Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Polimialgia reumatică afectează cel mai frecvent umerii, gâtul, brațele, șoldurile. Simptomele apar adesea brusc și sunt mai grave dimineața. Polimialgia reumatică este o afecțiune inflamatorie care provoacă dureri și rigiditate musculară, în special la nivelul umerilor și șoldurilor. Semnele și simptomele polimialgei reumatice încep, de obicei, rapid și sunt mai grave dimineața.
Majoritatea persoanelor care dezvoltă polialgia reumatică au peste 65 de ani. Rareori afectează persoanele sub 50 de ani. Această afecțiune este legată de o altă afecțiune inflamatorie numită arterită cu celule gigante. Arterita cu celule gigante poate provoca dureri de cap, dificultăți de vedere, dureri de maxilar și sensibilitate la nivelul scalpului. Este posibil să aveți ambele afecțiuni împreună.
De asemenea, este mai probabil să apară la femei decât la bărbați. Persoanele cu descendență nord-europeană și scandinavă prezintă, de asemenea, un risc mai mare pentru această afecțiune.
Unele persoane cu polimialgia reumatică sunt diagnosticate și cu o afecțiune înrudită numită arterită temporală, denumită și arterită cu celule gigantice. Această afecțiune provoacă inflamarea vaselor de sânge din scalp, gât și brațe.
Dacă este lăsată netratată, arterita temporală poate provoca, de asemenea,:
- dureri de cap
- dureri de maxilar
- probleme de vedere, inclusiv orbire
Durerea și rigiditatea la nivelul gâtului și al umerilor sunt cele mai frecvente simptome ale polimialgei reumatice.
Durerea și rigiditatea se pot răspândi treptat și în alte zone, cum ar fi umerii, șoldurile și coapsele. Aceste simptome afectează, de obicei, ambele părți ale corpului.
Alte simptome comune ale polimialgei reumatice includ:
- oboseală
- stare de rău
- pierderea poftei de mâncare
- pierdere bruscă și neintenționată în greutate
- anemie
- depresie
- febră slabă
- limitarea amplitudinii de mișcare
Simptomele polimialgei reumatice se dezvoltă rapid, de obicei în decurs de câteva zile. În unele cazuri, simptomele pot apărea peste noapte. Acestea tind să fie mai grave dimineața și să se amelioreze treptat pe parcursul zilei.
Este posibil să constatați că faptul de a fi inactiv sau de a rămâne într-o singură poziție pentru o perioadă lungă de timp poate agrava simptomele.
Durerea și rigiditatea pot deveni în cele din urmă atât de severe încât aveți dificultăți în efectuarea activităților zilnice, cum ar fi să vă ridicați de pe canapea, să vă îmbrăcați sau să vă urcați în mașină. Uneori, simptomele de polimialgie reumatică pot face chiar dificilă căderea în somn, notează Healthline.
Vezi și: Papa Francisc, bolnav. Cu ce probleme medicale se confruntă Suveranul Pontif. Și-a anulat vizitele
Cauza exactă a polimialgia reumatică este necunoscută. Doi factori par să fie implicați în dezvoltarea acestei afecțiuni:
- Genetica. Anumite gene și variații genetice ar putea crește susceptibilitatea dumneavoastră de a dezvolta polimialgia reumatică.
- O expunere la mediu. Cazurile noi de polimialgie reumatică tind să apară în cicluri, dezvoltându-se eventual în mod sezonier. Acest lucru sugerează că un factor declanșator de mediu, cum ar fi un virus, ar putea juca un rol. Dar nu s-a demonstrat că niciun virus specific nu provoacă polialgia reumatismală.
Polimialgia reumatică și o altă boală cunoscută sub numele de arterită cu celule gigantice au multe asemănări. Multe persoane care au una dintre aceste boli prezintă și simptome ale celeilalte.
Arterita cu celule gigantice are ca rezultat o inflamație a mucoasei arterelor, cel mai adesea arterele din tâmple. Semnele și simptomele includ dureri de cap, dureri de maxilar, probleme de vedere și sensibilitate la nivelul scalpului. Dacă nu este tratată, această afecțiune poate duce la accident vascular cerebral sau orbire.
Factorii de risc pentru polimialgia reumatică includ:
Vârsta. Polimialgia reumatică afectează aproape exclusiv adulții în vârstă. Cel mai adesea apare între 70 și 80 de ani.
Sexul. Femeile sunt de aproximativ două până la trei ori mai predispuse să dezvolte această afecțiune.
Rasa. Polimialgia reumatică este mai frecventă în rândul persoanelor albe ai căror strămoși proveneau din Scandinavia sau din nordul Europei, notează Mayo Clinic.
Simptomele de polimialgia reumatică pot afecta foarte mult capacitatea de a desfășura activitățile de zi cu zi, cum ar fi:
- Ridicarea din pat, ridicarea de pe scaun sau coborârea din mașină.
- Pieptănarea părului sau îmbăierea
- Îmbrăcarea
- Aceste dificultăți vă pot afecta sănătatea, interacțiunile sociale, activitatea fizică, somnul și bunăstarea generală.
Un examen fizic, inclusiv un examen articular și neurologic, precum și rezultatele testelor pot ajuta medicul dumneavoastră să determine cauza durerii și a rigidității. În timpul examinării, acesta ar putea să vă miște ușor capul și membrele pentru a vă evalua amplitudinea de mișcare.
Medicul dumneavoastră ar putea reevalua diagnosticul pe măsură ce tratamentul dumneavoastră progresează. Unele persoane cărora li s-a pus inițial diagnosticul de polimialgie reumatică sunt reclasificate ulterior ca având poliartrită reumatoidă.
Testele pe care medicul dumneavoastră le-ar putea recomanda includ:
- Teste de sânge. Pe lângă verificarea hemogramelor complete, medicul dumneavoastră va căuta doi indicatori ai inflamației - rata de sedimentare a eritrocitelor (rata sedimentării) și proteina C reactivă. Cu toate acestea, la unele persoane cu polimialgia reumatică, aceste teste sunt normale sau doar ușor ridicate.
- Teste imagistice. Din ce în ce mai mult, ultrasunetele sunt folosite pentru a distinge polimialgia reumatică de alte afecțiuni care provoacă simptome similare. RMN-ul poate identifica, de asemenea, alte cauze ale durerii de umăr, cum ar fi modificările articulare.
Medicul dumneavoastră vă va monitoriza pentru semne și simptome care pot indica apariția arteritei cu celule gigantice. Discutați cu medicul dumneavoastră imediat dacă aveți oricare dintre următoarele:
- Dureri de cap noi, neobișnuite sau persistente
- Dureri sau sensibilitate la nivelul maxilarului
- Vedere încețoșată sau dublă sau pierderea vederii
- Sensibilitate la nivelul scalpului
Dacă medicul dumneavoastră suspectează că ați putea avea arterită cu celule gigantice, acesta va solicita probabil o biopsie a arterei de la una dintre tâmple. Această procedură, efectuată în timpul anesteziei locale, presupune îndepărtarea unei mici mostre din arteră, care este apoi examinată pentru a se vedea dacă există inflamație.
Tratamentul implică, de obicei, medicamente care să ajute la ameliorarea semnelor și simptomelor. Recidivele sunt frecvente.
Corticosteroizi. Polimialgia reumatică este de obicei tratată cu o doză mică de corticosteroid oral. Probabil că veți începe să simțiți o ameliorare a durerii și a rigidității în primele două sau trei zile.
După primele două până la patru săptămâni de tratament, medicul dumneavoastră ar putea începe să vă diminueze treptat doza în funcție de simptomele dumneavoastră și de rezultatele analizelor de sânge. Din cauza efectelor secundare potențiale, scopul este să vă mențină la o doză cât mai mică posibil fără a declanșa o recidivă a simptomelor dumneavoastră.
Majoritatea persoanelor cu polimialgia reumatică trebuie să continue tratamentul cu corticosteroizi timp de un an sau mai mult. Veți avea nevoie de vizite de control frecvente la medicul dumneavoastră pentru a monitoriza modul în care funcționează tratamentul și dacă aveți efecte secundare.
Utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor poate avea ca rezultat efecte secundare grave, inclusiv creșterea în greutate, pierderea densității osoase, tensiune arterială ridicată, diabet și cataractă. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza îndeaproape pentru a detecta eventualele probleme. El sau ea ar putea să vă ajusteze doza și să vă prescrie tratamente pentru a gestiona reacțiile la tratamentul cu corticosteroizi.
Calciu și vitamina D. Medicul dumneavoastră vă va prescrie probabil doze zilnice de calciu și suplimente de vitamina D pentru a ajuta la prevenirea pierderii de masă osoasă ca urmare a tratamentului cu corticosteroizi. Colegiul American de Reumatologie recomandă între 1.000 și 1.200 de miligrame de suplimente de calciu și între 600 și 800 de unități internaționale de suplimente de vitamina D pentru orice persoană care ia corticosteroizi timp de trei luni sau mai mult.
Kinetoterapie. Majoritatea persoanelor care iau corticosteroizi pentru polimialgia reumatismală revin la nivelurile lor anterioare de activitate. Cu toate acestea, dacă ați avut o perioadă lungă de activitate limitată, ați putea beneficia de terapie fizică. Discutați cu medicul dumneavoastră despre faptul dacă terapia fizică este o opțiune bună pentru dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...