Pneumonie: risc mai mare, cauzat de nivelul lipidelor din sânge

Pacient, spital Foto cu caracter ilustrativ: Print screen DW
Persoanele cu un nivel mai ridicat al colesterolului ar putea avea un risc mai mare de a face forme grave de pneumonie, spun specialiștii. Ei leagă nivelul lipidelor din sânge de răspunsul imun al organismului.

Persoanele cu colesterol HDL (bun) scăzut și trigliceride ridicate pot fi mai susceptibile de a fi spitalizate pentru pneumonie, potrivit unui studiu publicat de American Journal of Medicine.

Studiul a inclus peste 13.000 de persoane care au făcut parte dintr-un studiu pe termen lung conceput să analizeze lipidele și alți factori legați de bolile de inimă. Utilizând evidența externării, cercetătorii au descoperit că aproape 15% dintre participanți au fost spitalizați cu pneumonie în timpul perioadei de urmărire, care a durat o medie de 21 de ani.

Persoanele cu niveluri scăzute de HDL (mai puțin de 38 de miligrame pe decilitru sau mg / dl) au fost mai susceptibile de a fi spitalizate cu pneumonie decât cele cu niveluri mai ridicate, iar șansele de spitalizare au scăzut odată cu creșterea nivelului de HDL. De asemenea, spitalizările pentru pneumonie au fost cele mai frecvente în rândul persoanelor cu valori ale trigliceridelor mai mari de 157 mg / dL; cele cu valori mai mici au fost mai puțin probabil să fie spitalizați.

Descoperirile susțin cercetări anterioare care sugerează o legătură între capacitatea organismului de a combate infecțiile și nivelul lipidelor din sânge, în special HDL. Nivelurile ridicate de HDL sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă. Dar această moleculă ar putea juca, de asemenea, un rol important într-un răspuns imun sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel