Pneumonie, un copil moare la fiecare 39 de secunde la nivel mondial

Copil  FOTO: pexels.com
Peste 800.000 de copii cu vârsta sub 5 ani au murit de pneumonie anul trecut, la nivel mondial. Asta înseamnă că la fiecare 39 de secunde moare un copil din cauza acestei boli, mai mult decât de orice altă maladie.

Pneumonia a ucis peste 800.000 de copii cu vârsta sub cinci ani anul trecut la nivel mondial - sau un copil la fiecare 39 de secunde -, mai mult decât orice altă maladie, în pofida faptului că este o boală curabilă și mai ales prevenibilă, au anunțat marți șase organizații internaționale de sănătate și de protecție a copilului, între care și UNICEF, cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei împotriva Pneumoniei.

„Majoritatea acestor decese s-au produs în cazul copiilor sub doi ani, dintre care aproape 153.000 în prima lună de viață", au precizat organizațiile într-un raport, lansând un apel la "acțiune globală" împotriva pneumoniei.

„Zilnic, aproape 2.200 de copii sub cinci ani mor din cauza pneumoniei, o boală ce poate fi tratată și în mare parte prevenită. Un angajament puternic la nivel global și creșterea investițiilor sunt critice în lupta împotriva acestei boli. Vom putea salva viețile a milioane de copii doar prin intervenții eficiente din punct de vedere al costurilor, menite să ofere copiilor protecție, prevenție și tratament în comunitățile în care trăiesc", a afirmat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

Această infecție respiratorie acută, care afectează plămânii, poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau ciuperci microscopice. În cazul pneumoniei, alveolele plămânilor se umplu cu puroi și lichid, ceea ce face respirația dureroasă și limitează absorbția de oxigen.

Conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății), pneumonia este responsabilă pentru 15% din numărul total de decese în rândul copiilor sub 5 ani din întreaga lume.

„Este o epidemie globală uitată care necesită un răspuns internațional urgent. Milioane de copii mor din lipsa vaccinurilor, antibioticelor și a tratamentelor cu oxigen", a declarat Kevin Watkins, de la organizația Salvați Copiii, conform Agerpres.

Potrivit organizațiilor, mai mult de jumătate din decesele în rândul copiilor cauzate de pneumonie sunt concentrate în cinci țări: Nigeria (162.000), India (127.000), Pakistan (58.000), Republica Democratică Congo (40.000) și Etiopia (32.000).

Prin comparație, 437.000 de copii sub cinci ani au murit de boli diareice în 2018 la nivel mondial și 272.000 de malarie, potrivit acestora.

Copiii cu sistemul imunitar slăbit din cauza altor infecţii, precum HIV, sau a subnutriţiei, și cei care trăiesc în zone cu un nivel ridicat de poluare a aerului şi apă nesigură sunt expuşi unui risc mult mai mare.

Această boală poate fi prevenită prin vaccinare și tratată cu uşurinţă cu ajutorul unor antibiotice accesibile, în cazul în care este diagnosticată corect.

Însă zeci de milioane de copii sunt în continuare nevaccinaţi şi unul din trei copii care prezintă simptome nu beneficiază de asistenţa medicală de care are nevoie. În prezent, în România, vaccinul pneumococic conjugat nu este inclus în calendarul național de vaccinare, urmând ca acest lucru să se facă în funcție de fondurile disponibile.

Aceste organizații vor organiza un forum global privind pneumonia infantilă la sfârșitul lunii ianuarie 2020 în Barcelona, Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel