Prof dr Alexandru Rafila: Peste 95% din totalul secvențierilor sunt COVID-19 sunt cu tulpina Omicron. În trei săptămâni, valul 5 s-ar putea încheia

Prof dr Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila, a explicat, luni, că tulpina Omicron devine cvasi-dominantă, în România, peste 95% din totalul secvențierilor arătând că îmbolnăvirile cu COVID-19 sunt cu această tulpină.

„Trendul descrescător se menține, atât în ceea ce privește numărul de cazuri, cât și rata de pozitivare. Înregistrăm, de asemenea, un număr descrescător al cazurilor de deces. Ceea ce este oarecum stabil, un trend slab descrescător este însă numărul de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă, care este cantonat în jurul a 1.100 de persoane internate. Este un indicator important pentru că discutăm ca să putem aplica un calendar de ridicare a măsurilor de restricție, în momentul în care numărul cazurilor spitalizate și mai ales cele spitalizate în secțiile de Terapie Intensivă înregistrează o scădere semnificativă. (...)

În ce privește evoluția deceselor, 485 de cazuri au fost maximul de decese înregistrate anterior – în valul 4-, după data decesului, nu după data raportării, iar acum – în valul 5 – am avut un maxim de 152 de cazuri, dar lucrul care este mai relevant pentru noi, și ar trebui să fie și pentru dumneavoastră, se referă la evoluția săptămânală, medica săptămânală a cazurilor de deces.

Media săptămânală în valul 4 a fost de 463, iar cea mai mare medie săptămânală din acest val a fost de 128 de decese. Remarcați că deja am intrat pe un trend descrescător, și e o diferență foarte mare nu numai în ceea ce privește media săptămânală a numărului de decese, ci și durata de evoluție a acestui val care, în mod evident, va ave ao durată mai scurtă și sperăm că și numărul de decese înregistrat în acest val să fie net inferior situație din valul 4, când în total au fost înregistrate 24.000 de decese”, a spus prof dr Alexandru Rafila. 

Pe baza testelor efectuate (de aproape două ori mai multe pe zi în acest val, decât în valul 4) ministrul a remarcat că „rata de pozitivitate a scăzut de la circa 30% la sfârșitul lunii ianuarie, e vorba d emedia săptămânală, la 19,5%, deci o scădere semnificativă, care se corelează și cu scăderea numărului de cazuri. Numărul total de teste efectuate a avut un maxim în săptămâna 31 ianuarie – 6 februarie, un total săptămânal de 624.510 (207.924 teste RT-PCT și 416.586 teste antigen), adică aproape 100.000 de teste efectuate zilnic, inclusiv în weekend. Și a scăzut, pe măsură ce numărul de cazuri pozitive, la rândul lui, a avut o evoluție descrescătoare”. 

Ministrul a anunțat că în urma secvențierii făcute pe testele COVID-19 recoltate, s-a constatat că mare parte din acestea sunt cu noua tulpină. 

„Tulpina Omicron devine cvasi-dominantă în România și peste 95% din totalul secvențierilor arată că îmbolnăvirile sunt cu această tulpină. O evoluție așteptată, de altfel. Și cred că această evoluție va încheia, de fapt, și acest al cincilea val al pademiei”, a spus Alexandru Rafila, la o conferință de presă.

Ministrul Sănătății a spus că el crede că în circa trei săptămâni s-ar putea înregistra valori scăzute de infectări cu noul coronavirus.

„Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute ale numărului de infectări și sperăm să vedem acest trend cât mai rapid, poate mai repede decât trei săptămâni. (...) În ceea ce privește rata de reproducere, înregistrăm aceeași scădere. Ea este subunitară. În ultima săptămână am avut o rată de reproducere doar de 0,77, care se corelează cu scăderea numărului de cazuri. În trei săptămâni cred că vom ajunge la un număr de cazuri noi doar cu trei cifre în raportarea zilnică”, a mai arătat prof dr Alexandru Rafila.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel