Primele țări care restricționează călătoriile din și în Africa de Sud din cauza variantei mutante a coronavirusului

Condiții de călătorie în străinătate
Noua variantă a virusului, depistată în Africa de Sud, creează deja îngrijorare și au apărut primele țări care iau măsuri privind călătoriile spre și dinspre această țară.

Noua variantă de coronavirus, B.1.1.529, depistată în Africa de Sud, care are mutații ce ar putea să o facă rezistentă la sistemul imun, fie că este vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală, stârnește deja o mare îngrijorare. Astfel au apărut primele țări care iau măsuri privind călătoriile spre și dinspre Africa de Sud. Astfel, Israelul, țara care și-a recăpătat renumele de „pionier” în ceea ce privește măsurile antiepidemice, a decis deja să interzică orice călătorii din și în Africa de Sud și unele țări vecine. O măsură similară este luată și de Marea Britanie, notează Digi 24. 

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, au anunțat joi oamenii de ştiinţă sud-africani, care detectaseră anterior varianta Beta, una dintre cele patru variante etichetate drept „îngrijorătoare” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă din Africa de Sud s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie a țării, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă și în celelalte opt provincii ale ţării.

Ca urmare, premierul israelian Naftali Bennett a anunțat joi seara că Africa de Sud și câteva țări vecine au fost adăugate pe lista țărilor din zona roșie, interzicând practic israelienilor să călătorească în și din aceste țări, relatează Haaretz. Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini au fost plasate pe lista „roșie”, alături de Africa de Sud. Oricine vine din oricare dintre aceste țări și nu este cetățean sau rezident israelian nu va avea voie să intre în țară.

Călătorii israelieni care se întorc din aceste țări vor sta în carantină obligatorie de șapte zile într-o instituție de stat, indiferent de statutul de vaccinare, și vor putea să plece numai după două teste PCR negative. Pasagerii care refuză să se testeze vor trebui să rămână în carantină timp de 14 zile.

Este luată, de asemenea, în considerare o eventuală măsură de suspendare a tuturor zborurilor către și dinspre Africa de Sud și țările vecine, dar nu a fost anunțată încă o decizie în acest sens.

Marea Britanie, restricții de călătorie pentru șase țări

Și oamenii de știință britanici se tem că este cea mai îngrijorătoare variantă de coronavirus identificată până acum și au cerut introducerea imediată de noi măsuri, astfel că Africa de Sud și alte câteva țări vor fi incluse de vineri pe o listă roșie cu restricții de călătorie în Anglia.

Ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, a declarat că începând de vineri, de la ora 12:00 GMT, șase țări vor fi plasate pe „lista roșie”, iar zborurile către Londra vor fi temporar interzise. Este vorba despre Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe.

Astfel, începând de vineri, de la ora 12:00, rezidenților din afara Marii Britanii și Irlandei li se va interzice intrarea în Anglia dacă au fost în cele șase țări în ultimele 10 zile.

Pe de altă parte, orice rezident britanic sau irlandez care sosește din aceste țări duminică, după ora 04:00, va trebui să stea în carantină într-un hotel, iar cei care se întorc înainte de această oră vor fi rugați să se izoleze la domiciliu.

Cei care s-au întors în ultimele 10 zile sunt rugați să facă un test PCR.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel