Postul intermitent: de ce este mai recomandat decât alte diete

Mâncare de post
Orice dietă care ajută la slăbit are avantaje și dezavantaje. Postul intermitent însă pare că are mai multe avantaje decât altele.

Dietele cu conținut scăzut de calorii creează adesea stare de oboseala, foame și stare de disconfort. Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sau „keto” pot provoca pofte și constipație. Dietele cu conținut scăzut de grăsimi sunt, de asemenea, greu de urmat și, contrar credinței populare, nu par să prevină bolile cardiovasculare.
O altă tendință dietetică, postul intermitent, adoptă o abordare diferită. În loc să limiteze ceea ce mănânci, această dietă se referă la timpul în care mănânci.
Pentru unii oameni, această schimbare poate fi mai ușor de gestionat, spune dr. Eric Rimm, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Școala Chan de sănătate publică.
Studiile pe termen scurt sugerează că oamenii suportă mai ușor dietele cu post intermitent decât alte diete. Și, conform unui articol de revizuire din 2019 în revista Nutrients, postul intermitent favorizează pierderea în greutate și poate reduce factorii de risc legați de bolile de inimă, inclusiv diabetul, tensiunea arterială ridicată, nivelurile de lipide sanguine nesănătoase și inflamația. Cu toate acestea, spune el, nu sunt pre multe dovezi despre efectele lui pe termen lung. Totuși, spune el, există doar două studii pe termen lung de post intermitent, fiecare care durează un an. De asemenea, nu există populații mari de oameni care au urmat acest tip de alimentație de ani buni. Acest lucru este în contrast cu alte două diete asociate cu sănătatea inimii și greutatea optimă, și o dietă vegetariană.

Beneficiile postului intermitent

Totuși, pentur persoanele supraponderale sau obeze ar putea fi recomandat să încerce postul intermitent. Pe lângă beneficiile sale aparent legate de inimă, această dietă are câteva aspecte unice care ar putea explica succesul acesteia, spune dr. Rimm. În primul rând, strategia are sens din punct de vedere evolutiv. Pe măsură ce oamenii timpurii au evoluat, aprovizionarea cu alimente a fost, alternativ, abundentă sau rară. De asemenea, am evoluat în sincronizare cu ciclul natural zi-noapte, deci, metabolismul nostru s-a adaptat să funcționeze cel mai bine cu perioadele de foame și mâncat, în timpul zilei și dormind noaptea. Multe studii arată că alimentația nocturnă este strâns legată de creșterea în greutate și diabet și chiar s-a constatat un risc mai mare de atac de cord în rândul bărbaților care au obiceiul de a lua câte o gustare mică în miez de noapte, în comparație cu cei care nu fac asta.
În al doilea rând, postul intermitent evidențiază unele aspecte pozitive ale altor diete, evitând, de asemenea, dezavantajele lor. "Oamenii care încearcă postul zilnic sau alternativ pentru zile întregi își dau repede seama cât de multe calorii sunt în anumite alimente. Acest lucru îi ajută să aleagă alimente mai sățioase, dar mai scăzute în calorii", spune dr. Rimm. Dar, deoarece nu contorizează constant caloriile și nu se simt lipsiți de ele în fiecare zi, dieta este mai ușor de întreținut.

Arderea grăsimilor depozitate

Postul periodic declanșează același proces de ardere a grăsimilor care are loc în timpul unei diete cu conținut redus de carbohidrați sau keto. Keto este scurt pentru cetoza, procesul metabolic care se produce atunci când corpul tău rămâne fără glucoză (sursa de energie preferată) și începe să ardă grăsimi stocate. Corpul tău poate intra în cetoză după doar 12 ore de la a nu mânca, lucru pe care mulți îl fac peste noapte înainte de a se „rupe repede” cu o masă de dimineață. (O gustare la miezul nopții sabotează în mod evident acest proces.) O dietă keto vă ține în cetoză perioade mult mai lungi, deoarece evitați carbohidrații, care furnizează glucoză. În schimb, grăsimea devine sursa preferată de combustibil.
Dar unii experți în nutriție își fac griji că dietele keto - care includ de obicei cantități grele de carne și ouă - pot fi greu pentru inimă. Postul intermitent este probabil o opțiune mai sănătoasă, mai ales dacă mănânci o dietă echilibrată care să includă cereale integrale, nuci, leguminoase, fructe și legume, care sunt bogate în nutrienți, cunoscute cu riscuri mai mici de boli cardiace.

Înainte de a încerca postul intermitent

Cu toate acestea, dietele cu repaus intermitent de obicei nu specifică ce alimente ar trebui să consumi. "În calitate de epidemiolog nutrițional, asta mă face puțin inconfortabil", recunoaște dr. Rimm. Mâncă burgeri și cartofi prăjiți cinci zile pe săptămână și un singur sandwich pentru micul dejun în ziua ta cu conținut scăzut de calorii nu ar fi sănătos, spune el. Dar, la orice dietă, este adesea o idee bună să ușurați puțin modificările de alimentație. Ați putea începe încercând o dietă 5: 2 sau o alimentație limitată de timp. După ce începeți să slăbiți, puteți introduce treptat mai multe alimente sănătoase, sugerează el.
Nu vă așteptați la rezultate rapide. Odată cu postul intermitent, oamenii tind să slăbească destul de lent și constant este mai de succes și mai durabil pe termen lung.

Dacă doriți să încercați postul intermitent, asigurați-vă că discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră, spune dr. Rimm. Schimbarea mesei și limitarea severă a caloriilor pot fi periculoase pentru persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul. Unele persoane care iau medicamente pentru tensiunea arterială sau boli de inimă pot fi, de asemenea, mai predispuse la dezechilibrele de sodiu, potasiu și alte minerale în perioadele mai lungi decât cele normale ale postului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel