Povestea spitalului care a fost salvat de la închidere. Prof. dr. Ioan Lascăr: Prima investiție în sănătate după al Doilea Război Mondial. Aici și-au început cariera două strălucite personalități

spitalul orasenesc comanesti - FOTO: Freepik@wowapr89
EXCLUSIV
Un spital dintr-un oraș care a fost, în anul 2011 pe lista unităților medicale propuse spre a fi închise, a fost salvat datorită comunității. Funcționează și astăzi, iar condițiile de aici depășesc chiar și marile centre universitare. Cum a fost posibil acest lucru ne-a explicat prof. dr. Ioan Lascăr.

Spitalul orășenesc Ioan Lascăr din Comănești, proiectat de către germani și situat într-o localitate strategică între Moldova și Transilvania, a fost primul din țară construit după război. În timp, necesitatea renovării și modernizării acestuia s-a impus, iar aceste investiții au fost realizate printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană, în colaborare cu primăria locală.

Profesorul Ioan Lascăr, originar din Comănești, consideră spitalul drept un exemplu unic în România. Construit în 1952, acesta se distinge prin circuitele medicale și compartimentările excelente, care sunt întâlnite de obicei doar în anumite spitale din SUA.

Spitalul orășenesc Ioan Lascăr Comănești 

"Este o realizare în domeniul sănătății care a fost posibil într-un orășel de provincie. Este vorba de orașul meu natal, orașul Comănești, din județul Bacău, un oraș care are puțin peste 20.000 de locuitori și care a beneficiat imediat după cel de-al Doilea Război Mondial de prima investiție în domeniul sănătății. 

A fost primul spital realizat în România după Război, pe parcursul a 3-4 ani, în așa fel încât în 1953-1954 spitalul a fost deschis. De la bun început, spitalul a beneficiat de o prezență umană deosebită. Aici și-au început cariera două strălucite personalități din domeniul medicinei, respectiv acad. Proca, fondatorul Urologiei în România și acad. Dănăilă, fondatorul neurochirurgiei în România. A fost o oportunitate.

Plasarea acestui spital a avut conotații strategice, pe care le păstrează și la ora actuală, spitalul fiind situat pe trecătoarea cea mai facilă dintre Moldova și Transilvania, respectiv Valea Trotușului.

Trecerea aceasta fiind extrem de facilă între Moldova și Transilvania a reprezentat zona de retragere a frontului în ambele războaie mondiale. La Comănești este o convergență a văilor",  a explicat prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician, în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News. 

Inclus pe lista unităților medicale propuse pentru închidere

Comunitatea a protestat împotriva închiderii unității medicale 

În anul 2011 mai multe spitale au fost incluse pe lista unităților medicale propuse spre a fi închise. Inclusiv Spitalul din Comănești s-a aflat pe această listă. Numai că Spitalul din Comănești nu a mai fost închis. 

"Spitalul a fost pe lista spitalelor sortite închiderii, însă având în vedere conotațiile strategice, mulți locuitori converg spre această zonă, au fost proteste semnificative din partea populației. Oamenii aceștia ar fi rămas fără posibilitatea de a accesa un serviciu medical.

Au fost proteste care au culminat cu deschiderea în instanță a unei acțiuni din partea Primăriei, în administrarea căreia se afla spitalul și hotărârea definitivă a fost pentru rămânerea spitalului în condiții de funcționalitate", a mai explicat prof. dr. Ioan Lascăr, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Fonduri europene pentru modernizare

Spitalul orășenesc Ioan Lascăr, modernizat cu fonduri europene 

Autoritățile locale au înțeles importanța pe care o are unitatea medicală și au accesat fonduri europene pentru modernizarea acesteia. S-au investit peste 22 de milioane de euro, iar condițiile sunt comparabile cu cele din spitalele de peste hotare. 

"Asta a făcut ca la nivelul administrației locale să fie stimulat interesul pentru aducerea spitalului pe coordonatele impuse de exigențele actuale. Utilizarea corectă, justificată a banului îți acordă speranța, dar și modalitatea de a avea rezultate palpabile, ceea ce s-a întâmplat la nivelul acestui spital care a beneficiat de atenția majoră din partea administrației locale, care a avut și abilități în accesarea fondurilor europene și a reușit cu o investiție de peste 22 de milioane de euro să aducă spitalul la un alt nivel, plecând de la infrastructură, până la dotarea cu echipamente performante.

Nu a fost omisă niciuna dintre etape. Acest lucru a dus spitalul la un anumit nivel care îi onorează pe cei care au făcut efortul respectiv. Din punctul de vedere al dotării cu echipamente este la superlativ. Există RMN, CT, există 25 de cabinete în Ambulatoriu dotate integral.

S-a construit de la zero un nou bloc operator cu 3 săli de operație, dotate integral, inclusiv flux laminar. La Spitalul de Urgență Floreasca nu am laminar", a mai explicat prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician, în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News. 

Resursa umană, susținută de administrație

Spitalul din Comănești se află în centrul unei transformări radicale, încorporând tehnologii avansate și abordări inovatoare pentru a-și îmbunătăți serviciile medicale. Cu un cadru medical alcătuit din 74 de medici specializați, spitalul se mândrește cu o infrastructură modernizată și condiții atrăgătoare pentru personalul medical, oferite în mare parte de către administrația locală, în special de Primărie.

Prioritatea absolută a acestei instituții este să asigure servicii medicale de calitate, ghidând pacienții către specialiștii potriviți și tratamentele adecvate în conformitate cu protocoalele medicale actuale. În plus, digitalizarea și telemedicina au devenit aspecte esențiale în procesul de modernizare, facilitând accesul rapid al pacienților către cele mai competente servicii medicale, după stabilizarea cazurilor prin măsuri de urgență adecvate.

"Intră în discuție și resursa umană. Rămâne o problemă esențială să poți folosi echipamentele performante. Ai nevoie de oameni pregătiți în domeniu. Structura este reprezentată de 74 de medici, care acoperă marea majoritate a specialităților. Subliniez faptul că un element important a venit din partea administrației locale, din partea Primăriei, care a oferit condiții atractive personalului medical.

Este prima condiție a unui spital: să asigure condițiile medicale. Este prima datorie a unui astfel de spital, să asigure asistențele și în măsura în care competențele trebuie declinate, pacienții având o anume patologie sau complexitate, trebuie îndrumați pe filiera corespunzătoare, conform protocoalelor existente la ora actuală.

Digitalizarea și telemedicina sunt capitole bifate atunci când vorbim de modernizarea acestui spital. Pacienții pot fi îndrumați în timp util acolo unde există nivelul de maximă competență, după asigurarea măsurilor de urgență care să stabilizeze cazul", a mai spus prof. dr. Ioan Lascăr.

Cum a contribuit prof. dr. Ioan Lascăr la evoluția spitalului

"Este un sentiment pe care noi, românii îl avem, și anume dragostea pentru locurile natale. M-am simțit apropiat de locul natal, și chiar obligat să îi ajut pe concitadinii mei din acel oraș. Îi ajut cu profesia mea, cu poziționarea pe anumite traiectorii care sunt eficiente pentru anumiți bolnavi, dar m-am gândit că cel mai important lucru este ca la locul faptei locuitorii din Valea Trotușului să poată avea un spital la care să meargă cu încredere", a mai mărturisit prof. dr. Ioan Lascăr.  

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel