Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
”Persoanele cu familii (1-2 copii) de peste 30 de ani vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
În Senatul României au fost depusă o propunere legislativă care prevede modificarea Codului Muncii, prin care vrea creşterea productivităţii muncii angajaţilor în companiile multinaţionale precum şi în diferite instituţii publice prin introducerea săptămânii de lucru de patru zile.
„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene”, conform propunerii de modificare a Codului Muncii.
Proiectul preia o propunere a unui senator liberal pe care a iniţiat-o în legislatura 2012 - 2016 şi care a fost comentată critic dar şi apreciativ de o mare parte din media românească. Premisa propunerii a fost un reportaj al unei televiziunii de ştiri româneşti preluat de toată mass-media românească, “un studiu citat de CNN Money spune că tot mai multe companii americane le oferă angajaţilor posibilitatea să lucreze patru zile pe săptămână, câte 10, 11 ore pe zi. Specialiştii în resurse umane spun că soluţia poate creşte productivitatea angajaţilor, însă ar fi nevoie de o perioadă de acomodare la noul program.", conform expunerii de motive.
De altfel, în aceași expunere de motive, aşa cum s-a afirmat în varianta iniţială a propunerii legislative ”chiar dacă se poate aplica în practică un normativ privind timpul de lucru între angajator şi angajat, consider că este necesar introducerea acestui aspect şi în Codul Muncii pentru o legitimare şi o susţinere a productivităţii muncii, precum şi din următoarele considerente: - tinerii absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanele între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile o să le fie mai uşor să se integreze la acest program; - persoanele cu familii (1-2 copii) de peste 30 de ani vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi”, se mai arată în proiectul depus la Senatul României.
Psihologul Radu Leca a oferit pentru DC Medical un răspuns în această privință, susținând cu fermitate că aceasta este ”cea mai mare tâmpenie” care se putea face de către decidenți.
Modificarea săptămânii de lucru este considerată de psihologul Radu Leca drept o ”inepție”.
”Răspunsul meu este categoric și ferm. Categoric este cea mai mare tâmpenie pe care am auzit-o. Este cea mai mare prostie care se poate face la nivel de populație românească ce și lucrează. De ce? După ora cu numărul 6, subiectul este foarte obosit, el trage de el pentru următoarele 2 ore să reziste. Dacă subiecții de genul acesta, care sunt majoritari, și care după a șasea oră sunt obosiți, știu că mai au încă 4 ore de muncă, vă garantez că toată lumea o să se facă că muncește. Este cea mai mare inepție. Dacă ar fi fost suficienți de deștepți să facă Codul Muncii ca cel din Finlanda, Suedia, Georgia sau Belgia nu am fi avut nicio problemă. În Finlanda se merge pe ideea să muncești patru zile, a câte 6 ore. Vei da tot ce este mai bun din tine, vei fi numărul 1. Să te pună să muncești 10 ore este o inepție”, ne-a declarat psihologul Radu Leca.
Totodată, psihologul a subliniat că această modificare va ”fura” dreptul copiilor de a sta cu părinții săi, mai mult.
”Din punct de vedere psiho-emoțional avem de-a face cu o inadvertență foarte mare, datorită faptului că noi, românii, suntem programați să muncim 8 ore, din punct de vedere transgenerațional, toată lumea din familia tuturor muncea 8 ore, cinci zile pe săptămână.
Copiii au nevoie de părinți acasă începând cu ora 16.00, nu 18.00. Viitorul copiilor noștri depinde de prezența părintelui acasă. Nu puteți să le furați copiilor cele două ore de seară pe care și le petreceau cu părinții. Este stupid. Această modificare va fura dreptul copilului de a sta cu părintele”, a mai explicat psihologul, adăugând că este o formă mascată de a legifera sclavagismul.
Vezi și: Cum controlăm FRICA de război, după doi ani de pandemie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...