Planta care previne osteoporoza, afecțiunile neurologice și AVC. Semințele pot înlocui cerealele, iar frunzele sunt bune ca salată. Fecioru: Dacă aveți probleme, micșorați cantitatea, dar nu renunțați

planta care previne osteoporoza. FOTO: Freepik @wirestock
Semințele sunt potrivite pentru cei cu intoleranță la gluten, putând fi consumate ca atare, ca ceai sau ”budincă”, iar frunzele se pot consuma sub formă de salată.

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit o nouă plantă cu multiple beneficii pentru sănătate, plantă care este destul de răspândită și de la care se pot folosi semințele, pentru ceai, dar și consumate ca atare ori în înmuiate sau fierte, respectiv, frunzele ce se pot consuma atât în ceai, cât și în salată.

Este vorba de o plantă utilizată încă din antichitate, dar care a devenit populară în ultimii ani, fiind recomandată ca parte dintr-o alimentație sănătoasă, în special pentru cei care suferă de afecțiuni intestinale, precum boala celiacă.

”Se numește amarant. Îl avem și noi prin curte. Se consumă de la el semințele și frunzele. Acid folic pentru femei gravide, și semințele, și frunzele.

Frunzele se pot pune în salată. Conțin minerale foarte multe, ceea ce protejează oasele de osteoporoză.

Se bea ceaiul de amarant din frunze, pentru că este un antioxidant foarte bun, care împiedică modificarea celulelor normale în celule canceroase.

E foarte bun pentru cei cu probleme cardiovasculare, pentru că are proprietatea de a face vasodilatare, de a-i proteja pe cei care sunt predispuși la accidente vasculare și așa mai departe. 

Cei care au probleme cu fierea, nu îl pot consuma. Dacă aveți probleme cu fierea și vedeți că în timpul consumului vă deranjează, micșorați cantitatea, dar nu renunțați. 

Conține foarte multă vitamina K, care este un opritor de hemoragii, vitaminele A și C. Este bun inclusiv pentru oprirea îmbătrânirii ochilor.

Îl găsiți în plafar, sub formă de semințe și frunze. Vara, dacă îl vedeți în grădină la cineva, cereți-i să îi taie frunzele, să le puneți în salată.

2. -imagine fara descriere- (blooming-amaranth-flowers-plant-field-close-up_83311500.jpg)

Amarant, planta din grădină. FOTO: Freepik @lazy_bear

În special femeile gravide să-l ia, pentru că se spune că patru frunze cât palma conțin o pastilă de antioxidant de acid folic, doza pe care ar lua-o o femeie însărcinată”, a spus bioenergoterapeutul Lidia Fecioru la Antena 3 CNN.

Vezi și: Leguma care ne reduce stresul oxidativ și previne apariția cancerelor. Hâncu: Putem să o mâncăm și crudă, și fiartă. Este gustoasă

Amarant, conținut nutrițional

Amarantul este foarte bogat în fibre și proteine, având și un conținut important de micronutrienți. Amarantul este o sursă bună de mangan, magneziu, fosfor și fier.

O cană de semințe de amarant gătite conține:

- calorii 251

- proteine 9,3 grame

- carbohidrați 46 grame

- grăsimi 5,2 grame

- mangan 105 % din necesarul zilnic

- magneziu 40% NZ

- fosfor 36 %NZ

- fier 29% NZ

- seleniu 19% NZ

- cupru 18% NZ.

Conținutul mare de mangan pe care îl are o singură porție de semințe de amarant acoperă necesarul pe o zi, iar acest mineral este important pentru funcția cerebrală și se crede că poate proteja împotriva afecțiunilor neurologice, arată Healthline.

Vezi și: Otrăvirea cu mercur, riscuri majore pentru sănătate. Dana Războiu, după ani de expunere: Am foarte mult mercur în corp. Ne duce spre boli

Amarant, alte beneficii

Cu un asemenea ”pachet” de minerale, amarantul are efect antioxidant, ajutând în protejarea împotriva bolilor precum cele de inimă sau cancere.

În amarantul crud cantitatea de antioxidanți este foarte mare, iar studiile au arătat că înmuierea semințelor,precum ți procesare poate reduce din activitatea antioxidantă.

Reduce inflamațiile

Inflamația este un răspuns imunitar normal menit să protejeze organismul împotriva leziunilor și a infecțiilor.

Cu toate acestea, inflamația cronică poate contribui la apariția bolilor cronice și a fost asociată cu afecțiuni precum cancerul, diabetul și tulburările autoimune.

Mai multe studii au constatat că amarantul ar putea avea un efect antiinflamator în organism.

Reduce nivelul colesterolului

Studiile pe animale au arătat că amarantul poate avea capacitatea de a reduce nivelul de colesterol din sânge, lucru ce este benefic pentru sănătatea inimii.

În ciuda rezultatelor promițătoare, cercetătorii au afirmat că este nevoie de studii în plus pentru a vedea dacă acest efect are loc și în ceea ce îi privește pe oameni,

Poate ajuta la scăderea în greutate

Cu un conținut ridicat de fibre, care oferă sațietate pe termen lung și are beneficii și asupra glicemiei din sânge, dar și cu cel de proteine, amarantul este potrivit pentru un mic dejun bogat în proteine, mai ales în perioada în care vreți să urmați o cură de slăbire.

Un studiu a urmărit 252 de femei timp de 20 de luni și a constatat că un aport crescut de fibre a fost asociat cu un risc mai mic de creștere în greutate și grăsime corporală.

Este ”cereala” fără gluten

În cazul în care suferiți de intoleranță la gluten sau de boala celiacă, amarantul este o opțiune bună pentru a înlocui cerealele, fiind o ”cereală” fără gluten.

Amarantul se alătură astfel altor pseudocereale și cereale potrivite pentru această categorie de persoane, lista fiind completată de sorg, quinoa, mei, ovăz, hrișcă și orez brun, mai arată Healthline.

Vezi și: De ce să bei ceai de fenicul înainte de culcare. Cum se prepară, cine are contraindicații și la ce trebuie să fiți atenți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel