea funcțională de precizie prin RMN (fMRI) pentru a urmări schimbările cerebrale la șapte adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, care aveau experiență anterioară cu psihedelice.

Cercetătorii au monitorizat activitatea cerebrală înainte, în timpul și la trei săptămâni după ce participanții au ingerat 25 mg de psilocibină, urmată de 40 mg de metilfenidat 1-2 săptămâni mai târziu.

Numărul mediu de vizite fMRI per participant a fost de 18. Un participant nu a putut finaliza RMN-ul în timp ce se afla sub influența psilocibinei.

Rezultatele au indicat că rețelele de asociere, responsabile pentru funcțiile cognitive superioare, au fost mai afectate de psilocibină decât rețelele primare, care se ocupă de funcțiile senzoriale și motorii.

Psilocibina a crescut semnificativ complexitatea spațială globală normalizată, o măsură a sincronicității semnalelor cerebrale, acut, cu valori revenind la nivelul de bază pre-drog la sesiunea următoare.

Vezi și: Imagini 3D cu inima umană. Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară. Tehnologia HiP-CT care te lasă fără cuvinte: E surprinzător!

"Ideea întreagă a unui RMN funcțional de repaus este că putem vedea aceste rețele funcționând în sincronie. A fost doar această desincronizare foarte mare", a spus Siegel.

Efectuarea unui test simplu de potrivire audio-vizuală în timp ce se afla în scanner a redus semnificativ magnitudinea perturbării rețelei asociate psilocibinei și desincronizării.

Această descoperire poate explica de ce tehnicile de împământare sau direcționarea atenției unei persoane în exterior pot diminua efectele copleșitoare sau supărătoare ale psilocibinei în timpul psihoterapiei asociate psihedelicelor, au sugerat cercetătorii.

Vezi și: Cum știi că ai viermișori sau paraziți intestinali. Semnul pe care l-ai ignorat până acum. Trucul simplu care elimină paraziții

Conectivitate alterată

Psilocibina a produs cele mai mari schimbări în conectivitatea funcțională în rețeaua modului implicit, care este conectată la hipocampul anterior și se crede că este asociată cu sentimentul de sine, spațiu și momentul prezent.

"Răspunsul simplu pentru acest lucru este că acolo se află densitatea cea mai mare a receptorului serotoninic 2A", a spus Siegel.

Când efectele acute ale psihedelicului s-au diminuat, majoritatea rețelelor cerebrale s-au normalizat, cu excepția conexiunilor dintre rețeaua modului implicit și hipocampul anterior, unde mici diferențe față de scanările pre-psilocibină au persistat până la trei săptămâni.

"Am emis ipoteza că conectivitatea din hipocamp ar fi alterată pentru că în studiile pe animale care arată un efect de plasticitate, hipocampul este una dintre zonele în care se vede cea mai mare plasticitate și unde a fost legată de fenotipul clinic sau cel puțin antidepresiv al psilocibinei. Se pare că există un reset practic al conectivității între hipocamp și rețeaua modului implicit și, de fapt, cortexul în general", a spus Siegel.

Vezi și: Un studiu arată că dieta keto îmbunătățește memoria. Oferă protecție creierului

Studii și în 2016

Descoperirile extind observația dintr-un studiu de neuroimagistică din 2016 publicat în PNAS de co-autorul Robin Carhart-Harris, PhD, că acidul dietilamidic lisergic (LSD) desincronizează activitatea cerebrală în rețeaua modului implicit și se corelează cu schimbări profunde în conștiință, tipificate de dizolvarea ego-ului.

Participanții la studiul actual au fost întrebați despre experiența lor psihedelică, inclusiv despre sentimentele de transcendență, conectivitate și uimire, folosind Chestionarul de Experiență Mistică cu 30 de itemi. În sesiunile cu psilocibină, magnitudinea schimbărilor în conectivitatea funcțională la nivelul întregului creier a urmărit intensitatea experienței subiective a participanților.

Desincronizarea temporară creează experiența psihedelică, dar consecința pe termen lung este că poate face creierul mai flexibil și permite recuperarea, a spus Siegel.

"De asemenea, sugerează că terapia făcută în jurul acestor tratamente este probabil foarte importantă. Pentru că nu cred că este fundamental un lucru pozitiv să crești plasticitatea sau adaptabilitatea creierului.

Poate fi potențial un lucru periculos, dar combinat cu un terapeut care poate permite o schimbare pozitivă în comportament și o schimbare pozitivă în obiceiurile cognitive, cred că acestea sunt cele două piese care pot permite recuperarea", a adăugat el.

Vezi și: Trei noi subtipuri de Parkinson, identificate cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Grupul analizat, redus

Bertha Madras, profesor de psihobiologie la Harvard Medical School, a criticat studiul, afirmând că dimensiunea eșantionului de doar șase participanți este extrem de mică pentru a trage concluzii generalizate despre schimbările cerebrale induse de psilocibină.

Dr. Berta Madras consideră că este necesar un număr mult mai mare de participanți și o varietate mai mare de halucinogene pentru a evalua efectele acestora în mod adecvat. De asemenea, Madras a criticat alegerea metilfenidatului ca comparator, susținând că este o alegere inadecvată din cauza efectelor sale asupra ritmului cardiac.

În schimb, Petros D. Petridis, un medic psihiatru de la New York University Langone Center for Psychedelic Medicine, consideră că studiul aduce contribuții semnificative în înțelegerea modului în care psilocibina poate influența activitatea cerebrală.

El subliniază că desincronizarea temporară indusă de psilocibină ar putea face conexiunile cerebrale mai flexibile, ceea ce ar putea beneficia persoanele cu tipare rigide de gândire și comportament. Petridis susține necesitatea unor studii clinice mai ample pentru a clarifica aceste efecte și pentru a dezvolta terapii mai eficiente și mai puțin invazive decât cele existente.

În concluzie, studiul este considerat o contribuție importantă în domeniul neurobiologiei psilocibinei, oferind o bază pentru cercetările viitoare care să exploreze potențialul terapeutic al acestei substanțe într-o gamă mai largă de condiții medicale și populații de pacienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel