Primul vaccin împotriva Hepatita C, aproape de finalizare. Previne cancerul hepatic

hepatita c - FOTO: Freepik
Acest tratament poate vindeca o boală gravă care afectează zeci de milioane de oameni.

Vezi și: Cinci factori cheie care indică succesul imunoterapiei. Pas important pentru tratamentul personalizat împotriva cancerului

Când oamenii se gândesc la virusuri periculoase pentru viață, precum COVID-19, HIV și rabia, unul dintre puținele aspecte liniștitoare este existența tratamentelor sau a vaccinurilor care previn simptomele grave sau reduc transmiterea.

Din păcate, acest lucru nu a fost valabil pentru milioanele de oameni care suferă de hepatită C, o infecție virală cronică ce afectează ficatul. La nivel global, aproximativ 58 de milioane de persoane trăiesc cu hepatita C, care provoacă inflamații pe termen lung și duce la complicații grave, precum cancerul de ficat.

Acum, o echipă de cercetători danezi a făcut un pas semnificativ spre schimbarea acestei realități.

Hepatita C, invazivă

Oamenii de știință s-au străduit mult timp să înțeleagă mecanismele care permit virusului hepatitei C (HCV) să se atașeze și să infecteze celulele umane. Această lipsă de cunoștințe a fost un obstacol major în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au identificat acum complexul proteic responsabil pentru acest proces.

"Suntem primii care am identificat vreodată complexul proteic de la suprafața virusului hepatitei C care îi permite să se atașeze de celulele noastre", a declarat Jannick Prentø, profesor asociat la Universitatea din Copenhaga, într-un comunicat de presă, potrivit Study Finds.

Această descoperire oferă speranța că oamenii de știință ar putea acum să proiecteze candidați pentru un vaccin eficient, capabili să prevină intrarea virusului în celulele umane.

Vezi și: Infertilitatea, în creștere. Dr. Alice Barbu: Din cauza obiceiurilor toxice și substanțelor din parfum, haine, lenjerie intimă

Hepatita C, amenințare globală mortală

Hepatita C continuă să provoace aproximativ 300.000 de decese anual și este una dintre principalele cauze ale cancerului de ficat la nivel mondial. Deși există tratamente pentru gestionarea virusului, niciun tratament nu a reușit să-l eradicheze la scară globală. Un vaccin ar putea fi cheia reducerii semnificative a acestor cifre.

Publicată în revista Nature, cercetarea detaliază modul în care două proteine de pe suprafața virusului se unesc într-o anumită aranjare moleculară, care permite HCV să infecteze celulele și să evite detectarea de către sistemul imunitar al organismului. Deși această structură este diferită de proteina spike a coronavirusului, funcționează într-un mod similar, penetrând și preluând controlul celulelor umane.

"Această cunoaștere a structurii complexului proteic ne va permite să proiectăm candidați pentru vaccinuri care pot preveni infectarea celulelor de către virus", a explicat Elias Augestad, cercetător postdoctoral la Universitatea din Copenhaga și autor principal al studiului.

Echipa de cercetare crede acum că a identificat piesa finală necesară pentru crearea unui vaccin. Vaccinul propus ar funcționa prin antrenarea sistemului imunitar să recunoască complexul proteic al hepatitei C, declanșând eliberarea de anticorpi neutralizanți. Acești anticorpi s-ar lega de complexul proteic și ar bloca virusul să intre și să infecteze celulele umane.

Vezi și: Fastingul, efect asupra glicemiei. Controlează glicemia fără reducerea caloriilor

Depășirea obstacolelor din trecut

Crearea și studierea acestui complex proteic a fost o provocare enormă.

"Exprimarea și curățarea complexului proteic este extrem de dificilă, motiv pentru care nu a fost realizată până acum. Structura acestor proteine de la suprafața virusului hepatitei C le face extrem de vulnerabile. Cercetătorii nu știau cu ce se confruntau și, prin urmare, ori de câte ori cineva încerca să reproducă aceste structuri proteice în laborator, ele se destrămau înainte de a putea fi studiate", a spus Prentø.

Cu toate acestea, odată cu acest ultim progres, echipa de cercetare a reușit să reproducă și să stabilizeze complexele proteice. Această dezvoltare oferă oamenilor de știință o înțelegere mai detaliată a virusului și aduce comunitatea medicală globală mai aproape de crearea unui vaccin necesar.

Hepatita C - FOTO: Freepik@bramjanssens

Speranță pentru un nou progres medical

Descoperirea complexului proteic al hepatitei C reprezintă un pas major în lupta împotriva virusului. Deși sunt necesare în continuare cercetări și teste suplimentare, capacitatea de a viza această structură proteică ar putea duce la primul vaccin împotriva hepatitei C — un progres care ar putea salva milioane de vieți în viitor.

Cu această nouă înțelegere a modului în care hepatita C este atât de infecțioasă, speranța pentru o lume fără virus este acum mai aproape ca oricând.

Vezi și: Primul SEMN că ai DIABET. Mulți nici nu-și dau seama. Testul rapid care-ți arată dacă ai boala

Hepatita C, ce este

Hepatita C este o infecție virală care provoacă inflamarea ficatului, cunoscută sub numele de hepatită. Dacă nu este tratată, această afecțiune poate duce la deteriorarea gravă a ficatului. Virusul hepatitei C (HCV) se transmite prin contact direct cu sângele infectat.

Noile tratamente antivirale sunt soluția principală pentru gestionarea hepatitei C cronice. Aceste medicamente au demonstrat o rată de succes ridicată, reușind adesea să vindece complet infecția.

Totuși, mulți oameni care suferă de hepatită C nu sunt conștienți de acest lucru, deoarece simptomele pot rămâne nedetectate timp de decenii, potrivit Mayo Clinic.

Hepatita C, simptome

Majoritatea persoanelor nu prezintă simptome. Un număr mic de persoane poate avea simptome în stadiul acut al infecției. Acestea pot fi simptome vagi, asemănătoare gripei, sau pot semăna cu simptomele bolilor de ficat, inclusiv dureri abdominale și icter. Mult mai târziu, pot apărea simptomele bolii hepatice în stadiu avansat, când ficatul începe să cedeze.

Simptomele acute ale infecției cu hepatita C pot semăna cu simptomele gripei, cum ar fi:

- Febră.

- Oboseală.

- Dureri musculare.

- Pierderea poftei de mâncare.

De asemenea, acestea pot semăna cu simptomele insuficienței hepatice acute, cum ar fi:

- Icter (îngălbenirea pielii deschise la culoare și a albului ochilor).

- Dureri abdominale (mai ales în cadranul superior drept).

- Greață și vărsături.

- Urină închisă la culoare și scaun deschis la culoare, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Soluția care distruge cancerul. Matei Bâră: Țintește tumora, iar reacțiile adverse sunt mult mai reduse

Care sunt simptomele bolii hepatice avansate

Dacă nu aveți simptome de avertizare timpurie, puteți prezenta simptomele tardive ale hepatitei, când începeți să experimentați efectele cirozei după mulți ani de infecție cronică. Pe lângă simptomele de mai sus, puteți observa și:

- Umflarea cu lichid a brațelor și picioarelor (edem).

- Umflarea abdomenului cu lichid (ascită).

- Mâncărime a pielii.

- Pierdere inexplicabilă în greutate.

- Vânătăi și sângerări ușoare.

- Dificultăți de gândire sau de memorie, confuzie (encefalopatie hepatică).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism

Crossuri externe

pixel