Polipoza colonică, semnalul care anunță cancerul de colon. La ce trebuie să fii atent

polipoza colonica - FOTO: Freepik
Polipoza colonică este o boală care poate duce la apariția unor probleme grave de sănătate.

Polipoza colonică este cauzată de o mutație la nivelul unei gene. Majoritatea persoanelor moștenesc gena de la unul dintre părinți, însă în 25-30% din cazuri, mutația survine spontan în cursul vieții.

Polipoza colonică este o boală ereditară rară care se manifestă prin apariția unor excrescențe de celule la nivelul mucoasei colonului, numite polipi”, arată Institutul Clinic Fundeni.

Simptome

Polipii pot fi inofensivi la început, însă în timp pot duce la apariția unor probleme grave. Astfel, reprezentanții Institutului Clinic Fundeni arată care sunt primele semne de îngrijorare:

- dureri abdominale

- sânge în scaun,

- modificări ale tranzitului intestinal

Vezi și: Metastazele hepatice și cancerul colorectal. Medic: Rată de supraviețuire de 5-10 LUNI în lipsa tratamentului

Diagnostic

În cadrul evaluării pacientului, medicul specialist analizează tabloul clinic, istoricul medical și, cu ajutorul investigațiilor paraclinice, stabilește diagnosticul. În caz de antecedente familiale de polipoză adenomatoasă, riscul de a dezvolta boala este mai mare. Așadar, această predispoziție este urmată de recomandarea unui plan de screening periodic, început încă din copilărie. Examinările anuale pot identifica existența polipilor înainte de a ajunge la stadiul de cancer.

”Este important să faci regulat screening-uri pentru polipi colonici dacă ai peste 50 de ani sau dacă există în familia ta istoric de cancer de colon”, mai arată reprezentanții Institutului Clinic Fundeni.

Vezi și: GHID complet de pregătire pentru COLONOSCOPIE: Ce mănânci înainte, ce soluții purgative se folosesc. SCUMC și COPAC

Tratament

Tratamentul polipozei colonice se realizează pe două paliere. Pe de o parte, este vorba despre cazurile în care chirurgia colorectală minim invazivă se impune și poate reprezenta singurul tratament, în lipsa recidivelor. Pe de altă parte, monitorizarea este o parte importantă a tratamentului, prin faptul că ajută la gestionarea pe etape a cazului, oferind posibilitatea de a lua decizia terapeutică potrivită pentru fiecare moment al evoluției bolii.

Ce este cancerul de colon

Cancerul de colon reprezintă o afecțiune malignă a ultimei părți a tubului digestiv reprezentată de colon (intestin gros) și rect. Afecțiunea se poate dezvolta la nivelul colonului - cancerul de colon sau la nivelul rectului - cancer rectal. Dezvoltarea cancerelor colorectale este dictată de prezența unui amalgam de factori genetici și de mediu, însă principalii factori care favorizează apariția acestei afecțiuni sunt reprezentați de:

- vârstă

- istoricul medical

- boala inflamatorie intestinală (pacienții cu boala Crohn, boala colonului iritabil sau colită ulcerativă prezintă risc ridicat de dezvoltare a unei tumori colorectale)

- ereditatea

- regimul dietetic (consumul crescut de carne procesată bogată în grăsimi asociat cu o dietă săracă în fibre vegetale favorizează apariția tumorilor colorectale)

- obezitatea

- sedentarismul

- diabetul zaharat

- fumatul

- radioterapia aplicată pentru tratarea diferitelor procese tumorale intraabdominale poate favoriza apariția mutațiilor ADN-ului celular cu apariția tumorilor de colon și rect

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel