Privarea de somn dublează riscul de a face erori

Insomnia              Foto: Pixabay
Cercetătorii de la Michigan State University au descoperit că privarea de somn are efecte mult mai periculoase decât se credea asupra funcției cognitive și că rata de eroare după o noapte nedormită se dublează, practic. 

Laboratorul de somn al Universității de Stat din Michigan a realizat unul dintre cele mai mari studii de somn de până în prezent, dezvăluind că privarea de somn ne afectează mult mai mult organismul decât au sugerat teoriile anterioare.

Publicată în Journal of Experimental Psychology: General, cercetarea nu este doar unul dintre cele mai mari studii, ci și primul care a evaluat modul în care privarea de somn afectează menținerea locului - sau capacitatea de a finaliza o serie de pași fără a-și pierde locul, în ciuda întreruperilor potențiale. Acest studiu se bazează pe cercetările anterioare ale oamenilor de știință ai somnului MSU pentru a cuantifica efectul lipsei de somn asupra capacității unei persoane de a urma o procedură și de a-și menține atenția.

Dublează riscul de a face erori 

„Cercetările noastre au arătat că privarea de somn dublează riscul de a face erori de întreținere a locului și că triplează numărul de pierderi de atenție, ceea ce este uimitor", a spus Fenn. „Persoanele lipsite de somn trebuie să fie precaute în absolut tot ceea ce fac, și pur și simplu nu pot avea încredere că nu vor face erori costisitoare. Deseori - cum ar fi la volanul unei mașini - aceste erori pot avea consecințe tragice."

Împărtășind concluziile lor cu privire la efectele separate pe care privarea de somn le are asupra funcției cognitive, Fenn - și coautorii Michelle Stepan, candidat la doctorat MSU și Erik Altmann, profesor de psihologie - speră că oamenii vor recunoaște cât de semnificativ sunt împiedicate abilitățile lor din cauza lipsei de somn.

„Descoperirile noastre au eliminat o teorie comună care sugerează că atenția este singura funcție cognitivă afectată de privarea de somn", a spus Stepan. „Unii oameni lipsiți de somn pot îndeplini sarcini de rutină, cum ar fi un medic care consultă semnele vitale ale unui pacient. Dar rezultatele noastre sugerează că finalizarea unei activități care necesită urmărirea mai multor pași, cum ar fi un medic care finalizează o procedură medicală, este mult mai riscantă în condiții de privare de somn".

Cercetătorii au recrutat 138 de persoane pentru a participa la evaluarea somnului peste noapte; 77 au rămas treji toată noaptea și 61 s-au dus acasă să doarmă. Toți participanții au avut de făcut două sarcini cognitive separate seara: una care a măsurat timpul de reacție la un stimul; cealaltă a măsurat capacitatea unui participant de a-și menține ritmul într-o serie de pași fără a omite sau a repeta un pas - chiar și după întreruperi sporadice.

Efecte asupra tuturor aspectelor

Participanții au repetat apoi ambele sarcini dimineața pentru a vedea cum privarea de somn le-a afectat performanța.

„După ce au fost întrerupți, a existat o rată de eroare de 15% seara și am văzut că rata de eroare a crescut la aproximativ 30% pentru grupul lipsit de somn în dimineața următoare", a spus Stepan. „Scorurile de dimineață ale participanților odihniți au fost similare cu cele din seara precedentă".

„Există unele sarcini pe care oamenii le pot face pe pilotul automat care nu sunt afectate de lipsa somnului", a spus Fenn. „Cu toate acestea, privarea de somn provoacă deficite răspândite pe toate aspectele vieții".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel