Ploaia, efect asupra stării de spirit. Cum te influențează vremea mohorâtă

ploaia - FOTO: Freepik@creativeart
Ploaia are efect asupra stării de spirit. Vremea mohorâtă din zilele de toamnă îți influențează rutina zilnică.

Ploaia este mult mai prezentă în sezonul de toamnă. Dacă norii cenușii și cerul mohorât te fac să te simți mai obosit sau mai trist decât de obicei, nu ești singurul. Într-un studiu din 2020, cercetătorii au descoperit că oamenii erau mai predispuși să raporteze simptomele depresiei în timpul vremii tulburi sau înnorate.

Dovezile leagă chiar și ploaia de schimbările de dispoziție care ar putea afecta orice, de la modul în care votezi - cercetările din 2018 sugerează că a făcut ca oamenii să fie mai puțin susceptibili să voteze pentru schimbare - la modul în care percepi serviciul pentru clienți la un restaurant.

Dar poate ploaia să meargă atât de departe încât să provoace depresie? Nu chiar. Este mai corect să spunem că ploaia poate contribui la starea de spirit scăzută, precum și la depresia sezonieră, notează Healthline.

Vezi și: 24 de plante și ierburi din bucătărie pentru diabet. Una dintre ele duce și la prevenirea bolii Alzheimer

Care este legătura

Deoarece depresia este o afecțiune de sănătate mintală care implică criterii de diagnostic specifice, este foarte puțin probabil ca ploaia să provoace direct un episod de depresie. Conform celei mai recente ediții a "Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale, ediția a 5-a (DSM-5)", depresia implică simptome precum:

- sentimente de tristețe, deznădejde și goliciune

- oboseală sau lipsă de energie

- sentimente de vinovăție sau de stimă de sine diminuată

- modificări ale somnului și apetitului

- gânduri de sinucidere

Pentru un diagnostic de depresie, trebuie să fi experimentat aceste simptome în cele mai multe zile timp de cel puțin două săptămâni.

Vezi și: Bea ceai verde. Cinci motive pentru care ar trebui să o faci

Ploaia și factorii care determină schimbarea dispoziției

- Tulburare depresivă majoră  cu model sezonier. S-ar putea să știți, de asemenea, acest tip de depresie majoră ca depresie sezonieră sau tulburare afectivă sezonieră. Depresia sezonieră implică simptome de depresie în anumite perioade ale anului, de obicei atunci când este întuneric, umed și rece. Mai puțin frecvent, oamenii se confruntă, de asemenea, cu depresie sezonieră în cele mai însorite zile ale anului.

A trăi cu depresie sezonieră înseamnă că este mai probabil să ai efecte negative asupra stării tale de spirit ca urmare a vremii, mai ales că anotimpurile se schimbă. Un studiu din 2017 sugerează că un amestec de factori legați de vreme poate contribui la depresia sezonieră prin scăderea luminii solare și a nivelului de serotonină.

Dar ploaia poate avea în continuare un impact asupra stării tale de spirit dacă nu ai un diagnostic de depresie sezonieră.

"Deși există cei care îndeplinesc criteriile pentru tulburarea afectivă sezonieră, majoritatea oamenilor vor simți o scădere a motivației, energiei sau fericirii atunci când plouă", spune Kristine Berrett, psiholog clinician în statul Washington.

- Lipsa luminii solare. Lipsa luminii soarelui, care vine în mod inevitabil, în cele mai multe zile ploioase ar putea duce la o stare de spirit scăzută. Un motiv din spatele acestui lucru? Legătura dintre serotonină, melatonină, și lumina soarelui.

Cercetări mai vechi din 2008 subliniază importanța expunerii la soare pentru reglarea nivelului de serotonină. Și pe măsură ce corpul tău se pregătește pentru somn, transformă o parte din serotonină în melatonină, care susține somnul restaurativ.

Deci, norii de ploaie care blochează continuu soarele pot perturba producția de serotonină și melatonină. Această perturbare poate face ravagii în programul de somn, ceea ce poate, la rândul său, să vă afecteze nivelul de energie și starea de spirit pe parcursul zilei.

Vezi și: Testul care îți spune cât de sănătoasă este podoaba capilară: pune o șuviță de păr într-un pahar cu apă

- Îngrijorarea cu privire la schimbările climatice. Schimbările climatice sunt o sursă de anxietate pentru mulți, iar sentimentele de neajutorare cu privire la starea planetei ar putea duce, de asemenea, la tristețe sau depresie

Seceta, inundațiile și alte schimbări legate de climă în modelele de ploaie pot avea cu ușurință un impact asupra sănătății mintale și a bunăstării generale, mai ales atunci când aceste schimbări vă afectează în mod direct.

De exemplu, cercetările din 2020 evidențiază modul în care unii oameni din comunitățile indigene au răspuns la ploaie cu anxietate după ce și-au pierdut casele la inundații în trecut.

- Plictiseală. Este firesc să te simți trist sau dezamăgit atunci când vremea ploioasă îți dejucă activitățile de stimulare a dispoziției. Și cu cât te afli mai mult blocat în interior, cu atât aceste efecte negative ale dispoziției pot deveni mai profunde.

De exemplu, s-ar putea să vă confruntați cu o energie mai mică sau oboseală atunci când ploaia torențială vă ține în interior dacă, de obicei, v-ați îndrepta spre drumeții sau alte activități în aer liber.

Vezi și: Când se declară sfârșitul pandemiei. Numărul cazurilor este în scădere. Ce așteaptă autoritățile

Alți factori care contribuie

Depresia implică de obicei o serie de factori dincolo de vreme. Unele cercetări privind legătura dintre ploaie și depresie au găsit, de asemenea, rezultate contradictorii.

În ceea ce privește alți factori care ar putea crește șansele de a dezvolta depresie? Câteva dintre cele mai importante includ:

Stilul de viață sedentar. O analiză a cercetării din 2020 a conectat obiceiurile sedentare la un risc mai mare de depresie. În plus, activitățile sedentare "pasive" din punct de vedere mental – cum ar fi vizionarea filmelor online – pun oamenii la un risc mai mare de depresie decât obiceiurile mentale "active", cum ar fi cititul sau meșteșugurile.

Stresul cronic. Cercetările din 2015 sugerează că persoanele care au răspunsuri sporite la stres pot avea, de asemenea, niveluri mai ridicate de depresie. În cazul în care ploaia declanșează răspunsul dumneavoastră de stres - poate vi s-ar părea stresant să conduceți prin ploaie. Astfel, s-ar putea să experimentați simptome de depresie. 

Dieta dezechilibrată. Dietele sărace în alimentaţie pot contribui la depresie în timp.

Vezi și: Burnout și brownout, ce sunt și care sunt SEMNELE. Cum să tratezi epuizarea, fără să ajungi să-ți dai demisia. Dafinoiu: Apar frustrarea, dezamăgirea, neajutorarea

Alți factori de risc cheie pentru depresie includ:

- antecedente de traume

- durerea

- genetica

Cum faci față zilelor ploioase

Utilizați terapia cu lumină. Terapia cu lumină puternică este un tratament popular pentru depresia sezonieră, iar cercetările sugerează că ar putea ajuta și la alte tipuri de depresie.

Expunerea la lumina albă strălucitoare cu spectru complet, în special în orele dimineții, ar putea ajuta la reglarea ritmului circadian, reducând simptomele depresiei. Terapia cu lumina poate stimula, de asemenea, nivelul de serotonină din corpul tău, reducerea susceptibilitatea la starea de spirit scăzută.

Vezi și: Cancerul de col uterin, ucigașul care poate fi oprit. Medic: Recomandarea este fermă și susținută pentru vaccinare HPV

Exerciții în interior

Prioritizarea somnului. S-ar putea să te simți mai obosit în zilele întunecate și ploioase, spune Berrett. Ea încurajează respectarea unui program regulat de somn pe măsură ce anotimpurile progresează, ceea ce înseamnă, în general, să dormi aceeași cantitate de ore, indiferent cât de lumină sau întuneric este afară.

"Reglarea somnului te poate ajuta să te simți mai motivat și mai energizat chiar și atunci când ești înconjurat de ploaie și nori", adaugă Berrett.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel