Probleme pe care le rezolvi dormind: munca pe care o face creierul în timpul somnului

Somn Foto Jen Theodore, Unsplash
Proverbul că „noaptea e un sfetnic bun” nu e chiar departe de adevăr. Ba, din contră, cercetătorii chiar au dovedit că așa este. Ei spun că o problemă rămasă nerezolvată peste zi, o decizie de luat, este rezolvată de creier în timpul nopții. Totul e să nu lăsăm gândurile să ne îndepărteze somnul.

Somnul este extrem de important pentru sănătatea mintală, de aceea specialiștii îi acordă o importanță deosebită. Iată cum creierul rezolvă în timpul somnului, problemele rămase de peste zi.

Dr. Robert Stickgold, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School spune că „toți rezolvăm problemele în timp ce dormim”. Mai mult, chiar ar trebui să facem asta. Creierul își face treaba pe timp de noapte, aceea de a găsi conexiuni, așa că atunci când ne trezim, avem o altă abordare. „Se poate percepe ca un stres, dar mai degrabă decât să-l combateți, există modalități de a accepta revizuirea acțiunilor de peste zi în timpul nopții, astfel încât să nu se transforme într-o evaluare a întregii noastre vieți, care ne va lua întreaga noapte.”

Cum rezolvă creierul problemele în timpul somnului

Când sunteți în stare de veghe și încercați să rezolvați o problemă, abordarea inițială este adesea să luați o bucată de hârtie și să enumerați plusurile și minusurile. „Dar există de obicei prea multe avantaje și dezavantaje și nu știți cum să evaluați suficient importanța fiecăruia, așa că asta nu ne ajută”, spune Stickgold.

Dar când ajungi în pat, mai spune el, „creierul face un triaj și scanează evenimentele zilei și vede ceea ce a rămas neterminat. Alege emoțiile care s-au întâmplat în timpul sau la scurt timp după ce a avut loc un eveniment. Creierul folosește aceste „etichete” de memorie ca indicatori că evenimentul a fost important și că mai sunt multe de aflat. În esență, creierul spune: „Cred că te pot ajuta””.

Două elemente fac ca acest lucru să se întâmple, mai spune el. Cortexul prefrontal se oprește. Această parte a creierului se ocupă de luarea deciziilor executive (care include gândirea rațională și controlul impulsurilor), dar acum nu mai există categorii în care să pună ideile. Creierul se poate asocia liber și, așa cum spune Stickgold, „poate procesa pe fundal".

Și în timpul somnului, când ajungeți în stadiul REM, neuromodulatorii noradrenalină și serotonină sunt opriți. Norepinefrina sporește concentrarea asupra problemelor imediate și concrete. „Este motivul pentru care nu vrei să auzi despre ‘ideea strălucită’ a cuiva când te apropii de somn”, spune el.

Se știe puțin despre ce se întâmplă când serotonina este oprită, dar Stickgold sugerează că influențează creierul în identificarea conexiunilor mai slabe ca fiind valoroase. Cu ambele neurochimice care sunt ținute la distanță, fragmentele de idei se pot uni. „Descoperiți mai bine asociațiile slabe, pe care nu le-ați observa niciodată”, spune Stickgold.

Rezultatul este că te trezești a doua zi gândindu-te brusc: „Nu vreau să mă angajez acolo” sau „da, acolo vreau să mă angajez”. Se poate percepe ca o decizie instinctuală, una pe care nu o poți explica neapărat. „De asemenea, este posibil să nu fie decizia definitivă, dar simți că ceva s-a schimbat. Nu sunteți de aceeași părere ca atunci când v-ați culcat”, spune Stickgold, adăugând că nu se poate explica totul, iar știința nu poate calcula dacă ceea ce decideți este corect. „Este un proces nerațional”.

Analizează ideile pe rând, înainte de somn

S-ar putea să fiți o persoană care analizează problemele mereu, în așteptarea somnului. „Ceea ce creierul vrea să facă înainte să adormiți este să analizați un gând și apoi să mergeți la următorul. Dacă, în schimb, vă legați de un singur gând, pe care apoi îl rumegați, regretele încep să se strecoare și asta provoacă o adrenalină, care poate dura 10 până la 15 minute până se arde”, spune Stickgold.

Ne ajută să recunoaștem un gând și să-l lăsăm să se „miște”, similar cu practica observării gândurilor fără judecată în timpul meditației. Există o serie de dispozitive pentru imagini care pot funcționa: imaginați-vă că aveți o bandă de marcare unde bifați fiecare gând, idee, pe rând sau un balon care să transporte gândul, ideea în văzduh. Principalul lucru este să ne dăm seama că simpla existență a gândului nu este o problemă.

Dar dacă gândurile persistă, există pași liniștitori. Dacă vă faceți griji dacă garajul este închis sau cuptorul este oprit, mai degrabă decât să continuați să vă tot gândiți la asta, „nu este nimic în neregulă să vp ridicați și să verificați”, spune Stickgold. Pentru probleme mai ușor de remediat imediat, țineți un blocnotes lângă pat și scrieți un memento pentru mâine. Astfel, veți uita de o anumită îngrijorare sau idee, aceasta vă va lăsa să dormiți și aveți garanția că o veți vedea dimineața.

Ceea ce nu ajută este să vă ridicați în mijlocul nopții pentru a „lucra” la o problemă. Ajungeți să fiți epuizat în dimineața următoare și nu sunteți mai aproape de o decizie sau o soluție. Răspunsul, oricât de incomod ar părea, este să lăsăm defilarea gândurilor să meargă.

„Privește perioada de îngrijorare ca un cadou”, spune Stickgold. „Setează creierul pentru a lua probleme și a le analiza timp opt ore incredibil de productive".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel