Plomba dentară, când este necesară. Medic: Este o procedură ce are scopul de a repara un dinte deteriorat din cauza cariilor

plomba dentara - FOTO: Pexels@Karolina Grabowska
 Plomba dentară este denumită medical obturație. Există câteva situații în care se recomandă o astfel de intervenție stomatologică.

Plomba dentară reprezintă un tratament de restaurare a unui dinte afectat de carii, redându-i forma şi funcţionalitatea normală. Medicul stomatolog Remus Grecea a explicat pe pagina sa ce înseamnă plomba dentară.

”Numită colocvial plombă, obturația dentară este o procedură ce are scopul de a repara un dinte deteriorat din cauza cariilor, redându-i aspectul și funcționalitatea. Când un medic stomatolog realizează o obturație dentară, el sau ea va îndepărta mai întâi părțile afectate ale dintelui, va curăța foarte bine suprafața, iar apoi va umple cavitatea rămasă cu un material special”, a explicat medicul stomatolog.

Vezi și: Varza, tratament pentru durerile articulare. Cum să o folosești

Ce materiale sunt folosite pentru plombele dentare

Acum câțiva ani plombele dentare erau confecționate din diferite materiale care conțineau și mercur. Odată cu avansul tehnologic, în prezent, plombele sunt realizate cu materiale care imită perfect culoarea dinților naturali.

Astfel, medicul stomatolog a explicat și care sunt materialele din care se pot realiza plombele dentare.

Rășina compozită (compozit) are marele avantaj că poate fi făcută după culoarea dinților pacientului, ceea ce înseamnă că se va obține un rezultat estetic și natural. Ingredientele sunt mixate și aplicate direct pe dinte, unde amestecul se va întări. Compozitul nu este alegerea ideală pentru obturațiile mari, pentru că se contractă și se uzează odată cu trecerea timpului. De asemenea, se poate păta de la cafea, ceai și/sau tutun. Durata de viață a compozitului este între 3 și 10 ani.

Ceramică (porțelan). Obturațiile realizate cu porțelan se numesc inlay-uri sau onlay-uri. Ele sunt realizate la comandă, în laboratorul de tehnică dentară și cimentate de medic, în cabinetul stomatologic. Acestea pot fi făcute astfel încât să aibă culoarea dinților pacientului și acoperă cea mai mare parte a suprafeței dintelui. Un alt avantaj al acestui material este acela că nu se pătează, a scris medicul stomatolog Remus Grecea.

Vezi și: Presbiopia, scăderea vederii după 40 de ani. Care este tratamentul

Cât rezistă o obturație

Obturația dentară depinde de cum este îngrijită. În unele cazuri acestea pot rezista și 20 de ani, însă medicii stomatologi ne recomandă vizite periodice la cabinete.

”Durata de viață a unei obturații dentare depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul de material din care este realizată, dar și de dimensiunea acesteia. Este important de înțeles faptul că plombele trebuie schimbate din când în când, motiv pentru care vizita de rutină, de două ori pe an la cabinetul stomatologic este recomandată.

Obturațiile dentare pot rezista timp de mai mulți ani, dacă este respectată igiena dentară și nu apar probleme dentare mai grave”, a mai explicat medicul stomatolog.

Caria dentară: cauze, simptome și tratament. Zahărul, vinovatul dulce

Cariile dentare sunt provocate în principal de acțiunea bacteriană de la nivelul cavității bucale. Streptococcus mutans este cea mai importantă bacterie care atacă dintele. 

Factorii genetici au și ei un rol important în apariția acestei afecțiuni. Persoanele care au predispoziție la patologii dentare vor fi afectați cu ușurință de cariile dentare.

Nu în ultimul rând, acțiunile noastre de zi cu zi reprezintă factori determinanți în apariția cariei dentare, iar controlul lor ne poate îmbunătăți considerabil sănătatea orală.

Vezi și: Sechele post-COVID, la aproape jumătate de an de la infectare. Stresul și nesiguranța au accentuat simptomele

Igiena orală necorespunzătoare

Spălatul pe dinți de două ori pe zi în mod conștiincios scade considerabil riscul de apariția a cariei dentare. De asemenea, periajul și detartrajul la medicul stomatolog trebuie făcut o dată la 6 luni pentru menținerea sănătății dinților.

Dulciurile

Alimentația nesănătoasă este punctul de plecare al multor afecțiuni. Patologiile dentare sunt și ele influențate de ceea ce mâncăm, în special când este vorba de produse care conțin zahăr.  Bacteriile care determină cariile dentare vor folosi zahărul pentru a-l transforma în acizi și vor ataca dintele. De asemenea, carbohidrații, băuturile acidulate, cafeaua, alcoolul și fumatul au un rol important în apariția cariilor dentare.

Simptome

Cei care s-au luptat sau se luptă cu această afecțiune știu că este dureroasă și inconfortabilă. Cariile dentare se manifestă prin simptome precum:

-durere;

-sensibilitate dentară crescută, în special la contactul dinților cu alimentele calde sau reci;

-pete negre mai mari sau mai mici vizibile la nivelul dintelui;

-respirație cu miros respingător.

Vezi și: Încărunțirea, semn al înaintării în vârstă. Șase cauze care o declanșează

Tratament

Tratamentul cariei dentare se face la medicul stomatolog în urma consultației de specialitate. Acest lucru este și mai important, având în vedere că există complicații serioase ale cariei dentare, precum: afectarea pulpei dentare, boala de focar, afecțiuni gingivale și pierderea dintelui. De obicei, tratamentul se referă la obturație pe canal și plombarea dintelui afectat. Mai există tratamente cu fluor, iar în cazul în care au apărut complicații ale cariei dentare e posibil să fie nevoie de extracție dentară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel