Primul transplant de trahee din lume. Femeie din SUA: pentru mine era un efort să respir

Primul transplant de trahee din lume s-a realizat în SUA, la o fostă asistentă socială.

Unei foste asistente sociale din SUA, în vârstă de 56 de ani, i s-a făcut primul transplant de trahee umană din lume. Aceasta, Sonia Sein, a declarat că se simte foarte bine ca să poată dansa cu nepoții ei. Mulți ani s-a chinuit să respire și s-a temut că s-ar putea sufoca în somn. ”Pentru mine era un efort să respir”, a mai spus femeia. 

Transplantul s-a desfășurat la Spitalul Mount Sinai din New York, SUA, iar acest procedeu e unic în lume deoarece până acum s-au realizat doar transplanturi de trahee sintetică, din celule stem.

Eric Genden, chirurgul care a coordonat echipa de medici, a declarat: ”Încă de când eram student mi se părea greu de crezut că putem face transplant de rinichi, ficat și chiar de inimă, dar nu a existat nicio modalitate de a transplanta traheea. (...) S-a descurcat incredibil de bine, sincer, mai bine decât am crezut vreodată. Ceea ce este cu adevărat interesant e faptul că celulele ei cresc în traheea donatorului. Așadar, traheea donatorului devine încet a ei”, potrivit digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel