Pneumonia dată de coronavirus, cum afectează plămânii. Constatări făcute la CT

Femeie de 63 de ani, cu boală coronavirus confirmată (COVID-19), de tip sever. CT efectuat la 1 zi după internare. Foto: www.ajronline.org
Cercetătorii chinezi au constatat la computer tomograf (CT) că pneumonia dată de noul coronavirus Covid-19 produce anumite tipuri de leziuni pulmonare care arată gravitatea bolii.

Un studiu multi-centru (n = 101) al relației dintre descoperirile CT (computer tomograf) toracice și condițiile clinice ale pneumoniei dată de noul coronavirus, publicat întâi online și cu acces deschis în American Journal of Roentgenology (link studiu) - a arătat că majoritatea pacienților cu pneumonie dată COVID-19 prezintă consolidări (opacități) de tip sticlă mată GGO (86,1%) sau GGO mixt și consolidare (64,4%) ori mărire vasculară în leziune (71,3%).

În plus, autorii studiului, Wei Zhao, Zheng Zhong și colegii lor, au constatat că leziunile prezente pe imaginile CT au o probabilitate mai mare de a avea distribuție periferică (87,1%) și implicare bilaterală (82,2%) și de a fi mai preponderent pulmonare (54,5%) și multifocal (54,5%).

Cercetătorii au colectat 101 cazuri de pneumonie dată de noul coronavirus - COVID-19 - din patru instituții din provincia Hunan, China, comparând caracteristicile clinice și caracteristicile imagistice dintre două grupuri: unul de non-urgență (boală ușoară sau comună) și al doilea de urgență (boală severă sau fatală).

În consecință, mare parte din cohortă (70,2%) avea vârsta între 21 și 50 de ani, iar majoritatea pacienților (78,2%) aveau febră ca simptom de debut. Doar cinci pacienți au prezentat boală asociată cu un focar de familie.

În timp ce pacienții din grupul de urgență au fost mai în vârstă decât pacienții din grupul de non-urgență, rata bolii subiacente nu a fost semnificativ diferită în cele două grupuri - ceea ce sugerează că încărcătura virală ar putea fi o mai bună reflectare a gravității și întinderii pneumoniei COVID-19.

După cum au explicat în continuare Zhao și Zhong: „Distorsiunea arhitecturală, bronșiectazia de tracțiune și efuziunile pleurale, care pot reflecta încărcătura virală și virulența COVID-19, au fost statistic diferite între cele două grupuri și ne pot ajuta să identificăm tipul de urgență al bolii".

Autorii acestui articol AJR au remarcat, de asemenea, că scorul de implicare CT poate ajuta la evaluarea gravității și a gradului de gravitate a pneumoniei dată de COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel