Prea mult somn, risc crescut de accident vascular cerebral

Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces FOTO: pexels.com
Un studiu susține că există o legătură între prea mult somn și riscul de a avea un accident vascular cerebral.

Somn mult, AVC. Cercetării susțin că oamenii care dorm prea mult ar avea un risc crescut de accident vascular cerebral cu 85%. Iar asta include un somn de 90 de minute de la amiază – acesta ar crește riscul de AVC cu 25%. Un rol are și calitatea somnului, deoarece – opinează cercetătorul Xiaomin Zhang, profesor la Departamentul de Sănătate Profesională și de Mediu din cadrul Universității de Științe și Tehnologie din Huazhong din Wuhan, China – "durata adecvată a somnului și a somnului și menținerea unei calități bune a somnului pot completa alte intervenții comportamentale pentru prevenirea accidentului vascular cerebral", potrivit medicinenet.com.

Acesta subliniază că studiul său nu dovedește că prea mult somn și somnul cauzează accident vascular cerebral, ci doar că există o asociere.

Oamenii de știință nu știu cum somnul și riscul de accident vascular cerebral sunt conectate, mai ales că alte cercetării susțin că somnul în exces și calitatea slabă a somnului sunt legate de colesterolul ridicat și obezitatea, ambele fiind factori de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.

Somn mult, AVC. Concluzii

La studiul chinezesc s-au colectat date despre aproape 32.000 de persoane din China a căror vârstă medie a fost de 62 de ani. 6 ani au fost monitorizați, iar dintre cei 332 de mii de participanți, peste 1.500 de participanți au suferit un accident vascular cerebral. Au fost luați în considerare factori care pot crește riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și fumatul. Cercetătorii au subliniat că aceia care dormeau nouă sau mai multe ore pe noapte aveau 23% mai multe șanse să aibă un accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care dormeau șapte ore sau mai puțin.

Autorii studiului susțin că acesta are câteva limitări: s-a bazat pe obiceiuri de somn auto-raportate, iar descoperiri se pot aplica numai persoanelor în vârstă.

Raportul a fost publicat online 11 decembrie în revista Neurology. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel