Poliomielita, ALERTĂ în România. RISC major după valul de refugiați din Ucraina: Sechelele pot rămâne FĂRĂ a fi remediate!

Poliomielita Foto: Freepick @pikisuperstar
EXCLUSIV
Poliomielita - ar putea reapărea în România, odată cu valul de refugiați din Ucraina? Ce spun medicii și la ce trebuie să fim atenți.

România este printre țările care a primit un val enorm de refugiați din Ucraina, care fug de frica războiului declanșat de zile bune de Vladimir Putin. 

În acest context, sub amenințarea războiului și al atacurilor nucleare și în goana după iodură de potasiu fără motiv, în ultimele zile s-a ridicat o nouă problemă, cea a unei noi epidemii. Este vorba despre poliomielită, o boală care deși a fost eradicată în România de ani întregi, ar putea reapărea din cauza valului de refugiați veniți la noi în țară. 

Ucraina face parte dintre țările în care poliomielita nu a dispărut, motiv pentru care, Direcțiile de Sănătate Publică atrag atenția că există riscul apariției acestei boli, dar și a altora precum difteria și rujeola este prezent.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, 80.044 de persoane, dintre care 29.636 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 89.164 de persoane, dintre care 26.551 de cetățeni ucraineni, au părăsit România.

Totodată, 19.066 de mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 22.784 pe sensul de ieșire.

Câți ani trăiește un om care face transplant renal. Covic, cifre încurajatoare: Resetăm ceasul cu MULT. Diferențe absolut apreciabile

Există un risc real al reapariției Poliomielitei în România?

 

Poliomielita sau paralizia infantilă este o boala virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic, care poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces. 

Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit în exclusivitate pentru DC Medical despre poliomielită și ne-a spus dacă există un risc real al reapariției lui în România.

"Din zona în care populația nu a urmat corect programul de vaccinare pot apărea focare de difterie sau Poliomielită, astfel încât noi trebuie să fim atenți la simptomele care ar putea viza și aceste boli infecțioase. În ultimul deceniu au fost astfel de zone pe suprafața globului unde au apărut aceste boli infecțioase care la noi, datorită vaccinării complete și corecte nu există", a declarat Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Totodată, medicul Virgil Musta susține că "există un oarecare risc, dar nu foarte mare, într-adevăr, dar nu foarte mare, pentru că Poliomielita nu are contagiozitate așa mare ca și infecția cu SARS-CoV-2 și nici difteria".

Poliomielita, simptome

 

"Poliomielita este o boală de natură virală care se transmite pe cale digestivă. Virusul poliomielitic este un entero-virus și sigur, în condiții de igienă insalubre, se transmite.

Simptomele pentru poliomielită sunt:

- Febră, însoțită de manifestări neurologice, care pot duce la sechele de natură neuro-motorie adică modificări în ceea ce privește activitatea normală a membrelor inferioare sau a membrelor superioare, sechele care pot rămâne fără a se putea remedia", a mai spus medicul.

"La noi în țară este eradicată boala! Este eradicată de mulți ani, de 40 - 50 de ani, pentru că inclusiv generația anilor '60 se vaccinau corect anti-poliomielită", a spus ferm Carmen Dorobăț.

Alte simptome:

- Durere de gât

- Febra

- Durere de cap

- Oboseală

- Dureri musculare

- Greață

- Vărsături

- Anorexie

- Dureri abdominale

- Iritabilitate

- Insomnie sau somnolență.

La 1 din 4 persoane, simptomele apar între 3 și 5 zile, după expunerea la virus și dispar de la sine.

Avem nevoie de doza booster al vaccinului anti-poliomelită?

 

În contextul în care medicul Virgil Musta a declarat că "este recomandat chiar să se facă un booster, pentru că până acum nu era necesar poliomielitei", am întrebat-o pe Carmen Dorobăț dacă este nevoie în România de o doza booster de vaccin anti-poliomelită. 

"Nu se pune problema unui booster. Populația vaccinată s-a dovedit a fi rezistentă și nu se pune problema că cei vaccinați ar putea să ia virusul, dar în aceeași măsură, într-o populație vaccinată unde nu există boala, nu se pune problema. Într-o populație vaccinată cum este la noi, dacă vin cazuri active, îți pui problema ce s-a întâmplat cu imunitatea persoanelor care au fost vaccinate acum 40 de ani.

Deci este vorba despre o reevaluare a ceea ce înseamnă, pe de-o parte capacitatea de apărare a organismului a persoanelor vaccinate, iar pe de cealaltă parte îți pui problema că cei care ar putea prezenta simptome la o astfel de boală să fie puși în evidență", a completat medicul.

Ar putea reapărea epidemia de Poliomielită odată cu valul de refugiați din Ucraina? Alerta epidemiologică, declanșată

 

În contextul apariției unei epidemii de poliomielită odată cu valul de refugiați veniți din Ucraina, Carmen Dorobăț ne-a spus că au primit recomandări să evalueze epidemiologic bolile cu risc care pot apărea în această perioadă, precum gripa, COVID-19, difteria, poliomielita sau enterocolita acută.

"Deci, deja, la nivelul spitalelor de boli infecțioase avem în vedere boli care pot avea o transmitere ușoară, fie pe cale respiratorie, fie pe cale digestivă. Să sperăm că vom putea trăi și vom putea asigura niște condiții de igienă corespunzătoare, astfel încât să nu avem boli cu transmitere digestivă. Pe de altă parte, categoric, prin Direcțiile de Sănătate Publică, medicii epidemilogici și infecționiști trebuie să putem evidenția o eventuală sursă de infecție și de a o trata", a încheiat Carmen Dorobăț. 

"Există o alertă epidemiologică, în sensul să fim mai precauți să monitorizăm cazurile de sindrom respirator, de sindrom neurologic, adică semne care apar în Poliomielită, sindrom digestiv. Sunt două categorii de oameni care ar putea fi afectați: în primul rând, copii nevaccinați și adulții în vârstă, care sunt vaccinați, dar imunitatea lor este în scădere", a declarat și Virgil Musta, la B1 TV.

Poliomielita - cum se transmite

 

Poliomielita este foarte contagioasă și se răspandește ușor de la o persoană la alta. Virusul pătrunde pe cale fecal-orală sau respiratorie, apoi se înmulțește în mucoasa orofaringiană și a tractului gastrointestinal inferior.

Virusul este secretat în salivă și fecale.

Perioada de incubație a virusului este între 6 - 20 de zile, iar contagiozitatea maxima este cu 7 - 10 zile înainte de apariția simptomelor, persistă una, până la 2 săptămâni dupa debutul simptomelor în gât și între 3 - 6 săptămâni în fecale.

Odată cu invadarea tractului digestiv, virusul intră în ganglionii limfatici cervicali și mezenterici.

Aproape 3.500 de ucraineni au cerut azil în România

 

De la începerea conflictului din Ucraina, 3.469 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională, informează MAI, potrivit Mediafax.

Gradul de ocupare a centrelor de cazare ale IGI este de 66,2%.

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.

Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel