Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel: rata infecțiilor este una la care nu ne-am așteptat!

Peste o mie de pacienti au ajuns la Institutul Matei Bals in doar trei zile
Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat că rata infecțiilor cu virus gripal, în acest an, este una la care specialiștii nu s-au așteptat.

Virusurile gripale sunt niște virusuri parșive. Ele, în fiecare an, își schimbă structura câte un pic. Nu prea știm exact în care parte a genomului își schimbă structura. Semnalul pe care îl avem în momentul de față cu aceste decese care au apărut la unele persoane care nu aveau boli asociate ne pune un pic pe gânduri. Asta nu înseamnă că până în momentul în care nu avem certitudini din punct de vedere genomic putem să spunem că este un virus mai agresiv sau mai puțin agresiv, însă rata infecțiilor într-adevăr este una la care nu ne-am așteptat”, a precizat Adrian Streinu-Cercel, citat de Agerpres.

El a spus că în trei zile, la Institutul „Matei Balș” s-au prezentat 1.077 de pacienți, dintre care 511 au fost în contextul gripei.

Peste o mie de pacienți, în trei zile

De vineri de la prânz până luni dimineață, la Balș s-au prezentat 1.077 de pacienți, dintre care 511 au fost cu gripa. Că este epidemie, că nu este epidemie, mă interesează mai puțin. Eu trebuie să îi asist, să îi diagnostichez, să îi tratez și, dacă pot, să îi fac bine. S-au luat măsuri în spitalele care erau predispuse pentru acest lucru, cum sunt spitalele de boli infecțioase, cum sunt cardiologiile, măsuri de restricționare a circulației pacienților. Aici lumea ar trebui să înțeleagă că nu este bine să te duci cu cățelul și purcelul la spital. Dacă ai o problemă, merge o singură persoană, nu stă cinci ore ci stă cinci minute, după care părăsește incinta spitalului respectiv. Așa ar trebui să fie tot timpul regula. Dacă o persoană vine la spital nu vine să stea cu aparținătorii, vine să se diagnosticheze, să fie asistată de doctori și asistentă, să primească o terapie corespunzătoare și, dacă se poate, să se facă bine”, a spus medicul.

În cazul în care s-ar declara epidemie de gripă în România, una dintre măsurile care ar putea fi luate la Institutul Matei  Balș, pe care dr. Adrian Streinu-Cercel îl conduce, ar fi aceea de a aduce medici rezidenți astfel încât să poată fi susținute liniile de gardă.

Dr. Adrian Streinu Cercel a fost prezent marți la conferința de presă organizată în contextul desfășurării evenimentului HepHIV 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel