Acest aliment reduce grăsimea...
Dormitul pe partea stângă poate fi benefic pentru cei cu GERD, dar poate avea un impact negativ asupra inimii. Pozițiile de dormit pot afecta sănătatea, cum ar fi dormitul cu fața în sus pentru durerile de spate sau dormitul lateral pentru apneea în somn.
Pentru cei cu afecțiuni cardiace, poate fi benefic să se evite dormitul pe partea stângă, deoarece poate crește presiunea asupra inimii. Cu toate acestea, un somn de proastă calitate poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă și alte boli. Majoritatea medicilor sunt de acord că cea mai bună poziție de somn este cea care este cea mai confortabilă pentru individ, fiind necesare mai multe cercetări pentru a susține aceste teorii.
Dormitul pe partea stângă poate oferi beneficii pentru sănătate, în special pentru cei cu reflux acid și reflux gastroesofagian (GERD). Un studiu din 2022 a constatat că dormitul pe partea stângă a dus la o expunere mai scurtă la acid și la o eliminare mai rapidă a esofagului, comparativ cu dormitul pe partea dreaptă.
Cu toate acestea, există dovezi care sugerează că dormitul pe partea stângă poate avea efecte negative asupra inimii. În 1997, cercetătorii au descoperit că dormitul pe o parte a cauzat modificări ale activității electrice a inimii, în special atunci când dormeați pe partea stângă.
Un studiu din 2018 a constatat că dormitul pe partea stângă a cauzat schimbarea și întoarcerea inimii, în timp ce dormitul pe partea dreaptă nu. Cercetătorii au atribuit aceste modificări repoziționării inimii, dar studiul nu a afectat funcția electrică a inimii. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina pericolele potențiale ale somnului pe partea stângă pentru afecțiunile cardiace.
Citește și: Cele mai bune băuturi pentru rehidratare. Simptomele deshidratării și cum să o previi acasă
Foto: Freepik
Dormitul pe partea stângă sau dreaptă este controversat din cauza preocupărilor legate de comprimarea venei cave, vena care ajunge în inimă. Cu toate acestea, nu există dovezi că dormitul pe partea dreaptă crește riscul de insuficiență cardiacă și pare să fie sigur.
Un studiu din 2018 a constatat că majoritatea participanților cu cardiomiopatie dilatativă consecutivă preferă să doarmă pe partea dreaptă. O revizuire din 2019 nu a constatat nicio diferență în ceea ce privește sănătatea persoanelor însărcinate sau a copiilor lor nenăscuți atunci când dorm pe partea stângă sau dreaptă. Culcat pe o parte cu genunchii îndoiți este probabil cea mai confortabilă poziție pe măsură ce sarcina progresează.
Unii medici recomandă femeilor însărcinate să doarmă pe partea stângă, deoarece culcarea pe partea stângă ajută la menținerea uterului departe de ficat. Cu toate acestea, culcarea pe partea dreaptă în timpul sarcinii ușurează munca inimii, împiedicând greutatea fătului să exercite presiune asupra venei mari (vena cavă inferioară) care transportă sângele de la picioare și picioare la inimă.
Cea mai bună poziție de somn pentru sănătatea inimii nu este încă clară, dar calitatea somnului este probabil mai importantă decât poziția de somn. O revizuire a studiilor din 2018 a constatat că atât calitatea slabă a somnului, cât și durata scurtă a somnului sunt asociate cu un risc de boală coronariană.
Pacienții cu insuficiență cardiacă trebuie să își consulte medicul cu privire la pozițiile de dormit pentru a evita riscurile potențiale. Dormitul pe partea dreaptă poate fi cea mai bună opțiune, deși nu există dovezi care să demonstreze că este dăunător.
Dacă apneea în somn sau problemele de respirație nu sunt prezente, dormitul pe spate poate fi o opțiune viabilă. Un studiu din 2015 a constatat că dormitul cu fața în sus la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică a fost asociat cu o mai slabă oxigenare a sângelui, mecanica respiratorie și mișcarea sângelui.
Dormitul pe burtă poate ameliora apneea în somn, dar poate provoca și dureri de gât sau de spate. Dacă aveți un defibrilator cardioverter implantabil, poate fi mai confortabil să dormiți pe partea opusă celei implantate.
Dormitul pe spate cu un suport înclinat sau pe un fotoliu culisant poate ajuta la respirația nocturnă. Dacă vă confruntați cu dificultăți de respirație atunci când stați întins, consultați un medic și luați în considerare tratamentul dacă rețineți lichid în urma plasării unui defibrilator cardioverter implantabil.
Modul optim de a dormi pentru inimă și pentru sănătatea generală este încă neclar. În timp ce unele persoane cu insuficiență cardiacă preferă somnul pe partea dreaptă, există dovezi științifice limitate care susțin această preferință.
Cercetările au arătat că un somn insuficient sau de proastă calitate crește riscul de a dezvolta boli de inimă și alte boli. Prin urmare, menținerea unei sănătăți cardiace optime necesită să rămâneți bine odihnit, indiferent de poziția de somn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest aliment reduce grăsimea...
Transplantul de organe trece printr-o revoluție tehnologică fără...
Medicul Wasim Nazer ne-a spus adevărul despre margarină și despre...
Cel mai periculos aliment pentru...
Acest medicament reduce semnificativ...
Cele 6 semne care prevestesc moartea:...
"Dacă românul din străinătate poate...