Primul vaccin indian împotriva COVID-19, aprobat de OMS: ce țări îl vor primi

Vaccinare
India a dezvoltat pentru prima oară un vaccin împotriva COVID-19 și studiile arată că este eficient împotriva îmbolnăvirii. OMS a aprobat acest vaccin.

Vaccinul Covaxin, primul vaccin dezvoltat în India împotriva COVID-19, previne în mod clar îmbolnăvirea, arată un studiu publicat joi, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a aprobat deja acest vaccin promiţător pentru ţările sărace, arată surse citate e Agerpes.

Vaccinul este "foarte eficient împotriva COVID-19 simptomatic (...) la adulţi", rezumă acest studiu publicat în The Lancet, adăugând că a fost tolerat bine, fără efecte secundare grave semnificative.

OMS a aprobat deja de urgenţă acest vaccin în urmă cu câteva zile şi s-a bazat pe acest studiu - citând aceleaşi cifre de eficacitate -, care nu fusese încă făcut public.

Produs de grupul Bharat Biotech, Covaxin a intrat astfel pe lista OMS a vaccinurilor anti-COVID-19, pe care se mai află Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm şi Sinovac.

Studiul, realizat pe un eşantion de 25.000 de persoane vaccinate fie cu Covaxin, fie cu placebo, indică mai puţin cu aproximativ trei sferturi de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate. Eficacitatea este mai mică decât cea observată iniţial în cazul vaccinurilor cu ARN mesager de la Pfizer şi Moderna, dar rămâne ridicată.

Acest vaccin este deosebit de interesant pentru ţările sărace şi în curs de dezvoltare deoarece necesită mai puţină logistică decât cele cu ARN mesager, care trebuie păstrate la temperaturi foarte scăzute, ceea ce implică capacităţi logistice semnificative.

Covaxin ar putea aşadar "îmbunătăţi oferta insuficientă de vaccinuri ce afectează în mod disproporţionat ţările cu venituri mici şi medii", au arătat într-un comentariu cercetătorii chinezi Jing-Xin Li şi Feng-Cai Zhu, care nu au participat la studiu. Aceştia menţionează, totuşi, unele limitări: studiile au fost efectuate doar în India, ceea ce limitează posibilitatea de a generaliza aceste rezultate la alte populaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel