Hidratarea este un obicei esențial...
Un bărbat de 48 de ani are șansa unei vieți normale după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale considerată de pionierat, un dublu transplant de mână, potrivit BBC.
La numai 5 luni de la operația care l-ar fi putut costa întreaga utilizare a mâinilor, Steven a declarat că acum nu mai are dureri, mai mult, că se bucură de ”o nouă viață”.
Bărbatul, tată a trei copii, a dezvoltat o erupție cutanată neobișnuită pe obraji și pe nas în urmă cu 13 ani, precum și dureri pe brațul drept.
Sindromul de canal CARPIAN, cum apare și ce REMEDII există
Diagnosticul inițial a fost de lupus, apoi de sindromul tunelului carpian, motiv pentru care acesta a fost operat. Însă după ce durerile au revenit, de data aceasta la ambele brațe, Steven a fost trimis la un specialist care a confirmat că are sclerodermie, o boală autoimună care provoacă cicatrizarea pielii și a organelor interne.
Afecțiunea i-a afectat zone precum nasul, gura și mâinile. În urmă cu aproximativ șapte ani, degetele sale au început să se încovoaie până când au ajuns în poziția pumnului. Suferea de dureri "îngrozitoare".
"Mâinile mele au început să se închidă, am ajuns la punctul în care practic erau doi pumni, mâinile mele erau inutilizabile", și-a amintit el. "Nu puteam face nimic în afară de a ridica lucruri cu două mâini. Nu puteam să apuc nimic, era o luptă să mă îmbrac și alte lucruri de genul acesta”, a declarat Steven, citat de BBC.
Situația sa medicală l-a împiedicat să mai lucreze, iar la momentul la care i s-a propus să treacă prin dublul transplant a râs, considerând că este ceva de domeniul fantasticului.
Se crede că este prima persoană din lume cu afecțiunea sa care a suferit această operație, care a implicat o echipă de 30 de profesioniști din mai multe discipline și a fost efectuată în Leeds, pe parcursul a 12 ore, în decembrie 2021, după ce a fost găsit un donator potrivit.
"După operație, m-am trezit și a fost destul de suprarealist", a spus Steven. "Aceste mâini sunt uimitoare, totul s-a întâmplat atât de repede. Din momentul în care m-am trezit după operație, am putut să le mișc."
După ce a petrecut patru săptămâni la Leeds General Infirmary în urma operației, Steven face acum vizite regulate la spitalele din Glasgow pentru fizioterapie și monitorizare.
Deși exercițiile de dexteritate, cum ar fi ridicarea nasturilor, încă nu îi sunt accesibile, îmbunătățirea stării sale înseamnă că poate face lucruri precum mângâierea câinelui său, deschiderea robinetului și umplerea unui pahar cu apă.
Prof. dr. Irinel Popescu, directorul centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni și moderatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical, ne-a vorbit despre șansele de supraviețuire în cazul pacienților atât de tineri, dar și care sunt șansele de a avea și în Romania un centru de transplant hepatic. În plus, el ne-a vorbit despre primii copii transplantați din România.
"Transplantul de ficat pediatric a fost introdus în Romania în anul 2000.
Primul caz transplantat a fost Timea Balogh, care avea 1 an atunci, iar acum are 22 ani.
Andi Gaura, transplantat în 2001, avea tot 1 an, iar astăzi are 21 de ani și e student.
Alți zeci de pacienți copii au fost transplantati ulterior.
În prezent, însă, reglementările europene impun ca operația la copii să fie efecuată de chirurgi pediatri.
În România se lucrează la elaborarea acestor acte normative și speram să fie gata cât mai curând!", ne-a declarat medicul Irinel Popescu.
Ei bine, Timea Balogh, primul copil care a suferit o operație de transplant de ficat în România a făcut dezvăluiri despre experiența ei și i-a transmis gândurile sale bune fetiței de cinci ani cu hepatita "misterioasă", care tocmai ce a primit un nou ficat zilele acestea, după zile întregi de spitalizare.
Timea Balogh are acum 22 de ani, iar la vremea când a primit transplantul avea doar un an, iar la acea vreme, fiind primul transplant pediatric, Institutul Clinic Fundeni nu era foarte bine pregătit pentru o astfel de intervenție. Cu toate acestea, echipa medicală a dat dovadă de un real succes.
Cea care i-a dat viață a doua oară a fost chiar mama ei, pentru că o parte din ficatul mamei a ajuns la fetiță. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Ce este lupusul și cum se manifestă. Femeile sunt mai predispuse în fața bolii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...